1. Home
  2. Νέα
  3. Επενδυτικό Φόρουμ στις 2 και 3 Απριλίου 2013
Επενδυτικό Φόρουμ στις 2 και 3 Απριλίου 2013

Επενδυτικό Φόρουμ στις 2 και 3 Απριλίου 2013

0

Με σημαντική συμμετοχή τραπεζών και χρηματοδοτικών οργανισμών, ανάμεσα στους οποίους ο γερμανικός επενδυτικός όμιλος KfW Group, ξεκινούν την Τρίτη το πρωϊ, οι εργασίες του επενδυτικού φόρουμ με θέμα: «Yλοποίηση Ώριμων Ενεργειακών Επενδύσεων Και Έργων Υποδομής Σε Νέο Περιβάλλον».


1282160524LightbulbΤο φόρουμ, διοργανώνεται στην Αθήνα (2 και 3 Απριλίου, ξενοδοχείο DIVANI-CARAVEL, ώρες εγγραφής 9 πμ) στα πλαίσια της Πρωτοβουλίας «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ», με τη συνεργασία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και την ενεργό συμμετοχή του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, του INVEST IN GREECE, επιμελητηρίων και άλλων επιχειρηματικών φορέων. Η χρηματοδότηση των αυτοκινητοδρόμων και άλλων έργων υποδομής όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και των μεγάλων ενεργειακών επενδύσεων θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των πολιτειακών, επιχειρηματικών και τραπεζικών φορέων, που συμμετέχουν στο φόρουμ.


Ιδιαίτερη σημασία έχει στην παρούσα φάση η παρουσία στην εκδήλωση, του Δρ Lutz-Christian Funke, Ανώτερου Αντιπροέδρου του γερμανικού χρηματοδοτικού Ομίλου KfW, καθώς η συγκεκριμένη τράπεζα, που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των υποδομών, είχε «παγώσει» μέσα στο 2012 την χρηματοδότηση επενδυτικών έργων στην Ελλάδα, όπως και την ασφαλιστική κάλυψη που παρέχεται μέσω της θυγατρικής του «ΕULER HERMES». Σήμερα, ο όμιλος «επιστρέφει» στην Ελλάδα, συντονίζοντας αφενός τη χρηματοδότηση του μεγαλύτερου ενεργειακού μέχρι σήμερα έργου στη χώρα («Πτολεμαΐδα V» της ΔΕΗ) και προετοιμάζοντας αφετέρου τις επόμενες κινήσεις του στον τομέα χρηματοδότησης ενεργειακών επενδύσεων και έργων υποδομής στα οποία και ειδικεύεται.


Έμφαση στην ενέργεια και υποδομές
Η KfW προσφέρει εξατομικευμένες λύσεις χρηματοδότησης μέσω της θυγατρικής της KfW IPEX – Bank για έργα μεγάλης κλίμακας στη Γερμανία και για τις επεκτάσεις, τις εξαγωγές και νέα έργα στο εξωτερικό. Ως νομικά ανεξάρτητη θυγατρική, η KfW IPEX – Bank ειδικεύεται στη χρηματοδότηση των εξαγωγών και των έργων και έχει περισσότερα από 60 χρόνια εμπειρίας. Η τράπεζα, υποστηρίζει τις γερμανικές και ευρωπαϊκές εξαγωγικές βιομηχανίες, χρηματοδοτώντας υποδομές, έργα προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και προμήθειας πρώτων υλών, εξασφαλίζοντας έτσι τη ζωή της μεταποιητικής βιομηχανίας της Γερμανίας και της ανταγωνιστικότητάς της. Ο όμιλος KfW συνολικότερα έχει συμβάλει ουσιαστικά στη γερμανική στροφή προς την πράσινη ενέργεια, χρηματοδοτώντας την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας. Το 2010, η τράπεζα επένδυσε περισσότερα από 25 δισ. ευρώ στον τομέα του περιβάλλοντος και την προστασία του κλίματος.


Με την ιδιότητα της μεγαλύτερης «περιβαλλοντικής» τράπεζας της Γερμανίας, η KfW στοχεύει στην προώθηση βιώσιμων επενδύσεων που ωφελούν τόσο το περιβάλλον όσο και την οικονομική ανάπτυξη. Αυτό είναι άλλωστε και το βασικό κριτήριο για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της. Ο όμιλος δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες, βοηθώντας την ανάπτυξη των υποδομών με βάση τα παραπάνω κριτήρια.


