1. Home
  2. Νέα
  3. Τα νέα κοιτάσματα δεν μειώνουν την τιμή
Τα νέα κοιτάσματα δεν μειώνουν την τιμή

Τα νέα κοιτάσματα δεν μειώνουν την τιμή

0

Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών για την Ενέργεια (ΕΙΑ) υπάρχουν περί τα 7.299 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια σε πηγές υδρογονανθράκων, δηλαδή 10% μεγαλύτερη ποσότητα απ’ ό,τι υπολογιζόταν το 2011, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι τιμές θα πέσουν.


Black oil barrels with mark on white backgroundΟι εκτιμήσεις της ΕΙΑ για κοιτάσματα πετρελαίου, που δεν περιλαμβάνονταν σε εκείνες του 2011, ανέρχονται στα εκπληκτικά 345 δισ. βαρέλια, ήτοι 10% περισσότερο από τα «δεδομένα» σήμερα παγκόσμια κοιτάσματα πετρελαίου. Αργό πετρέλαιο ήδη βγαίνει άφθονο στις ΗΠΑ, αντικαθιστώντας το εισαγόμενο στη χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στον κόσμο.


Το γεγονός της νέας αυτής προσφοράς δεν αντικατοπτρίζεται ακόμη στην τιμή του προϊόντος, με την τιμή του Brent να κυμαίνεται στα 103 δολάρια το βαρέλι και τη μέση τιμή του για τη διετία 2011-2012 να έχει διαμορφωθεί στα 111 δολάρια. Ωστόσο, ο Πολ Στίβενς, της Ομάδας Ερευνητών Chatham House, θεωρεί ότι αυτή η περίοδος θυμίζει έντονα το 1986, όταν οι υψηλές τιμές του πετρελαίου είχαν επίπτωση στη ζήτηση και έφεραν στο προσκήνιο νέα κοιτάσματα από τη Βόρειο Θάλασσα και την Αλάσκα. Να έχει άραγε δίκιο; Η πρόσφατη άνοδος της τιμής του μαύρου χρυσού οφειλόταν μεταξύ άλλων στην Αραβική Ανοιξη, που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια από την παγκόσμια αγορά της προμήθειας πετρελαίου από τη Λιβύη το 2011, μετά το ξέσπασμα εμφυλίου πολέμου στη χώρα. Η τιμή του Brent έφτασε τότε στα 127 δολάρια το βαρέλι. Πράγματι, εκείνη την περίοδο η προσφορά ήταν μειωμένη, ενώ η ζήτηση ήταν υψηλή, κυρίως στις αναδυόμενες αγορές, με αποτέλεσμα μια ακόμη και μικρή απώλεια από την πλευρά της προσφοράς να επηρεάζει δυσανάλογα την τιμή.


Η επιβράδυνση των αναπτυξιακών ρυθμών της κινεζικής οικονομίας και η κρίση του ευρώ, έχουν έκτοτε μειώσει τη ζήτηση. Βάσει των εκτιμήσεων, η αύξηση της ζήτησης θα είναι φέτος μειωμένη, φτάνοντας γύρω στα 800.000 βαρέλια ημερησίως, ήτοι λίγο πιο μειωμένη και από το 2012.


Η Σαουδική Αραβία είναι καθοριστική για τη διαμόρφωση των τιμών. Η κυβέρνησή της είναι ευχαριστημένη με την τιμή του πετρελαίου γύρω στα 100 δολάρια το βαρέλι. Η παγκόσμια οικονομία φαίνεται να αντέχει τις τιμές γύρω από τα ίδια επίπεδα. Η Σαουδική Αραβία αύξησε πέρυσι την παραγωγή της για να αντισταθμιστεί το όποιο εξαγωγικό έλλειμμα ιρανικού πετρελαίου, με την εφαρμογή των κυρώσεων στη χώρα.


Εκτοτε, με το λυβικό αργό να επαναδιοχετεύεται στις αγορές και την προμήθεια πετρελαίου από τη Βόρειο Αμερική να αυξάνεται κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, οι Σαουδάραβες μείωσαν τη δική τους παραγωγή κατά 700.000 βαρέλια την ημέρα. Αυτές οι περικοπές καθώς και η προετοιμασία της άντλησης από τις πετρελαιοπηγές της Μανίλα στις αρχές του χρόνου, σημαίνει ότι η συμπληρωματική ικανότητα άντλησης αυξάνεται ολοένα.


Αυτό πιθανόν να αποδειχθεί χρήσιμο. Οι αγορές πετρελαίου δείχνουν να μην ανησυχούν πλέον για τον γεωπολιτικό κίνδυνο στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Energy Aspects, «το κόστος του γεωπολιτικού ρίσκου είναι εξαιρετικά χαμηλό». Oι εκλογές στο Ιράν και το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ο εμφύλιος στη Συρία και η αυξανόμενη βία στο Ιράκ υποδεικνύουν την ύπαρξη σοβαρού ρίσκου.


Οσο για τις νέες ενεργειακές πηγές, πέραν των ΗΠΑ, τα νέα πιθανά κοιτάσματα σε μέρη όπως η Βραζιλία, το Καζαχστάν και το Ιράκ, μάλλον θα μας απογοητεύσουν. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΒΡ, Κριστόφ Ρουλ, υπενθυμίζει ότι όταν κατέρρευσαν οι τιμές του πετρελαίου το 1986, και η ζήτηση μειωνόταν, οι παραγωγοί δεν ήθελαν να κλείσουν τις μεγάλες πετρελαιοπηγές της Βόρειας Θάλασσας και της Αλάσκας.


Αντιθέτως, προσπάθησαν να μειώσουν τα κόστη τους και συνέχισαν να αντλούν πετρέλαιο. Ωστόσο, το πετρέλαιο στις ΗΠΑ αντλείται μέσα από εκατοντάδες μικρές πηγές, οπότε είναι εύκολη η μείωση της παραγωγής αν οι τιμές υποχωρήσουν αισθητά.