Σεπτέμβριο αρχίζουν οι εξορύξεις
Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργου Λακκοτρύπη, η εταιρεία Noble εκτιμά ότι θα είναι εφικτό το άναμμα της φλόγας στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Ο Κύπριος υπουργός ανέφερε ότι το άναμμα της φλόγας θα γίνει προκειμένου να ελεγχθεί η πίεση και η ποιότητα του φυσικού αερίου. Ο κ. Λακκοτρύπης χαρακτήρισε κομβικής σημασίας την επιβεβαιωτική γεώτρηση που διεξάγεται στο τεμάχιο 12, γιατί, όπως είπε, “είναι η πρώτη ανακάλυψη γηγενών κοιτασμάτων και ευελπιστούμε ότι θα είναι τα πρώτα αποδεδειγμένα κοιτάσματα στο σύντομο χρονικό διάστημα”.
Αναφερόμενος στα τεμάχια 2,3 και 9, για τα οποία δόθηκε άδεια ερευνών στην ιταλοκορεατική κοινοπραξία Eni/Kogas, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι θα αρχίσει στις αρχές Σεπτεμβρίου τις σεισμικές έρευνες, με τις ερευνητικές γεωτρήσεις να αναμένονται το τέταρτο τρίμηνο του 2014.
Για τα τεμάχια 10 και 11, που είναι αδειοδοτημένα στη γαλλική Τotal, ο υπουργός είπε ότι ο γαλλικός κολοσσός έχει ήδη αρχίσει τις σεισμικές έρευνες, προσθέτοντας ότι η Total θα αρχίσει ερευνητικές γεωτρήσεις το δεύτερο τρίμηνο του 2015.