Παρουσιάσεις «ώριμων» έργων
Κατά τη διάρκεια εξάλλου του φόρουμ, θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις κορυφαίων, αλλά και μικρότερων έργων, ανάμεσα στα οποία: Τα έργα που περιλαμβάνονται στο επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ, ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός του Ιλαρίωνα, έργα του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), ανάμεσα στα οποία και το μεγάλο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, προϋπολογισμού 365 εκατ. Ευρώ, που προκηρύσσεται εκ νέου με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ τις αμέσως επόμενες μέρες, τρέχοντα επενδυτικά έργα στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων, ανακύκλωσης και βιομάζας – βιοαερίου, απορριμμάτων, ανακύκλωσης και βιομάζας-βιοαερίου. Πέρα όμως από τις παρουσιάσεις, αναμένονται με ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων του τραπεζικού και κατασκευαστικού κλάδου σε σχέση με την επανεκκίνηση των μεγάλων κατασκευαστικών έργων, αλλά και οι τοποθετήσεις των κορυφαίων εκπροσώπων του ενεργειακού κλάδου, σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις και προτάσεις στον τομέα ανασυγκρότησης της ενεργειακής αγοράς.


Στα σχετικά πάνελς και παρουσιάσεις θα συμμετάσχουν πάνω από 70 επενδυτές (ελληνικές και ξένες εταιρείες), με ενεργό ενδιαφέρον για το επιχειρηματικό «γίγνεσθαι» και έργα προς υλοποίηση. Την έναρξη των εργασιών του φόρουμ έχει κληθεί να κάνει ο κ. Νότης Μηταράκης, Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων.


Οι συμμετέχοντες
Ανάμεσα στους διακεκριμένους ομιλητές του φόρουμ περιλαμβάνονται: Ο κ. Αριστομένης Συγγρός, Πρόεδρος Invest in Greece, ο κ. Κώστας Μαθιουδάκης, Γενικός Γραμματέας Ενέργειας, Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο κ. Στράτος Σιμόπουλος, Γενικός Γραμματέας Δημόσιων Έργων, Υπουργείο Ανάπτυξης, κα. Μάρω Ευαγγελίδου, Γενική Γραμματέας Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, o κ. Μίλτος Ασλάνογλου, Αντιπρόεδρος ΡΑΕ(Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), ο κ. Σπύρος Βάσσος, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), ο κ. Ιωάννης Κοπανάκης, Γενικός Διευθυντής Παραγωγής ΔΕΗ Α.Ε., ο κ. Αργύρης Περουλάκης, Προϊστάμενος Τμήματος ‘Επικοινωνία-Εταιρικές Σχέσεις & Ευρωπαϊκά Δίκτυα’, Αντιπροσωπεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ο κ. Βασίλης Κορκίδης, Πρόεδρος Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, ο κ. Ντίνος Μπενρουμπή, Αντιπρόεδρος ΕΣΑΗ (Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας), κ. Νίκος Καλογερής, Αντιπεριφερειάρχης Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, Περιφέρεια Κρήτης, ο κ. Γεώργιος Πουλοκέφαλος, Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, Περιφέρεια Πελοποννήσου, κ. Αντώνης Γάκης, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Περιβάλλοντος Περιφέρειας Αττικής, Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής ΕΣΔΚΝΑ, ο κ. Χρήστος Φώλιας, πρόεδρος Αραβοελληνικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Ανάπτυξης, ο κ. Γιώργος Βλάχος, Πρόεδρος, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών, ο κ. Γιώργος Ρωμοσιός, Πρόεδρος, Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, ο κ. Χρήστος Σπίρτζης, Πρόεδρος, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ο κ. Παναγιώτης Κουτσίκος, Πρόεδρος Ελληνοτουρκικού και Ελληνοβουλγαρικού Επιμελητηρίου, ο Δρ. Δημήτρης Τσαλέμης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Προϊστάμενος Υπηρεσίας Εξυπηρέτησης Επενδυτών για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο κ. Γιάννης Ρέτσας, Διευθυντής Υποστήριξης Επενδυτών, Invest in Greece, ο κ. Κωστής Σταμπολής, Γενικός Διευθυντής, Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο Δρ. Αντώνης Μεταξάς, Διευθύνων Εταίρος «Μεταξάς & Συνεργάτες» Δικηγόροι και Νομικοί Σύμβουλοι, ο κ. Προκόπιος Δημητριάδης, Partner, Δικηγορική Εταιρεία «Λαμπαδάριος & Συνεργάτες», ο κ. Αντώνης Παπαγιαννίδης, δημοσιογράφος, Γενικός Διευθυντής Ομίλου Economia, ο κ. Μιχάλης Καϊταντζίδης, Δημοσιογράφος, Euro2day.


