
Συνεχίζεται η μείωση στο έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ τον μήνα Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται μείωση και του ενδιαφέροντος για τις νέες επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα.
Πρόκειται για τον τρίτο συνεχόμενο μήνα που παρατηρείται ελάττωση του ελλείμματος, αν και η κυβέρνηση και ο ΛΑΓΗΕ γνωρίζουν καλά ότι αργά ή γρήγορα θα πάρει και πάλι την ανιούσα λόγω του μεγάλου αριθμού (πάνω από 4 GW) έργων ΑΠΕ που λειτουργούν πλέον στη χώρα μας. Η μείωση στο έλλειμμα ήταν μεγαλύτερη του αναμενόμενου, αφού ο λειτουργός είχε προβλέψει για τον Φεβρουάριο να κυμαίνεται αυτό στα 312 εκατ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις του ΛΑΓΗΕ κάνουν λόγο πάντως για μια σταθερή αύξηση του ελλείμματος στη συνέχεια, μέχρις ότου φτάσει τα 700 εκατ. ευρώ στο τέλος της χρονιάς που διανύουμε, εφόσον δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα από την πλευρά της κυβέρνησης.
Οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να εφαρμόζει αναδρομικές μειώσεις στις ταρίφες των φωτοβολταϊκών προκειμένου να αντιμετωπίσει την έκρυθμη κατάσταση. Επίσης, θεωρείται πιθανή η υιοθέτηση ενός μέτρου που θα προβλέπει ότι τα φ/β που κατασκευάστηκαν παλαιότερα θα πληγούν λιγότερο, καθώς αντιμετώπισαν υψηλότερα κόστη κατασκευής. Ως αντιστάθμισμα, η κυβέρνηση ενδέχεται να προσφέρει στους επενδυτές ευνοϊκότερους όρους στην αποπληρωμή των δανείων τους, καθώς και παράταση στις συμβάσεις που έχουν υπογράψει, αν και τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο στην παρούσα φάση.
Αισθητή ήταν η μείωση των αιτήσεων για άδειες παραγωγής έργων ΑΠΕ στη ΡΑΕ κατά τον κύκλο Μαρτίου σε σύγκριση με παλαιότερους κύκλους, αφού από τη μια η απαγόρευση της αδειοδότησης νέων φ/β και από την άλλη η μείωση στις ταρίφες και η έλλειψη χρηματοδότησης έχουν περιορίσει πλέον σημαντικά το ενδιαφέρον των επενδυτών. Με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΡΑΕ, νέες αιτήσεις έγιναν για τέσσερα μόνο έργα: Ένα αιολικό πάρκο της Θηβαϊκός Άνεμος, ισχύος 15 MW στη Βοιωτία, ένα αιολικό της Αιολική Προφήτης Ηλίας, ισχύος 22 MW στη Μαγνησία, ένα μικρό υδροηλεκτρικό, ισχύος 0,15 MW του Δήμου Καρπενησίου, καθώς και ένα σταθμό βιοαερίου, ισχύος 1,2 MW στο Λασίθι.