1. Home
  2. Βιομάζα
  3. Νέα μονάδα ανακύκλωσης στις Φιλιάτες Θεσπρωτίας
Νέα μονάδα ανακύκλωσης στις Φιλιάτες Θεσπρωτίας

Νέα μονάδα ανακύκλωσης στις Φιλιάτες Θεσπρωτίας

0

Η ΦΙΛΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΑΕ (ΦΙΛΙΑ), μέλος του ομίλου εταιρειών FILIAGROUP, αξιοποιεί τις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 30.000 τμ επί εκτάσεως 100 στρεμμάτων στις Φιλιάτες Θεσπρωτίας, με στόχο τη δημιουργία ενός επιχειρηματικού πάρκου περιβαλλοντικού και ενεργειακού σκοπού.


Recycle_Logo_by_Har1Σε αυτό το πλαίσιο, η ΦΙΛΙΑ υλοποίησε επενδυτικό πλάνο με τη δημιουργία μίας πρότυπης μονάδας ανακύκλωσης πλαστικών φιαλών πολυτερεφθαλικού αιθυλενεστέρα (PET). Πρόκειται για έργο αμιγώς περιβαλλοντικού χαρακτήρα, καθώς στη μονάδα θα ανακυκλώνονται χρησιμοποιημένες πλαστικές φιάλες PET, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως αστικά / δημοτικά / οικιακά απόβλητα, με σκοπό την παραγωγή εξ αυτών 100% ανακυκλωμένης πλαστικής φολίδας (rPET Flake).


Με την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου, η εταιρεία στοχεύει αφενός μεν στην δραστηριοποίηση της σε έναν τομέα με ιδιαίτερα περιθώρια ανάπτυξης στον ελλαδικό χώρο και έντονα χαρακτηριστικά και προοπτικές εξωστρέφειας, και αφετέρου στην ενίσχυση της «Πράσινης Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας», με πολλαπλά εθνικά οφέλη σε επίπεδο περιβαλλοντικό και επιχειρηματικό.


Το ύψος της επένδυσης, η οποία ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2013, ανήλθε σε 2.865.000 ΕΥΡΩ, εκ των οποίων:
1.035.000 ΕΥΡΩ προέρχονται από επιχορήγηση στα πλαίσια του προγράμματος ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ 2010 του ΕΣΠΑ,
750.000 ΕΥΡΩ από τραπεζικό δανεισμό, και
1.080.000 ΕΥΡΩ από ίδια κεφάλια.


Η νέα μονάδα ανακύκλωσης της ΦΙΛΙΑ αποτελείται από μία κύρια γραμμή επεξεργασίας διάφανου PET, και δύο δευτερεύουσες γραμμές επεξεργασίας μπλε και χρωματιστού PET. Πρόκειται για μία πλήρως αυτοματοποιημένη μονάδα, με δυνατότητα ελέγχου της λειτουργίας και της παραγωγής εξ ‘ αποστάσεως (μέσω internet). Χρησιμοποιεί τεχνολογία αιχμής, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την αρχική διαλογή των φιαλών κατά χρώμα και ποιότητα με τη χρήση υπεριωδών ακτινών (NIR Shorting Unit) και τον τελικό διαχωρισμό των φολίδων (flakes) κατά χρώμα (Optical Separator Unit). Μέσω ενός κλειστού κυκλώματος κυκλοφορίας του νερού επιτυγχάνεται η ελαχιστοποίηση της ποσότητας και η βελτιστοποίηση του τρόπου χρήσης νερού, με πολλαπλά περιβαλλοντικά οφέλη. Επίσης, η απαραίτητη θέρμανση του νερού για την διαδικασία της πλύσης επιτυγχάνεται αποκλειστικά με μηχανικά μέσα, δίχως χρήση ατμού, με αποτέλεσμα σημαντικότατη εξοικονόμηση ενέργειας.


Στην Ελλάδα σήμερα καταναλώνονται περισσότεροι από 30.000 τόνοι πλαστικών φιαλών PET. Εξ αυτών, συλλέγονται και διαχωρίζονται στα αντίστοιχα ΚΔΑΥ περίπου 11.000 τόνοι ετησίως. Η συνολική δυναμικότητα επεξεργασίας / ανακύκλωσης της μονάδας σε πλήρη λειτουργία ανέρχεται σε 12.000 τόνους πλαστικών φιαλών PET ετησίως, γεγονός που την καθιστά τη μεγαλύτερη μονάδα ανακύκλωσης πλαστικών φιαλών στην Ελλάδα. Η εταιρεία θα παράγει περίπου 9.200 τόνους διάφανου PET (clear rPEt Flake), 500 τόνους χρωματιστού PET (colored & blue rPET Flake) και 800 τόνους rHDPE προερχόμενο από τα καπάκια των φιαλών.


Το rPET flake χρησιμοποιείται σε πληθώρα παραγωγικών διαδικασιών ως Α΄ ύλη σε αντικατάσταση του παρθένου πλαστικού PEΤ. Ενδεικτικά αναφέρουμε μία σειρά χρήσεων του rPET flake στην παραγωγή:
– Φιλμ,
– γεωυφάσματος,
– πλαστικής ίνας,
– πλαστικό τσέρκι,
– πλαστικές συσκευασίες για φρούτα
– πλαστικά ποτήρια,
– δισκύου (pellet) PET για χρήση σε συσκευασίες για επαφή με τρόφιμα (bottle-to-bottle).


Κατά τη διάρκεια της κατασκευαστικής περιόδου υπολογίζεται ότι απασχολήθηκαν άνω των 20 εργαζομένων από εξωτερικά συνεργεία / εργολάβους για έργα και επεμβάσεις στις εγκαταστάσεις της ΦΙΛΙΑ, στην πλειονότητά τους από την περιοχή των Φιλιατών / Ηγουμενίτσας. Ενώ, έως σήμερα η ΦΙΛΙΑ έχει προσλάβει 27 εργαζόμενους εκ των οποίων το 85% είναι νέοι κάτω των 35 ετών και εργάζονται στις Φιλιάτες Θεσπρωτίας, ενισχύοντας έτσι σημαντικά την τοπική κοινωνία και συμβάλλοντας στην ανάπτυξή της, σε μία περίοδο που χαρακτηρίζεται από το πρόβλημα της ανεργίας.


Πολιτική και στόχος της εταιρείας ήταν και παραμένει να στηρίξει την τοπική οικονομία στο μέγιστο δυνατό βαθμό, και το επιτυγχάνει καθημερινά επιλέγοντας να συνεργάζεται με προμηθευτές από την περιοχή των Φιλιατών και της Ηγουμενίτσας, τόσο για την προμήθεια υλικών όσο και για υπηρεσίες και έργα που πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις.


Η επόμενη, δεύτερη φάση του επενδυτικού σχεδίου της ΦΙΛΙΑ στοχεύει στην μεγιστοποίηση του οφέλους από την ανακύκλωση και προβλέπει την επέκταση της μονάδας με σκοπό την περαιτέρω επεξεργασία των rPET Flakes σε “food grade pellets” και την επαναχρησιμοποίηση τους στην τροφική αλυσίδα και ιδιαίτερα στην κατασκευή πλαστικών φιαλών PET.