1. Home
  2. Νέα
  3. Τύπος
  4. Προσδοκίες για αύξηση τιμήματος από Socar
Προσδοκίες για αύξηση τιμήματος από Socar

Προσδοκίες για αύξηση τιμήματος από Socar

0

Παρατείνεται η αβεβαιότητα σχετικά με την τύχη του ΔΕΣΦΑ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το τίμημα που προσφέρει η κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν Socar είναι ιδιαίτερα χαμηλό.


Της Χρυσας Λιαγγου,
Καθημερινή, 18/06/2013


desfaΧθες το ΤΑΙΠΕΔ ενημέρωσε την τρόικα για την εξέλιξη του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, συνδέοντας τα αποτελέσματά της και με τον χρόνο επανέναρξης του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ. Μια θετική κατάληξη στον διαγωνισμό του ΔΕΣΦΑ θα δώσει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές και θα διευκολύνει την εκ νέου προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ και το αντίθετο είναι η εκτίμηση που μετέφερε στην τρόικα το δ.σ. του ΤΑΙΠΕΔ.


Οι διαπραγματεύσεις με τους Αζέρους πάντως έχουν ξεκινήσει σε ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας από ελληνικής πλευράς, που ενισχύθηκε μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Socar κ. Ροβνάγκ Αμπτουλάγιεβ το περασμένο Σάββατο σχετικά με το ενδιαφέρον της εταιρείας του για τον ΔΕΣΦΑ. «Η διαδικασία κατάθεσης προσφορών για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ τελείωσε και η Socar έχει ξεκινήσει διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Αμπτουλάγιεβ, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους. «Αυτό σημαίνει πως ολόκληρο το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου της Ελλάδας θα είναι σύντομα στα χέρια μας», συμπλήρωσε.


Η βεβαιότητα που εξέφρασε ο πρόεδρος της Socar για τον έλεγχο του ΔΕΣΦΑ, έχει δημιουργήσει προσδοκίες για αύξηση του τιμήματος, καθώς αρμοδίως εκτιμάται ότι αυτή δεν μπορεί να στηρίζεται στο χαμηλό τίμημα της προσφοράς που σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρεται σε 350 εκατ. ευρώ και ανάλογα με τις παραδοχές που θέτει η εταιρεία, κατεβαίνει πολύ κάτω από τα 300 εκατ. ευρώ με μάξιμουμ τα 390 εκατ. ευρώ. Αρμόδιοι παράγοντες τονίζουν πάντως ότι οι Αζέροι στις επαφές που προηγήθηκαν της κατάθεσης της δεσμευτικής προσφοράς είχαν ξεκαθαρίσει ότι θα προσέλθουν στον διαγωνισμό με μια καθαρά εμπορική προσφορά. Εκτιμούν ωστόσο ότι σε εκείνη τη φάση όχι μόνο δεν είχε διαφανεί η αποχή από τον διαγωνισμό της Sintez αλλά αντιθέτως αυτό που εισέπρατταν οι Αζέροι ήταν ότι οι Ρώσοι θα «χτυπήσουν» τον διαγωνισμό με υψηλότατο τίμημα που δεν έχει καμία σχέση με την εμπορική αξία του ΔΕΣΦΑ. Η ανατροπή αυτού του δεδομένου σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι η ΔΕΠΑ δεν κατέληξε τελικά σε ρωσικά χέρια, αλλάζει την οπτική των Αζέρων για τον διαγωνισμό του ΔΕΣΦΑ και την ελληνική αγορά, εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες που θεωρούν πολύ πιθανή μια απόφαση για σημαντική βελτίωση του προσφερόμενου τιμήματος.


Το κατά πόσο θα επιβεβαιωθούν οι σχετικές προσδοκίες θα φανεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες το αργότερο. Από πλευράς του ΤΑΙΠΕΔ δεν υπήρξαν νεότερες ανακοινώσεις σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις, ενώ χθες αργά το απόγευμα έγινε ανεπισήμως γνωστό ότι βρισκόταν σε εξέλιξη συνεδρίαση της διοίκησης με τους συμβούλους ιδιωτικοποίησης. Στην κυβέρνηση φαίνεται να επικρατεί η άποψη για συνέχιση των διαπραγματεύσεων μέχρι και να κλείσει το θέμα του αγωγού Tap. Aυτό σημαίνει παράταση της αγωνίας για τον ΔΕΣΦΑ τουλάχιστον μέχρι και τις 23 Ιουνίου που θα υπάρχει μια πρώτη εικόνα για την επιλογή του αγωγού που θα μεταφέρει το αζέρικο αέριο στην Ευρώπη, ή το αργότερο μέχρι τις 28 Ιουνίου που θα ληφθούν οι επίσημες αποφάσεις. Η κυβερνητική αυτή στάση, ωστόσο, έχει ενοχλήσει την κοινοπραξία του Tap που δεν βλέπει καμία σύνδεση στην υπόθεση του ΔΕΣΦΑ με την επιλογή των αγωγών και θεωρεί ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να αποφασίσει μέσα στην εβδομάδα για την προσφορά της Socar και το ΔΕΣΦΑ. Στο μεταξύ τη συμμετοχή της στον Tap εξετάζει και η Fluxys, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της κοινοπραξίας του αγωγού. Οι συζητήσεις με την εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα τη μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού αερίου ξεκίνησαν από το 2012 και οι δύο πλευρές εμφανίζονται βέβαιες ότι μέχρι τον Αύγουστο του 2013 θα έχουν γίνει όλες οι δυνατές διευθετήσεις προκειμένου να είναι εφικτή η ένταξη της Fluxys.


tags: