1. Home
  2. Νέα
  3. Τύπος
  4. Ηλεκτροσόκ και για πολιτικούς το χαράτσι
Ηλεκτροσόκ και για πολιτικούς το χαράτσι

Ηλεκτροσόκ και για πολιτικούς το χαράτσι

0

Πάει καιρός πολύς, και μέσα στους μπελάδες του μπορεί να μην το θυμάται ούτε ο ίδιος πια. Τον φόρο που αυτήν την εβδομάδα κόντεψε να καταβυθίσει την κυβέρνηση πρώτος τον εξήγγειλε ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Ηταν τον Ιούνιο του 2011, μια μέρα μετά το Μεσοπρόθεσμο, τότε που δεν ξέραμε ούτε πώς λένε τις ξαδέλφες του υπουργού, όταν ακούστηκε ξανά σε όλη την επικράτεια εκείνο το παλιό σύνθημα: «Είδες η ΔΕΗ;».


Της Μαριλης Μαργωμενου
Καθημερινή, 6/04/2013


xΜόνο που, λίγες μέρες μετά, το ρεύμα χτύπησε τον τσάρο και τον εκτίναξε στα πιτς του σοσιαλισμού. Ισως να έφταιγαν οι ευρωπαϊκές κιλοβατώρες στο πρώτο του Eurogroup, πάντως ο Ευ. Βενιζέλος με το που ανέλαβε χρέη υπουργού πήρε πίσω τον φόρο. Οπως είπε με φωνή ηλεκτρισμένη, «δεν είναι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ μοχλός για να εισπράττεις φόρους. Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό». Αλλο αν, τρεις μήνες μετά, οι λογαριασμοί άρχισαν να του μοιάζουν όλο και περισσότερο με μοχλό για την είσπραξη φόρων και το ρεύμα όλο και λιγότερο με κοινωνικό αγαθό και τον Σεπτέμβριο του 2011 έκανε το ντεμπούτο του το λεγόμενο «χαράτσι» ως κεραυνός στον φάκελο της ΔΕΗ. «Ναι, αλλά θα μπούμε από το δεύτερο τρίμηνο του 2012 στη φάση των πρωτογενών πλεονασμάτων!», είπε τότε ο Ευ. Βενιζέλος, χωρίς καθόλου να περιφανευτεί για την καταπληκτική του προσγείωση μετά το διπλό τόλουπ.


Οι πρώτοι λογαριασμοί βρήκαν τους δύστυχους καταναλωτές τον Οκτώβριο του 2011, με τη φιλική υπενθύμιση πως το μέλλον όποιου δεν πληρώσει θα σκοτεινιάσει μετά 40 ημέρες. Εν τω μεταξύ, το ΣτΕ, ακολουθώντας το δικό του φωτεινό μονοπάτι, μπήκε στη νέα χρονιά λέγοντας πως η ΔΕΗ δεν μπορεί να εισπράττει φόρους. Τον Μάρτιο, πάλι, έλεγε πως η ΔΕΗ δεν μπορεί να κόβει το ρεύμα. Και τον Μάιο τελικά κατέληξε πως η ΔΕΗ μπορεί να εισπράττει φόρους, αλλά όχι να κόβει το ρεύμα. Αλλά καθώς οι διακόπτες συνέχισαν να πέφτουν, δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές του 2012, ο Αντ. Σαμαράς, που είχε δεσμευθεί πως θα καταργήσει τον φόρο, είπε στο Ζάππειο πως «το χαράτσι εμείς θα το αντικαταστήσουμε με έναν ενιαίο φόρο, πιο δίκαιο, πιο ελαφρύ και πιο αποδοτικό». Μπορεί προς στιγμήν το χαράτσι να άρχισε να μοιάζει με νέα μάρκα δημητριακών, αλλά όσοι πείσθηκαν και αγόρασαν διά της οδού της κάλπης την έπαθαν όπως οι τηλεθεατές με τις διαφημίσεις.


Η νέα κυβέρνηση ήρθε, αλλά το ΕΕΤΗΔΕ από τη ΔΕΗ δεν έφυγε. Αντιθέτως, συνέχισε να εισπράττεται, πράγμα που μερικούς μήνες μετά άναψε τον διακόπτη του σουρεαλισμού στο κεφάλι του Ν. Φωτόπουλου. Ο οποίος αμπαρώθηκε με άλλους 17 δεητζήδες στο κτίριο της ΔΕΗ στη Μεσογείων όπως ο καλόγηρος Σαμουήλ στο Κούγκι και απειλούσε πως θα ξεμπροστιάσει τους ζάπλουτους που δεν πληρώνουν χαράτσι. Ή μπορεί και να έβλεπε ελληνικές ταινίες με τον Χ. Τσαγανέα. Ολα αυτά, μέχρι που μπήκαν στο φωτοπουλικό Κούγκι τα ΜΑΤ, οπότε οι ασφάλειες της επανάστασης έπεσαν και τα χέρια του Τσε των δεητζήδων σηκώθηκαν, για να δουν οι φωτογράφοι τις χειροπέδες του μαρτυρίου.


Εν τω μεταξύ, οι δύστυχοι πολίτες στις ουρές των διακανονισμών κρατούσαν τον λογαριασμό στο χέρι σαν τη μνα που έβαζαν στον πεθαμένο. Μέσα σε ένα χρόνο, τα χρέη στη ΔΕΗ διπλασιάστηκαν. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012 έφτασαν τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Και έτσι κάπως, ήρθε η σειρά του Φ. Κουβέλη να βγει στο πάλκο να τον φωτίσει η ΔΕΗ. Ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ αυτή την εβδομάδα ξεκίνησε με τη δήλωση «δεν ψηφίζουμε το χαράτσι», συνέχισε με το «δεν ψηφίζουμε το αρχικό χαράτσι» και στο τέλος του έμεινε μόνο το «ψηφίζουμε». Αλλά πάλι, ποιος μπορεί να τον ψέξει για το δικό του τριπλό λουπ; Ο δρόμος προς το χαράτσι ήταν πάντα στρωμένος με καλές προθέσεις, τουλάχιστον μέχρι το σταυροδρόμι της τρόικας. Αλλωστε, όπως έγραφε και η απόδειξη που έπαιρναν οι πρώτοι που πλήρωσαν χαράτσι, οι Χριστιανοί επί Τουρκοκρατίας, «ο φέρων το παρόν έχει την άδεια να φέρει την κεφαλήν επί των ώμων του». Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, θα μπορούσαμε απλώς να προσθέσουμε «επί ένα ακόμη έτος».