1. Home
  2. Το
  3. θέμα
  4. της
  5. ημέρας
  6. ΔΕΠΑ: Νέα αιτήματα της Gazprom

ΔΕΠΑ: Νέα αιτήματα της Gazprom

0

logo-depa-thumb-largeΒαδίζοντας προς την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών στις 10 Μαΐου, το τοπίο γύρω από την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ παραμένει ομιχλώδες.

Αναλυτικότερα, τα στελέχη της Gazprom, υπό τον γενικό διευθυντή του ομίλου Πάβελ Οντέρο, προσήλθαν την περασμένη Πέμπτη στο ΤΑΙΠΕΔ με λίστα τουλάχιστον 20 νέων αιτημάτων, αφού προηγουμένως είχαν συναντήσεις στο πρωθυπουργικό μέγαρο. Τα αιτήματα αυτά, υπό τον φόβο της αποχώρησης της ρωσικής εταιρείας από τον διαγωνισμό, αρχικά έγιναν δεκτά στο Μέγαρο Μαξίμου, προκαλώντας όμως ουσιαστικά προβλήματα στη διαδικασία. Μεταξύ αυτών αναφέρεται και ένα επιπλέον δικαίωμα που διεκδικεί η Gazprom -ονομάζεται put option- να επιστρέψει την εταιρεία σε διάστημα 6 ετών εφόσον αλλάξουν οι όροι φορολόγησης στην αγορά ενέργειας. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η Gazprom επιθυμεί το ΤΑΙΠΕΔ και το ελληνικό Δημόσιο να εγγυάται τις οφειλές των ηλεκτροπαραγωγών, ακόμη και μετά την αλλαγή ιδιοκτησίας στην επιχείρηση. Πρόκειται για εξωπραγματικούς όρους, οι οποίοι, σύμφωνα με στελέχη του Ταμείου δεν μπορούν να ικανοποιηθούν. Η συμμετοχή του ρωσικού κολοσσού στην τελική φάση του διαγωνισμού δεν αμφισβητείται μετά και την επίσημη -σύμφωνα με δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου- απόφαση του Δ.Σ. της εταιρείας σε έκτακτη συνεδρίασή του για τη διεκδίκηση της ΔΕΠΑ. Εν τούτοις εντύπωση προκαλεί η διαπραγματευτική στάση της εταιρείας. Εκτιμάται από το ΤΑΙΠΕΔ ότι οι όροι αυτοί προφανώς δεν μπαίνουν για να ικανοποιηθούν, αλλά τίθενται στο πλαίσιο ενός σκληρού παζαριού που κάνουν οι Ρώσοι, με απώτερο στόχο την απόκλιση από το αρχικό μη δεσμευτικό τίμημα.

Αρκετοί ωστόσο συνδέουν τη σκλήρυνση της στάσης της Gazprom με την απόφαση του ρωσικoύ ομίλου Sintez να μη διεκδικήσει και τη ΔΕΠΑ, αλλά μόνο τον ΔΕΣΦΑ. Η απόφαση αυτή φέρεται να γνωστοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη από τον επικεφαλής του ομίλου Λεονίντ Λεμπέτεφ στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Ανεξόφλητες οφειλές

Όσον αφορά τώρα τις ανεξόφλητες οφειλές τρίτων προς τη ΔΕΠΑ, αυτές προσεγγίζουν τα 600 εκατ. ευρώ και όπως έχει γίνει γνωστό, η ρωσική Gazprom έχει ζητήσει την εγγύησή τους από το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ως προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό. Προς ικανοποίηση του ρωσικού αιτήματος, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τρέχουν τις διαδικασίες για την ταχύτερη εκταμίευση του δανείου της ΔΕΗ από την ΕΤΕπ ύψους 250 εκατ. ευρώ και παράλληλα την αποπληρωμή ανεξόφλητων οφειλών του Δημοσίου από απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος ύψους 77 εκατ. ευρώ, προκειμένου το χρήμα να διοχετευθεί μέσω του ΛΑΓΗΕ στην αγορά και να φτάσει μέχρι τη ΔΕΠΑ. Παράλληλα, η διοίκηση της ΔΕΠΑ πιέζει με εξώδικα τους πελάτες της ηλεκτροπαραγωγούς για την είσπραξη των ανεξόφλητων οφειλών συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ. Οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν δηλώσει στη ΔΕΠΑ την αδυναμία αποπληρωμής λόγω υπαιτιότητας του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) που τους χρωστάει για την πώληση ενέργειας που παρέχουν στο σύστημα. Πρότειναν στη ΔΕΠΑ να της εκχωρήσουν έναντι των οφειλών τους τα παραστατικά πληρωμών από τον ΛΑΓΗΕ για να πληρωθεί η εταιρεία άμεσα όταν αυτά εξοφληθούν από τον Λειτουργό της Αγοράς. Η ΔΕΠΑ, κατά τις ίδιες πληροφορίες, απέρριψε την πρόταση την οποία έκρινε επισφαλή για την ίδια, αφού δεν είναι βέβαιο ούτε πότε ούτε εάν θα καταφέρει ο ΛΑΓΗΕ να αποπληρώσει τα χρωστούμενα. Ακόμη μεγαλύτερο όμως εμφανίζεται το πρόβλημα είσπραξης οφειλών ύψους περί τα 15 εκατ. ευρώ από την πρώην ΕΘΕΛ για την τροφοδότηση λεωφορείων με φυσικό αέριο, αλλά και τα περί τα 80 εκατ. ευρώ χρέη της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (BΦΛ) προς την εταιρεία. Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες πηγές, η ρωσική Gazprom φέρεται να ανησυχεί περισσότερο για την αποπληρωμή των οφειλών από την πρώην EΘΕΛ και τη ΒΦΛ και λιγότερο για τις οφειλές των ηλεκτροπαραγωγών. Το θέμα των χρεών της ΔΕΠΑ θα κρίνει εν πολλοίς και το προσφερόμενο τίμημα στις δεσμευτικές προσφορές που αναμένονται στις 10 Μαΐου για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.