1. Home
  2. Νέα
  3. Το πρόγραμμα Energy Bits
Το πρόγραμμα Energy Bits

Το πρόγραμμα Energy Bits

0

Τo ENERGY BITS (www.energybits.eu) είναι ένα πρωτότυπο και βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Διαδίκτυο και στην Τηλεόραση για την προώθηση της βιώσιμης χρήσης της ενέργειας.


energyBITSΑπευθύνεται κυρίως σε εφήβους και αποτελεί μία συμπαραγωγή 13 ευρωπαϊκών φορέων, μεταξύ των οποίων το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το ΙΤΥΕ Διόφαντος, με την υποστήριξη του προγράμματος Intelligent Energy Europe.


Το ENERGY BITS μέσα από 24 σύντομες αφηγήσεις ανθρώπων από 7 Eυρωπαϊκές χώρες, ένα διαδικτυακό παιχνίδι, έναν ευρωπαϊκό διαγωνισμό βίντεο και ένα διαδραστικό ντοκιμαντέρ, παρουσιάζει τις παγκόσμιες ενεργειακές προκλήσεις και προσκαλεί σε δράση, να πάρουμε αποφάσεις, να κάνουμε κάτι μικρό για μια μεγάλη αλλαγή.


Σειρά ντοκιμαντέρ «Energy Bits, the Series» – 24 ιστορίες ανθρώπων από 7 ευρωπαϊκές χώρες
Συναυλίες που ηλεκτροδοτούνται από ένα κοινό που κάνει ποδήλατο, καλλιτέχνες που μετατρέπουν τα σκουπίδια σε αντικείμενα «design» καθημερινής χρήσης, ενεργειακά αυτόνομα κτίρια, ταρατσόκηποι, καύσιμα από απορρίμματα: μερικές μόνο από τις 24 ιστορίες ανθρώπων στην Ευρώπη που επέλεξαν να κάνουν το δικό τους βήμα για ένα ενεργειακά βιώσιμο μέλλον.


Στην Ελλάδα η σειρά προβάλλεται από την ΕΤ1 στη ζώνη της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης, κάθε Σάββατο στις 12:15μμ, σε επανάληψη κάθε Παρασκευή στις 10:15πμ και από την ERT World κάθε Σάββατο στις 11:15πμ από τα μέσα Φεβρουαρίου.


Η σειρά είναι διαθέσιμη επίσης στο youtube: http://www.youtube.com/user/moreenergybits


«Ενέργεια 2020»: Ένα Διαδικτυακό παιχνίδι – Οι παίκτες συμμετέχουν σε 9 αποστολές για να πετύχουν ένα ενεργειακά βιώσιμο μέλλον
Το παιχνίδι “Ενέργεια 2020” προσκαλεί τους παίκτες να συμμετέχουν σε 9 διαδραστικές αποστολές. Οι παίκτες στην προσπάθεια τους να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας, να αυξήσουν την ενεργειακή απόδοση και να επιλέξουν τις βέλτιστες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα βρεθούν αντιμέτωποι με δύσκολες αποφάσεις και διλήμματα. Ο κάθε παίκτης έχει βοήθεια από 3 συμβούλους: τον οικονομικό, τον περιβαλλοντικό και τον κοινωνικό, αλλά ο ίδιος αποφασίζει να πάρει τις ορθές αποφάσεις για να βελτιώσει το συλλογικό μας μέλλον.


Μέσα από το παιχνίδι οι νέοι παίκτες μαθαίνουν και αναλαμβάνουν δράση για να διαχειριστούν σημαντικά ενεργειακά ζητήματα, μεταδίδοντας ένα μήνυμα για βιώσιμη ανάπτυξη με διασκεδαστικό τρόπο! http://www.2020energy.eu/game


Πανευρωπαϊκός διαγωνισμός βίντεο “Βιώσιμες ενεργειακές ιδέες: και τώρα ο λόγος σε σας!” για άτομα ηλικίας 11–18 ετών
Ένας διαγωνισμός βίντεο που δίνει την ευκαιρία στους νέους μαθητές να παρουσιάσουν με δημιουργικό τρόπο τις δικές τους ιδέες, έργα ή δράσεις και να στείλουν και να μοιραστούν το δικό τους μήνυμα για τη δημιουργία ενός ενεργειακά βιώσιμου μέλλοντος.


Η αποστολή των βίντεο γίνεται μέχρι τις 15 Απριλίου 2013. Τα βίντεο που θα βραβευτούν σε κάθε κατηγορία θα προβληθούν από τα κανάλια των εθνικών τηλεοράσεων σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και στο διαδίκτυο. Οι νικητές θα κερδίσουν ένα ταξίδι στις Βρυξέλλες στην τελετή απονομής των Βραβείων. http://www.ebitsvideo.com/


Ένα διαδραστικό ντοκιμαντέρ στο διαδίκτυο
Πρόκειται για ένα διαδραστικό ντοκιμαντέρ (i-doc) στον ιστότοπο του ENERGY BITS. Ξεκινώντας από απλές ερωτήσεις, όπως «τι είναι ενέργεια;», ο χρήστης μπορεί να πλοηγηθεί μόνος του σε διάφορα μονοπάτια, βλέποντας τις απόψεις ειδικών, φοιτητών, μαθητών, απλού κόσμου πάνω σε θέματα που αφορούν τη χρήση και την εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και το ενεργειακό μέλλον του πλανήτη μας.