Προγράμματα της Rosatom στην Ευρώπη
Στη μετά σοβιετική εποχή, η ρωσική κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας Rosatom δεν έχει σταματήσει τις προσπάθειες να διευρύνει την παρουσία της σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Τσεχία, εγκατέλειψε τελείως το αμερικανικό πυρηνικό καύσιμο και πέρασε στη χρήση ρωσικού. Η φινλανδική εταιρία Fennovoima και η Rusatom Overseas υπέγραψαν φέτος το Καλοκαίρι συμφωνία για την ανάπτυξη ενός προγράμματος που θα οδηγήσει σε συμβόλαιο για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας «Χανχικίβι-1» στη Φινλανδία. Οι ρώσοι σκοπεύουν να αποκτήσουν το 34% της Fennovoima. Αν οι εταίροι συμφωνήσουν σε όλες τις παραμέτρους του προγράμματος, τότε το γεγονός αυτό θα αποτελέσει ένα πολύ μεγάλο βήμα προόδου.
Στη Φινλανδία είχαν κατασκευαστεί βάσει σοβιετικών σχεδίων οι δυο ενεργειακές μονάδες του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας «Λοβίηζα» ο οποίος είναι σήμερα ένας από τους καλύτερους σταθμούς στην Ευρώπη, τόσο σε ό,τι αφορά τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας, όσο και από άποψη της ασφάλειας. Είναι γνωστό ότι το φινλανδικό εποπτικό όργανο πυρηνικής ενέργειας STUK, είναι ένα από τα αυστηρότερα στην Ευρώπη. Το γεγονός αυτό, προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη αξία στο γεγονός ότι οι Φινλανδοί ειδικοί προτίμησαν τις ρωσικές τεχνολογίες.
Στη Φινλανδία η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας ισούται περίπου με το 25% του συνολικού ενεργειακού ισοζυγίου, δηλαδή περισσότερο ακόμη και από ό,τι στη Ρωσία, όπου οι πυρηνικοί σταθμοί παράγουν περίπου το 16% της ηλεκτρικής ενέργειας. Οι Φινλανδοί ήταν οι πρώτοι στην Ευρώπη που δήλωσαν πως η Rosatom προσφέρει τις καλύτερες στον κόσμο επιλογές στον τομέα της ειρηνικής ατομικής ενέργειας.
Επόμενη χώρα, η οποία θα επιλέξει τους σύγχρονους ρωσικούς πυρηνικούς σταθμούς ενέργειας, μπορεί να γίνει η Τσεχία. Στο διαγωνισμό για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού δύο ενεργειακών μονάδων «Τεμελίν», συμμετέχει η τσεχική και ρωσική κοινοπραξία που προτείνει το σχέδιο «Πυρηνικός σταθμός ενέργειας 2006».
Στη Ρωσία, βάσει του συγκεκριμένου σχεδίου, κατασκευάζονται σήμερα έξι ενεργειακές μονάδες, δυο ακόμη δημιουργούνται στη Λευκορωσία και τέσσερις πρόκειται να γίνουν στην Τουρκία. Ο «Πυρηνικός σταθμός ενέργειας 2006» ανήκει στη γενιά «3+», τηρεί τις -μετά τη Φουκοσίμα- προδιαγραφές και διαθέτει ένα μοναδικό συνδυασμό ενεργών και παθητικών συστημάτων ασφαλείας. Η κατασκευή αυτή ανταποκρίνεται σε όλες τις παραμέτρους της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.
Ειδικότερα, το πρόγραμμα «Πυρηνικός σταθμός ενέργειας 2006» προβλέπει ένα διπλό προστατευτικό περίβλημα προστασίας που υπολογίζεται ότι θα αντέξει σε περίπτωση πτώσης αεροπλάνου στη στέγη του, ενώ περιλαμβάνει και τροποποιήσεις συνολικού βάρους 400 τόνων. Τέτοιες είναι τα παθητικά συστήματα απομάκρυνσης της θερμότητας από την ενεργό ζώνη, το προστατευτικό περίβλημα του αντιδραστήρα, τα ενεργά συστήματα (τέσσερα κανάλια), καθώς και τα συστήματα μετάκαυσης υδρογόνου και παγίδευσης της τήξης υλικών. Περισσότερα μέτρα ασφαλείας δεν έχουν προβλεφθεί σε κανένα άλλο ανάλογο έργο παγκοσμίως. Αν υπήρχε ένας τέτοιος σταθμός το Μάρτιο του 2011 στη Φουκουσίμα και υποβαλλόταν στις ίδιες φυσικές καταστροφές, θα άντεχε τις ακραίου χαρακτήρα επιδράσεις των φυσικών φαινομένων (σεισμός, τσουνάμι, κ.ο.κ.) που έπληξαν τον ιαπωνικό σταθμό.
Τα τεστ αντοχής που πραγματοποιήθηκαν μετά το ατύχημα της Ιαπωνίας, επιβεβαίωσαν την ανθεκτικότητα των πυρηνικών σταθμών ρωσικού σχεδιασμού σε διάφορες καταστροφές. Το νέο σχέδιο πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής που ανέπτυξε η Rosatom, προϋποθέτει ότι ακόμη και αν όλα τα συστήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης του σταθμού τεθούν εκτός λειτουργίας για μεγάλο διάστημα, αυτός είναι ικανός αυτόνομα να σταματήσει την αντίδραση της πυρηνικής σχάσης, να απομακρύνει την υπολειπόμενη θερμότητα και να σιγουρεύει την ασφάλεια.