Οι εκπρόσωποι τραπεζών
Από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ελληνικών και διεθνών τραπεζών και ασφαλιστικών οργανισμών θα συμμετάσχουν στο φόρουμ: ο κ. Lutz-Christian Funke, Senior Vice-President responsible for Management Affairs and Corporate Communications of KfW Group, η κ. Βίκυ Αργυράκη, Project Officer, Executive Agency for Competitiveness and Innovation, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Ευάγγελος Καλαμάκης, Διευθυντής Διεύθυνσης Επενδυτικής Τραπεζικής, Όμιλος ΑLPHABANK, ο Δρ. Πλάτων Μονοκρούσος, Επικεφαλής Ανάλυσης Χρηματοοικονομικών Αγορών, Όμιλος EFG Eurobank, ο κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου, Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής τομέα Global Corporate Clients & Debt Capital Markets, Όμιλος EFG EUROBANK, η κ. Πηνελόπη Λαζαρίδου, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια-Διεύθυνση Μεγάλων Επιχειρήσεων και Σύνθετων Χρηματοδοτήσεων, Όμιλος Πειραιώς, ο κ. Εμμανουήλ Ζωζωνάκης, Διευθυντής Σύνθετων Χρηματοδοτήσεων, Εμπορική Τράπεζα, ο κ. Κωνσταντίνος Σταυρίδης, ειδικός συνεργάτης προγράμματος JESSICA, Όμιλος Εθνική Τράπεζα, ο κ. Arnaud Henin, Fund Manager Pireaus Equity Advisors και πολλοί ακόμα εκπρόσωποι τραπεζών και funds.


Οι επενδυτές
Στην ενότητα για τα αιολικά και υδροηλεκτρικά θα συμμετάσχουν ανάμεσα σε άλλους ο κ. Παναγιώτης Παπασταματίου, Πρόεδρος Δ.Σ., ΕΛΕΤΑΕΝ, ο κ. Στυλιανός Ροντήρης, Διευθυντής Υδροηλεκτρικής Ενέργειας και Αιολικής Ενέργειας και Υβριδικών Συστημάτων, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ο κ. Αθανάσιος Τσαντίλας, Γενικός Διευθυντής, Rokas-Iberdrola Group, ο κ. Βασίλης Σπηλιωτόπουλος, Γενικός Διευθυντής GAMESA Group, ο κ. Μανώλης Περράκης, Διευθυντής Ανάπτυξης, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ο κ. Ηλίας Κακιόπουλος, Μέλος ΔΣ, Ελληνικός Σύνδεσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων, ο κ. Ιωάννης Αργυράκης, Διευθυντής Διεύθυνσης Υδροηλεκτρικής Παραγωγής ΔΕΗ Α.Ε. κ.α.


Στην ενότητα για τα αναπτυξιακά εργαλεία για επενδύσεις στις ΑΠΕ θα συμμετάσχουν ανάμεσα σε άλλους η κα Μαριλένα Μανιουδάκη, Αντιπρόεδρος Μπίμπας ΑΕΒΕ., ο κ. Αλέξης Χατζημπίρος, Δίκτυο Αειφόρων Νήσων Αιγαίου, ο κ. Ηλίας Κυριακόπουλος, Διευθύνων Εταίρος ΣΚ ΑΙΓΙΣ––Σύμβουλοι Επενδύσεων και Σχεδιασμού, ο κ. Ν. Πέντσας, σύμβουλος επιχειρήσεων.


