1. Home
  2. Φυσικό
  3. αέριο
  4. Το ΙΟΒΕ για τα οφέλη από τον Αγωγό TAP
Το ΙΟΒΕ για τα οφέλη από τον Αγωγό TAP

Το ΙΟΒΕ για τα οφέλη από τον Αγωγό TAP

0

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, ο αγωγός TAP θα δημιουργήσει 4.800 θέσεις εργασίας για 54 χρόνια και προστιθέμενη αξία ύψους 18 δισ. ευρώ, κυρίως στις περιοχές απ΄ όπου διέρχεται, δηλαδή τη Βόρεια Ελλάδα.


trans-adriatic-pipelineΗ κατασκευή του έργου θα εξαρτηθεί από την απόφαση της Κοινοπραξίας του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν για την επιλογή του αγωγού που θα τροφοδοτηθεί κατά προτεραιότητα, μεταξύ των αγωγών ΤΑΡ και Ναμπούκο, απόφαση που αναμένεται τον Ιούνιο. Σε ομιλία του στην ημερίδα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Π. Μίχαλος ανέφερε ότι βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο για την υπογραφή της συμφωνίας φιλοξενούσας χώρας με την Κοινοπραξία κατασκευής του αγωγού. Τόνισε επίσης ότι γίνεται διπλωματικός μαραθώνιος για τον αγωγό και επισήμανε τη γεωπολιτική και οικονομική σημασία του έργου, με τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού με φυσικό αέριο, την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, την ανάπτυξη των δικτύων μεταφοράς, την ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο. «Με το έργο αυτό η Ελλάδα θα επανέλθει στο διεθνές επενδυτικό σκηνικό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μίχαλος.


Σε γραπτό μήνυμά του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Α. Παπαγεωργίου τονίζει ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στο άνοιγμα του Νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου ενισχύει τον ρόλο της χώρας ως διαμετακομιστικού ενεργειακού κόμβου καθώς και ότι η υλοποίηση μιας ξένης επένδυσης ύψους 1,5 δισ. ευρώ είναι σημαντική για τη διαμόρφωση του επενδυτικού κλίματος.


Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Διονύσης Σταμενίτης ανέφερε ότι ο τομέας της ενέργειας μπορεί να αποτελέσει ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης και αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα που πρέπει να εκμεταλλευθούμε.


Η Ευγενία Ουζουνίδου- Αθανασιάδου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τον αγωγό ζήτημα εθνικής-στρατηγικής σημασίας και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει μεγάλη σημασία στο να καταστεί η χώρα επί της ουσίας ενεργειακός κόμβος, με οφέλη για τους πολίτες. Ανέφερε ωστόσο ότι δεν υπάρχει εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός, παρά μόνο η, κάθε στιγμή, διαμορφούμενη ισορροπία των διεθνών ενεργειακών συμφερόντων. Και χαρακτήρισε περίεργο το γεγονός ότι αμερικανικές εταιρείες ενδιαφέρονται για την απεμπλοκή της Ευρώπης από την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο περισσότερο από την Ευρώπη. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι δεν αξιοποίησε τον αγωγό στις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία για το κλείσιμο της εκκρεμότητας με την ΑΟΖ και τάχθηκε κατά των αποκρατικοποιήσεων στον χώρο της ενέργειας.


Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, πρώην υφυπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης σημείωσε τη διακομματική στήριξη στο έργο το οποίο, όπως είπε, μπορεί να αποτελέσει εργαλείο γεωπολιτικής αναβάθμισης της χώρας. Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα απαιτεί απόλυτη ουδετερότητα από την ΕΕ μεταξύ των δύο υποψήφιων αγωγών ώστε η επιλογή να γίνει με διαφάνεια και αντικειμενικά κριτήρια. Ανέφερε επίσης ότι γίνονται συζητήσεις για μικρή (της τάξης του 1%) συμμετοχή του Δημοσίου στην Κοινοπραξία κατασκευής.


Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα ανέφερε ότι οι καθυστερήσεις των προηγούμενων ετών πρέπει να γίνουν μάθημα ώστε να προχωρήσουμε γρήγορα.
Και ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε πως από τη διέλευση του αγωγού δεν διασφαλίζονται προνομιακοί όροι τιμολόγησης και δέσμευση ποσοτήτων φυσικού αερίου για την εγχώρια κατανάλωση, ώστε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος της χώρας.


Η μελέτη του ΙΟΒΕ που παρουσιάστηκε σήμερα αναφέρει ότι περίπου τα 3/5 της θετικής επίδρασης του αγωγού σε προστιθέμενη αξία και το 50% των θέσεων εργασίας συγκεντρώνονται σε περιοχές που έχουν πληγεί έντονα από την κρίση. «Πέρα από την άμεση συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση κατά τη διάρκεια της κατασκευής και λειτουργίας του, σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία αναμένεται να δημιουργηθούν και κατά το μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού του έργου, καθώς και από την επιπλέον καταναλωτική δαπάνη από την αύξηση των εισοδημάτων των εργαζομένων που θα δραστηριοποιηθούν λόγω του ΤΑΡ», αναφέρεται στη μελέτη.
Άλλη μελέτη του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων που επίσης παρουσιάστηκε σήμερα σημειώνει τα σημεία υπεροχής του ΤΑΡ έναντι του Ναμπούκο (συντομότερη διαδρομή, μικρότερο κόστος κατασκευής, ανάμιξη λιγότερων χωρών, ευέλικτη κοινοπραξία, μικρότερο επενδυτικό ρίσκο). Τονίζεται πάντως ότι σε βάθος χρόνου και εφόσον αυξηθεί το παραγωγικό δυναμικό φυσικού αερίου στις χώρες της Κασπίας οι δύο αγωγοί μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά.