1. Home
  2. Νέα
  3. Οικονομική στήριξη για φυσικές καταστροφές
Οικονομική στήριξη για φυσικές καταστροφές

Οικονομική στήριξη για φυσικές καταστροφές

0

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την ταχύτερη και απλούστερη αντίδραση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.


EU-flagΣύμφωνα με τη νέα νομοθετική πρόταση απλουστεύονται οι ισχύοντες κανόνες, προκειμένου η οικονομική βοήθεια να μπορεί να εκταμιεύεται ταχύτερα από ό,τι συμβαίνει σήμερα. Μάλιστα, τα προτεινόμενα μέτρα προβλέπουν για πρώτη φορά τη δυνατότητα προκαταβολών και διευκρινίζουν με μεγαλύτερη σαφήνεια ποιος και τι θα είναι επιλέξιμο, ειδικά για τις περιφερειακές καταστροφές. Πέραν τούτου, η μεταρρύθμιση προτρέπει τα κράτη-μέλη να δώσουν προτεραιότητα στην πρόληψη των καταστροφών και τις στρατηγικές διαχείρισης κινδύνου. Οι αρχές του Ταμείου δεν έχουν αλλάξει, ούτε και ο τρόπος με τον οποίο χρηματοδοτείται, εκτός του κανονικού προϋπολογισμού της Ε.Ε.


Προβλέπεται πιο σαφής ορισμός του πεδίου εφαρμογής του Ταμείου, ώστε να περιορίζεται στις φυσικές καταστροφές και να καλύπτει και τις ξηρασίες. Θα υπάρχουν ακόμη σαφέστεροι κανόνες σχετικά με την επιλεξιμότητα για παροχή οικονομικής βοήθειας σε περίπτωση περιφερειακών καταστροφών, με τους οποίους θεσπίζεται ενιαίο όριο βοήθειας ύψους 1,5% του περιφερειακού ΑΕΠ για τις περιφερειακές καταστροφές. Θα υπάρχει εισαγωγή της δυνατότητας ταχειών προκαταβολών, ύψους έως και 10% της αναμενόμενης οικονομικής βοήθειας, με ανώτατο όριο τα 30 εκατ. ευρώ και συντομότερη διοικητική διαδικασία με τη συγχώνευση δύο σταδίων έγκρισης και υλοποίησης σε μία συμφωνία. Προβλέπεται η θέσπιση μέτρων για την προώθηση στρατηγικών πρόληψης κινδύνου καταστροφών όπως απαιτήσεις περί υποβολής στοιχείων και πιθανές προϋποθέσεις παροχής οικονομικής βοήθειας.


Από την ίδρυσή του το 2002, το Ταμείο Αλληλεγγύης έχει ανταποκριθεί σε 52 καταστροφές σε όλη την Ευρώπη, όπως σεισμοί, πυρκαγιές, ξηρασία, καταιγίδες και πλημμύρες. Είκοσι τρεις χώρες έχουν λάβει χρηματική υποστήριξη ύψους άνω των 3,2 δισ. ευρώ. Αν οι σημερινές προτάσεις εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., οι πληγείσες από καταστροφές χώρες και περιφέρειες μπορούν να αναμένουν σημαντική βελτίωση στον τρόπο λειτουργίας του Ταμείου Αλληλεγγύης.