Στην ενότητα για την ανάπτυξη επενδύσεων στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων, της ανακύκλωσης και της βιομάζας-βιοαερίου θα συμμετάσχουν ανάμεσα σε άλλους ο κ. Αθανάσιος Κατρής, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος WATT A.E., ο κ. Ιωάννης Μπούκης, Διευθυντής Ανάπτυξης Ενεργειακών Έργων ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε., η Δρ. Κωνσταντίνα Λαζαρίδη, πρόεδρος Δ.Σ. Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, ο Δρ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, Πρόεδρος, Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΣΔΑ), ο κ. Παναγιώτης Σκιαδάς, πρόεδρος, Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης, κα. Ηρώ Ζερβάκη, Περιφερειακή Σύμβουλος Περιφέρειας Αττικής, συνεργάτης Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ, ο κ. Δημοσθένης Μαυρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος, Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας (ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ), ο κ. Χαράλαμπος Ελευθεριάδης, Χημικός Μηχανικός, Μέλος Δ.Σ., WATT A.E., ο κ. Γιάννης Ραζής, Γενικός Διευθυντής, Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, ο κ. Δημήτρης Κανακόπουλος, πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων Κομποστοποίησης, ο κ. Επαμεινώνδας Βοναζούντας, Γενικός Διευθυντής, Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων Ελλάδος, ο κ. Φίλιππος Κυρκίτσος, πρόεδρος Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, η κ. Αλεξία Μαχαίρα, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Βιωσιμότητας, ΄Ομιλος Α-Β Βασιλόπουλος, ο κ. Σ. Δεμετζής, Μέλος ΔΣ ΣΕΒΙΑΝ, ο Δρ. Ευστράτιος Καλογήρου, πρόεδρος ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ, ο κ. Απόστολος Παπαδόπουλος, εταίρος Grant Thornton, ο κ. Αντώνης Γερασίμου, Πρόεδρος Ελληνική Εταιρεία Βιομάζας, ο κ. Ξενοφών Κακάτσιος, Καθηγητής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τμήμα Θερμοδυναμικής, ο κ. Χρήστος Ζαφείρης, Γεωπόνος, μέλος ΔΣ, Ελληνικός Σύνδεσμος Βιοαερίου, Τομέας Βιομάζας ΚΑΠΕ, ο κ. Γιάννης Ζολώτας, Σύμβουλος ΑΠΕ, ΛΙΘΑΙΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ο κ. Κωνσταντίνος Βεργανελάκης, Διευθυντής Λειτουργιών HAASE, ο κ. Κώστας Νασίκας, μέλος ΔΣ, Ελληνική Εταιρεία Βιομάζας, ο κ. Γιώργος Χριστόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος ΠΑΡΑΛΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε., ο κ. Αλέξανδρος Κατσιάμπουλας, Διευθυντής Περιβάλλοντος Κλάδου Τσιμέντου Ελλάδος ΤΙΤΑΝ, ο κ. Ανδρέας Χασιώτης, Διεύθυνση Περιβάλλοντος, ΑΕΙΦΟΡΟΣ Α.Ε. κ. Βασίλειος Μπέλλης, Γενικός Γραμματέας, Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρία Καρδίτσας κ.α.


Στην ενότητα για τα φωτοβολταϊκά θα συμμετάσχουν ανάμεσα σε άλλους, ο κ. Αλέξανδρος Ζαχαρίου, Πρόεδρος Σύνδεσμος Εταρειών Φωτοβολταϊκών, ο κ. Στέλιος Λουμάκης, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά, o κ. Πάνος Μπίταρχας, Γενικός Διευθυντής SOLAR CUBE, ο κ. Γιώργος Τζανίδης, Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης & Πωλήσεων Ελλάδας & Τουρκίας, CONERGY, κ. Νίκος Καλογεράκης, Πρόεδρος, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επενδυτών Φωτοβολταϊκών, ο κ. Δημήτρης Παπανικολάου, Αντιπρόεδρος NEON ENERGY, ο κ. Μάριος Δράμαλης, Εκπρόσωπος, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Μελετητών/Εγκαταστατών Οικιακών Φωτοβολταϊκών «Ήλιος»


Χορηγοί και Υποστηρικτές
Μέγας χορηγός της εκδήλωσης είναι η ΔΕΗ. Στους υποστηρικτές περιλαμβάνονται οι εταιρείες «ROKAS RENEWABLES», «GAMESA ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.», «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ», «WATT», «HAASE», «SMA», «PARALOS ENGINEERING S.A.», «MΠΙΜΠΑΣ ABEE», «Μεταξάς & Συνεργάτες Δικηγόροι και Νομικοί Σύμβουλοι», «Acronical», «ΛΗΘΑΙΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ» και άλλες εταιρείες. Χορηγός επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων είναι η Action Global Communication Hellas.