1. Home
  2. Καύσιμα
  3. Παραγωγή ηλιακού υδρογόνου
Παραγωγή ηλιακού υδρογόνου

Παραγωγή ηλιακού υδρογόνου

0

Το εργαστήριο Ανάπτυξης Ολοκληρωμένων Συστημάτων Διεργασιών (ΑΝΟΣΥΣ) του ΙΔΕΠ/ΕΚΕΣΑ σχεδίασε και κατασκεύασε σταθμό παραγωγής ηλιακού υδρογόνου.


biofuel02Η παραγωγή του υδρογόνου γίνεται σε συσκευή ηλεκτρόλυσης νερού με χρήση στερεού ηλεκτρολύτη τύπου πολυμερικής μεμβράνης (PEM) και η απαιτούμενη ενέργεια προέρχεται από μια συστοιχία φωτοβολταϊκών πάνελ, ονομαστικής ισχύος 10kW. Ο σταθμός λειτουργεί συνεχώς και αυτόνομα υποβοηθούμενος από μια συστοιχία μπαταριών μολύβδου – οξέος, παράγοντας σε ημερήσια βάση 15Νm3 υδρογόνου που αποθηκεύονται σε φιάλες υψηλής πίεσης (200 bar).


Ο σταθμός λειτουργεί αδιάλειπτα από το 2012 χωρίς να απαιτείται ανθρώπινη παρουσία και η παρακολούθησή του γίνεται από απόσταση. Το μεγάλο πλεονέκτημα του σταθμού, είναι η αυτοματοποιημένη και βέλτιστη λειτουργία του, που προσαρμόζεται στις εκάστοτε καιρικές συνθήκες, στοχεύοντας στη μέγιστη αξιοποίηση της διαθέσιμης ηλιακής ακτινοβολίας.


Το παραγόμενο υδρογόνο εξυπηρετεί τις ανάγκες εργαστηρίων του ΕΚΕΤΑ, αλλά μπορεί να εξυπηρετήσει και συστήματα κυψελών καυσίμου (για πλήρωση οχημάτων μικρής δυναμικότητας ή σταθερές εγκαταστάσεις).


Ο σταθμός υλοποιήθηκε στα πλαίσια των έργων ― BIOFUELS-2G – 2nd generation biofuels for urban environment” (www.biofuels.gr) και «Βελτίωση Αειφορίας Τεχνολογίας Παραγωγής Ντίζελ – SustainDiesel» (www.sustaindiesel.gr) που χρηματοδοτήθηκαν από τα προγράμματα «LIFE+» και «Συνεργασία».