1. Home
  2. Νέα
  3. Λάρισα: Σύσκεψη για δασοπροστασία
Λάρισα: Σύσκεψη για δασοπροστασία

Λάρισα: Σύσκεψη για δασοπροστασία

0

Σύσκεψη για τη δασοπροστασία και τη δασοπυρόσβεση πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα υπό την προεδρία του Υπουργού Αναπληρωτή ΠΕΚΑ κ.Σταύρου Καλαφάτη.


dasos«Η αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι ένα μεγάλο πατριωτικό στοίχημα για όλους μας. Για την Πολιτεία, τους Πυροσβέστες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον κάθε πολίτη, τον κάθε Έλληνα. Και αυτό το στοίχημα οφείλουμε να το κερδίσουμε με καλό σχεδιασμό, συντονισμό και μεγάλη προσπάθεια». Αυτό ήταν το μήνυμα που μετέφερε ο Υπουργός Αναπληρωτής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρος Καλαφάτης από τη Λάρισα, όπου προήδρευσε σε μεγάλη σύσκεψη των εμπλεκομένων φορέων στην πρόληψη και κατάσβεση των πυρκαγιών. Ο κ. Καλαφάτης σημείωσε ότι η προστασία των δασών αποκτά μια ιδιαίτερη διάσταση στη σημερινή κοινωνική και οικονομική συγκυρία. Αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά. Η χώρα και τα συναρμόδια Υπουργεία ήδη κινούνται σε ρυθμούς επείγοντος και βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και σε πλήρη εγρήγορση.


«Το ζήτημα της προστασίας των δασών, πέρα από μια πάγια συνταγματική επιταγή και μια αυτονόητη υποχρέωση του κράτους αλλά και των πολιτών, λαμβάνει και μια ιδιαίτερη διάσταση στη σημερινή συγκυρία. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να σπαταλήσουμε δυνάμεις, χρόνο και χρήματα σε αναποτελεσματικές ενέργειες για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών», σημείωσε ο Υπουργός.
Ο κ. Καλαφάτης αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις και στις προβλέψεις για ένα δύσκολο καλοκαίρι σε ότι αφορά στις καιρικές συνθήκες. Ο Υπουργός σημείωσε επίσης με έμφαση ότι το ζητούμενο από εδώ και πέρα είναι ο καλύτερος δυνατόν συντονισμός και η συνέργεια των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, όχι μόνο στην προσπάθεια αντιμετώπισης ενός «επεισοδίου» αλλά σε καθημερινή βάση. Η άμεση συνεργασία είναι το κομβικό σημείο και αυτό πρέπει να γίνει βίωμα.


Η σύσκεψη με θέμα ««Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω των δασικών πυρκαγιών», πραγματοποιήθηκε από κοινού από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Συμμετείχαν εκτός του κ. Καλαφάτη, η Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Καλλιόπη Γερακούδη, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κων/νος Αγοραστός, ο βουλευτής Λάρισας της Ν.Δ. κ. Χρήστος Κέλλας, οι Αντιπεριφερειάρχες και οι Δήμαρχοι από τη Θεσσαλία, ο Διευθυντής Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και οι Διοικητές Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των Νομών, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας και οι Αστυνομικοί Διευθυντές των Νομών, ο Λιμενάρχης Βόλου, ο Γενικός Διευθυντής Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο Διευθυντής Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών, οι Διευθυντές Δασών και οι Δασάρχες, ο Προϊστάμενος και ο Τμηματάρχης Σχεδιασμού και πρόληψης της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και οι προϊστάμενοι των Τμημάτων Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειακών Ενοτήτων.
Πριν τη σύσκεψη ο Υπουργός Αναπληρωτής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Σταύρος Καλαφάτης, συναντήθηκε παρουσία του Ειδικού Γραμματέα Δασών κ. Γεώργιο Αμαργιανιώτη, με τη Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, κ Καλλιόπη Γερακούδη.


Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης δήλωσε:
«Με εντολή του Πρωθυπουργού της χώρας Αντώνη Σαμαρά και σε συνέχεια σχετικής συνάντησης που είχαμε πριν από λίγες ημέρες με τους αρμόδιους Υπουργούς βρίσκομαι εδώ για να ενδυναμώσουμε την προσπάθεια που απαιτείται, να έχουμε όσον το δυνατόν λιγότερες ή μηδενικές απώλειες σε σχέση με το δασικό μας πλούτο. Η προστασία και διαφύλαξη των δασών μας είναι πρώτη προτεραιότητα. Απαιτείται λοιπόν να είμαστε όλοι σε ρυθμούς «επείγοντος». Για αυτό και μέχρι να δοθεί επίσημα η λήξη της αντιπυρικής περιόδου, όλοι οι συναρμόδιοι φορείς, όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση, σε πλήρη συντονισμό και σε πλήρη ετοιμότητα. Σε ένα καλοκαίρι που όπως φαίνεται θα είναι δύσκολο. Με καιρικές συνθήκες που θα είναι πιο δύσκολες ενδεχομένως από κάθε άλλη φορά, σε μια περίοδο που η χώρα μας κάνει μια προσπάθεια να κάνει ένα άλμα προς τα εμπρός. Ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι, που σύμφωνα με τα στοιχεία οι προβλέψεις για την άνοδο του τουριστικού ρεύματος στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα θετικές, θα πρέπει να εκμηδενίσουμε αν είναι δυνατόν τις πιθανότητες να έχουμε κάποιοι επεισόδιο το οποίο θα μας δημιουργήσει προβλήματα πυρκαγιάς. Αυτό το πνεύμα ως Υπουργός Αναπληρωτής του ΥΠΕΚΑ, κυρίως αρμόδιος για τα θέματα τα προληπτικά, έρχομαι να μεταφέρω και να δούμε αν υπάρχουν ζητήματα αυτή τη στιγμή που μπορούμε να βελτιώσουμε ή να διορθώσουμε.»


Σε ερώτηση για την πρόσληψη των εποχικών Πυροσβεστών:
«Αυτά έχουν προβλεφθεί εγκαίρως. Είναι ζητήματα του ΑΣΕΠ αλλά οι ενέργειες που έπρεπε να γίνουν από την πλευρά της Κυβέρνησης έχουν ήδη γίνει».


Σε ερώτηση για τα χρήματα που διατίθενται φέτος για την Πυροπροστασία:
«Για την προστασία του δασικού μας πλούτου πάντοτε προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, προσαρμοζόμενοι όμως στις συγκεκριμένες οικονομικές και δημοσιονομικές συνθήκες. Νοιώθω και γνωρίζω ότι καταβάλλαμε κάθε δυνατότητα ώστε να διατηρήσουμε στο καλύτερο δυνατό σημείο το ποσό της επιχορήγησης για την πρόληψη και προστασία του δασικού πλούτου. Βεβαίως το ζητούμενο είναι κάθε φορά να προσπαθούμε και να έχουμε αποτελέσματα. Θα ήθελα επίσης σήμερα, από το βήμα που μου δίνεται, να ευχαριστήσω όλους τους άνδρες και τις γυναίκες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και όλους όσους εμπλέκονται στην κατάσβεση των πυρκαγιών και τους πως ότι η Ελλάδα χρωστά πολλά σε αυτούς και βασίζεται σε αυτούς».