1. Home
  2. Ηλιακή
  3. ενέργεια
  4. Στον απόηχο του συμβιβασμού ΕΕ-Κίνας
Στον απόηχο του συμβιβασμού ΕΕ-Κίνας

Στον απόηχο του συμβιβασμού ΕΕ-Κίνας

0

Κατά τη διάρκεια σχετική συνέντευξης τύπου, ο ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου Κάρελ ντε Χουχτ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Κίνας.


solar-panel-large1Ο ευρωπαίος Επίτροπος ντε Χουχτ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η συμφωνία θα συμβάλει στη σταθεροποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς φωτοβολταϊκών, θα μπορέσει να ανασχεθεί η πτώση τιμών και να αποκατασταθεί η ζημιά που υπέστη η ευρωπαϊκή βιομηχανία εξαιτίας των πρακτικών ντάμπινγκ. Σύμφωνα με τον ευρωπαίο Επίτροπο, τη νέα συμφωνία αποδέχθηκε το 70% των κινέζων κατασκευαστών φωτοβολταϊκών. Για το υπόλοιπο 30% θα ισχύσουν από την 6η Αυγούστου οι προσωρινοί δασμοί αντι-ντάμπινγκ ύψους 47,6%. Η εθελοντική τήρηση των κανόνων της συμφωνίας εκ μέρους των κινέζων κατασκευαστών αναμένεται να ισχύσει αρχικά έως το τέλος του 2015. Ο συμβιβασμός Κίνας – ΕΕ πρέπει να συζητηθεί τώρα μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ και στη συνέχεια να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Η κινεζική κυβέρνηση χαιρετίζει την επιτευχθείσα συμφωνία ως αποτέλεσμα «πραγματισμού και ευελιξίας» που επέδειξαν οι δύο πλευρές. Την ικανοποίησή του δεν έκρυψε και ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, σχολιάζοντας ότι «μία διαπραγματευτική λύση είναι καλύτερη από μία αντιπαράθεση, η οποία θα ήταν συνολικά επιζήμια για τις οικονομικές σχέσεις».


Μερικώς ανακουφισμένος στο άκουσμα της συμφωνίας εμφανίστηκε και ο βουλευτής των Πρασίνων στο γερμανικό κοινοβούλιο και ειδικός σε ζητήματα ενέργειας, Χανς-Γιόζεφ Φελ, ο οποίος επισήμανε ότι η μη επιβολή δασμών τιμωρητικού χαρακτήρα θα επιτρέψει την περαιτέρω επέκταση των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων στην Ευρώπη. Ωστόσο, ο κ. Φελ επέκρινε τον καθορισμό κατώτατων τιμών. Όπως εκτιμά, αυτή η ρύθμιση «εμποδίζει περαιτέρω μείωση των τιμών, αναστέλλοντας τη διεύρυνση της αγοράς φωτοβολταϊκών, την ενεργειακή στροφή και την προστασία του περιβάλλοντος».


Ο συμβιβασμός χαιρετίστηκε από τον Στέφαν Σίνγκερ, διευθυντή της παγκόσμιας ενεργειακής πολιτικής στην περιβαλλοντική οργάνωση WWF, ο οποίος τόνισε ότι «ένας εμπορικός πόλεμος για καθαρές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι το τελευταίο που χρειάζεται ο κόσμος».


Από την άλλη πλευρά, σφοδρή κριτική ήρθε από εκπροσώπους του κλάδου των φωτοβολταϊκών, οι οποίοι θεωρούν επαχθείς τους όρους της συμφωνίας. Η Συμμαχία για Προσιτή Ηλιακή Ενέργεια (AFASE), με την οποία συντάσσονται πολλές ευρωπαϊκές εταιρίες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων, καλεί τα κράτη-μέλη της ΕΕ να μην αποδεχθούν τους όρους της συμφωνίας, υπογραμμίζοντας ότι οποιαδήποτε αύξηση τιμών θα απέβαινε μοιραία για τις ευρωπαϊκές εταιρίες εγκατάστασης. Σύμφωνα με στοιχεία της AFASE, από τη στιγμή που επιβλήθηκαν οι προσωρινοί δασμοί τον Ιούνιο, η αγορά φωτοβολταϊκών σημείωσε αισθητή κάμψη.
Την αγανάκτησή της εκφράζει και η πρωτοβουλία επιχειρήσεων του κλάδου EU ProSun, η οποία είχε καταγγείλει τις πρακτικές ντάμπινγκ πριν από ένα χρόνο στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος της πρωτοβουλίας Μίλαν Νίτσκε χαρακτήρισε τον συμβιβασμό Κίνας – ΕΕ παράνομο και σκανδαλώδη, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου.