
Διαμαρτύρονται όλοι…
Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την αύξηση του τέλους ΑΠΕ την οποία ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής η κυβέρνηση.
Γράφει ο Αριστείδης Ζευγίτης
Και το παράδοξο σε πρώτη ανάγνωση είναι ότι διαμαρτύρονται και οι καταναλωτέα αλλά και παραγωγοί που για άλλη μιά φορά επισημαίνουν ότι οι στρεβλώσεις στην αγορά που συνεχίζονται παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις της αγοράς έχουν την κύρια ευθύνη για τη διόγκωση του ελλείμματος, που κατεστησε μονόδρομο την αύξηση του τέλους.
Προχθές στη φωνή των επιχειρηματιών που επιμένουν ότι το ΕΤΜΕΑΡ, το οποίο επιβαρύνει το σύνολο των καταναλωτών, δεν έχει καμία σχέση με τις ΑΠΕ, αλλά κυρίως χρησιμοποιείται για να καλύπτει τις τρύπες του συστήματος, ήρθαν να προστεθούν και οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι οποίοι επισημαίνουν: “Συμβαίνει το παράδοξο φαινόμενο, στην Ελλάδα με τη μικρότερη εισχώρηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα ο καταναλωτής να επιβαρύνεται, ενώ στη Γερμανία με την εκπληκτικά μεγαλύτερη να πέφτουν οι τιμές. Με την σκοπιμότητα αυτή συμβάλλει στην διαιώνιση της παραπληροφόρησης περί “ακριβών” ΑΠΕ, έναντι των τάχατες “φθηνών” συμβατικών μορφών.”Και προσθέτουν στοιχεία από μελέτη του ΙΟΒΕ η οποία όπως ισχυριζονται αποδεικνύει ότι από το λεγόμενο ΕΤΜΕΑΡ μόλις το 40% πηγαίνει στις πληρωμές παραγωγών ΑΠΕ ενώ το υπόλοιπο καταλήγει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να επιδοτεί τα ορυκτά καύσιμα.”
Στην εικόνα αυτή προστίθενται και στοιχεία από υπολογισμούς της Ελληνικής Εταιρείας Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ),σύμφωνα με τα οποία την περίοδο Ιανουαρίου 2009-Απριλίου 2013, οι καταναλωτές επιβαρύνθηκαν μέσω του ΕΤΜΕΑΡ με 705 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, από το ποσό αυτό, σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ, μόνο τα 282 εκατ. διατέθηκαν για την πληρωμή των ΑΠΕ.Τα υπόλοιπα 423 εκατ. απλώς επιδότησαν τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας που πραγματοποιούν οι προμηθευτές από το σύστημα.
Σε απλά ελληνικά η διαμόρφωση της οριακής τιμής (χονδρική) σε πολύ χαμηλά επίπεδα με τεχνητό τρόπο, κάτω του κόστους ακόμη και για τις φθηνές συμβατικές τεχνολογίες και καύσιμα (λιγνίτες), το μόνο που πετυχαίνει είναι να αυξάνει τη διαφορά μεταξύ της οριακής τιμής και της συμβολαιοποιημένης ταρίφας ανά τεχνολογία. Ο ΛΑΓΗΕ αδυνατεί να καλύψει τη διαφορά από τον λογαριασμό ΑΠΕ και έτσι φθάνουμε στις αυξήσεις του τέλους.
Αυτό όμως το θέατρο του παραλόγου πρέπει κάποια στιγμή να λήξει.Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει γενναίες αποφάσεις να εξυγιάνει το σύστημα.Δεν υπάρχει χρόνος για άλλες καθυστερήσεις.