1. Home
  2. Νέα
  3. Τύπος
  4. Φως στο σκάνδαλο εταιρειών ενέργειας
Φως στο σκάνδαλο εταιρειών ενέργειας

Φως στο σκάνδαλο εταιρειών ενέργειας

0

Κατάθεση δικηγόρου στον ανακριτή για την αγοραπωλησία των Hellaspower και Energa- Πρόκειται για τον μυστηριώδη εκπρόσωπο ανύπαρκτων Ρώσων επενδυτών, για τον οποίο είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.


Tου Τάσου Τέλλογλου,
Εφημερίδα Καθημερινή, 25/06/2013


admieΟ Βρετανός δικηγόρος A.C. του AL είναι γνωστός στον Πειραιά με το ψευδώνυμο «καλώδιος» εξαιτίας του ονόματός του. Θεωρείται στο μεγάλο λιμάνι της χώρας ένας από τους καλύτερους νομικούς για όσους επιθυμούν να ιδρύσουν εταιρείες διαχείρισης πλοίων.


Ο 58χρονος δικηγόρος ερχόταν στη χώρα μας για να συναντήσει νέους πελάτες, να συνεργαστεί με συναδέλφους του δικηγόρους ή και για να περάσει μερικές ανέμελες μέρες. Ως την περασμένη Τρίτη, οπότε και εμφανίστηκε ενώπιον του ανακριτή Σπύρου Γεωργουλέα, που είχε εκδώσει εναντίον του ένταλμα σύλληψης. Αιτία το γεγονός ότι ο νομικός από το Λονδίνο εμφανίστηκε ως ο εκπρόσωπος δύο εταιρειών του Εμιράτου Ρας αλ Καϊμάν στο Ντουμπάι, που φέρεται να αγόρασαν στο τέλος του 2011 τις ιδιωτικές εταιρείες εμπορίας ρεύματος Hellaspower και Energa.


O ανακριτής στο κατηγορητήριό του αναφέρει ότι οι πρώην μέτοχοι των δύο εταιρειών σχεδίασαν την εξαγορά των εταιρειών τους από τους ίδιους, με τη συνέργεια του νομικού από το Λονδίνο, για να υπεξαιρέσουν χρήματα από κρατήσεις υπέρ τρίτων και να τα ξεπλύνουν, συνιστώντας εγκληματική ομάδα στην οποία συμμετείχε και ο Βρετανός νομικός. Η κατάθεση του Βρετανού -εναντίον του οποίου απαγγέλθηκε κατηγορία χωρίς προηγουμένως να έχει την ευκαιρία να δώσει εξηγήσεις- ρίχνει σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» φως σε όσα προηγήθηκαν αλλά και ακολούθησαν τη μεταβίβαση των δύο εταιρειών.


Σύμφωνα με τον A.C. η επαφή του με το περιβάλλον ενός εκ των δύο πρωταγωνιστών της υπόθεσης, του Α.Φ., άρχισε στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2011, όταν δικηγορικό γραφείο του Πειραιά του ζήτησε τη σύσταση μίας εταιρείας στο γνωστό για την αδιαφάνειά του Ρας αλ Καϊμάν. Στο τέλος του ίδιου μήνα συστάθηκαν δύο εταιρείες με μετόχους υπεράκτιες εταιρείες στα νησιά Μάρσαλ και τη Λιβερία. Ομως ένα άλλο τμήμα της εταιρείας δικηγόρων ILS, στην οποία εργαζόταν ο A.C., έστησε άλλες οκτώ υπεράκτιες εταιρείες στην Ασία ανοίγοντας ταυτόχρονα λογαριασμό στο Χονγκ Κονγκ. Από τη σύσταση των εταιρειών WWE και GTI o Βρετανός δικηγόρος υπέγραφε με βάση πληρεξούσιο. Με βάση αυτές τις πράξεις διαχείρισης κατέληξαν π.χ. στον λογαριασμό του Χονγκ Κονγκ 26 εκατομμύρια ευρώ. Ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέθεσε ότι ουδέποτε γνώρισε Ρώσους επενδυτές, αν και ένα από κεντρικά πρόσωπα των δύο εταιρειών, που είναι και συγκατηγορούμενός του, ο Α.Φ., του είπε ότι επενδυτές υπήρχαν, αλλά ήθελε να προστατέψει την ταυτότητά τους. Ο Α.Φ. εσχάτως και ο Β.Μ. από την αρχή της υπόθεσης αναφέρθηκαν σε έναν Ρώσο υπήκοο ονόματι Γκεοργκίεφ, που εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος των επενδυτών για τις δύο εταιρείες, παλαιός γνωστός δήθεν του πατέρα ενός εκ των δύο μετόχων των δύο εταιρειών και συνεταίρος του στο Καζακστάν. Ο Α.Φ. έδωσε εντολή στον Βρετανό δικηγόρο να υπογράψει σε πέντε περιπτώσεις, μία εκ των οποίων αφορούσε την εταιρεία Degril, που ανήκε σε έναν άλλο κατηγορούμενο, τον Β.Μ., τον οποίο όμως ο Βρετανός δικηγόρος σημείωσε ότι δεν είχε συναντήσει.


Ο Βρετανός εκπρόσωπος των δύο εταιρειών δικαιολόγησε στον ανακριτή την εμφάνισή του έναντι της ΡΑΕ και στη συνέχεια σε συνέντευξη Τύπου (όπου παρουσίασε τις δύο εταιρείες χωρίς να αναφερθεί σε όσα είπε στις αρχές της εβδομάδας στην κατάθεσή του) επικαλούμενος την ανάγκη για εχεμύθεια έναντι των πελατών του. Στον Βρετανό κατηγορούμενο επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι, εγγύηση 40.000 ευρώ και αφέθηκε ελεύθερος.