1. Home
  2. Νέα
  3. Τύπος
  4. Θα επιστρέψουμε για ΔΕΠΑ, διεκδικούμε ΟΣΕ και ΟΛΘ
Θα επιστρέψουμε για ΔΕΠΑ, διεκδικούμε ΟΣΕ και ΟΛΘ

Θα επιστρέψουμε για ΔΕΠΑ, διεκδικούμε ΟΣΕ και ΟΛΘ

0

Η Μόσχα στέλνει μήνυμα στην Αθήνα για τη διεύρυνση των διμερών σχέσεων. Αυτό είναι το μοτίβο της επίσκεψης της προέδρου του ρωσικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) Βαλεντίνα Ματβιένκο, επικεφαλής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, το ερχόμενο διήμερο.


HHΣυνέντευξη στον Δημήτρη Λιάτσο της Βαλεντίνα Ματβιένκο, προέδρου του ρωσικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή), Έθνος της Κυριακής, 15/9/2013


Εντονο είναι το ενδιαφέρον από ρωσικές εταιρείες για ΔΕΠΑ, ΟΛΘ και ΟΣΕ, σύμφωνα με τη Βαλεντίνα Ματβιένκο.
Οι σχέσεις των δύο χωρών, τα εμπόδια στη διεύρυνσή τους και η κρίση στη Συρία θα βρεθούν στην ατζέντα των διαβουλεύσεων στην Αθήνα. Για όλα αυτά μιλάει αποκλειστικά στο «Εθνος της Κυριακής» η πολύπειρη πολιτικός και διπλωμάτης, λάτρης της Ελλάδας και πρώην πρέσβειρα της Ρωσίας στη χώρα μας.


Κυρία πρόεδρε, είναι γνωστά τα φιλικά αισθήματα που τρέφετε για την Ελλάδα. Τώρα ηγείσθε μίας αποστολής που θα επισκεφθεί την Αθήνα για διάλογο. Ποιος είναι ο στόχος του ταξιδιού;
Ερχόμαστε με πρόσκληση του ελληνικού Κοινοβουλίου και στοχεύουμε να θέσουμε σε δραστηριότητα και τις διακοινοβουλευτικές επαφές και τη διεύρυνση της νομοθετικής βάσης στις διακρατικές μας σχέσεις, την προοπτική ανάπτυξης των σχέσεων ανάμεσα σε περιφέρειες των δύο χωρών. Θα έχουμε συνομιλίες με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης και ΥΠΕΞ, θέλουμε να συζητήσουμε και την κατάσταση στο επίκαιρο και καυτό θέμα της κρίσης στη Συρία, να εκθέσουμε τις θέσεις, τα επιχειρήματά μας και θα θέλαμε να κατανοήσουμε τη θέση των εταίρων μας, στην Αθήνα, για το θέμα.
Τα κοινοβούλια, ως εκπρόσωποι της νομοθετικής εξουσίας, μπορούν και πρέπει να παίξουν τον ρόλο τους στον εμπλουτισμό και στη διεύρυνση των διακρατικών μας σχέσεων.


Η Ελλάδα είναι χώρα με πανάρχαιο πολιτισμό, αποτελεί το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, είναι η πατρίδα του Ολυμπιακού Πνεύματος, στοιχεία που η Ρωσία σέβεται και εκτιμά βαθιά. Η συμπλήρωση 185 χρόνων από τη σύναψη των διπλωματικών μας σχέσεων που τιμήσαμε, υποδηλώνει τον βαθιά φιλικό και εμπιστευτικό χαρακτήρα των διμερών μας σχέσεων. Εχουμε κοινή πίστη και ανεπτυγμένο επίπεδο διαπροσωπικών, ανθρωπιστικών σχέσεων.
Οι κοινοβουλευτικές μας επαφές δεν μένουν μόνο σε διμερή βάση, έχουν πολύπλευρο χαρακτήρα. Συνεργαζόμαστε δραστήρια στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών δομών, στον ΟΑΣΕ, στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην Παρευξείνια Συνεργασία, στην Ορθόδοξη Κοινοβουλευτική Ομάδα κ.α., όπου οι θέσεις μας είτε ταυτίζονται είτε είναι πολύ κοντινές.


Η Βαλεντίνα Ματβιένκο χαίρει της εμπιστοσύνης του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Στην Αθήνα θα έχουμε συνάντηση με την ηγεσία της Ελλαδικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, αλλά και με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο…


Στην αρχή του καλοκαιριού είχαμε την αρνητική εξέλιξη αναφορικά με την Gazprom και τη ΔΕΠΑ. Κάποιοι στην Αθήνα μίλησαν για «υπαναχώρηση των Ρώσων». Εσείς τι λέτε γι’ αυτό;
Σπεύδω να πω ότι η ρωσική πολιτική ηγεσία στηρίζει τη συμμετοχή των ρωσικών εταιρειών στη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα. Θεωρεί ότι θα αποτελέσουν βασικό στοιχείο στη διεύρυνση των εμπορικών, οικονομικών και ενεργειακών σχέσεων. Γνωρίζετε ότι η Gazprom είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ελλάδας. Πάντα αποτελούσε φερέγγυο ενεργειακό εταίρο της χώρας σας. Η Gazprom εκδήλωσε ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ, το ενδιαφέρον αυτό παραμένει.


Ποιες είναι οι αιτίες που δεν απέδωσε η πρώτη προσπάθεια;
Σε εκείνη τη φάση, όπως ξέρετε, αποχώρησαν και οι άλλοι ενδιαφερόμενοι… Υπήρξε μία σειρά προβλημάτων. Αλλά και πριν απ’ όλα να τονίσω ότι ο διάλογος δεν διακόπηκε, συνεχίζεται. Θέλουμε να τον συνεχίσουμε σε διμερή βάση. Κατανοούμε ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες που τη διέπουν. Η Gazprom πρότεινε πολύ ευνοϊκούς όρους και χρηματική προσφορά για τη ΔΕΠΑ. Η πρόθεση δεν ήταν μόνο η «ξερή» αγορά, αλλά και μεγάλες επενδύσεις στο σύστημα δικτύωσης του φυσικού αερίου, αύξησης της κατανάλωσής του.


Εχουμε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να συμφωνήσει με την ΕΕ τους όρους πώλησης της ΔΕΠΑ και άλλων κρατικών εταιρειών και με βάση τη συμφωνία αυτή να πάει στον διαγωνισμό και να ανακηρύξει νικητή. Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Οι όροι που μπήκαν ήταν σκληροί. Η εταιρεία έπρεπε να καταθέσει εγγυητική προκαταβολή 20% χωρίς επιστροφή στην περίπτωση που η απόφαση δεν ήταν θετική. Στη συνέχεια το θέμα θα πήγαινε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα μπορούσε για όσο χρονικό διάστημα ήθελε να το εξετάσει και να επιβάλει κάποιους επιπλέον όρους απαράδεκτους για μία γιγάντια εταιρεία όπως η Gazprom, ή ακόμα και να απορρίψει τη συμφωνία. Ετσι η Gazprom θα έχανε πολλά εκατ. ευρώ.


Λογικό, λοιπόν, ήταν ότι όχι μόνο η Gazprom, αλλά καμιά άλλη εταιρεία στον κόσμο δεν θα δεχόταν να πάει σε έναν τέτοιο διαγωνισμό. Η Gazprom τονίζει ότι το ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ παραμένει, αλλά θα πρέπει να προηγηθούν νέες διαβουλεύσεις. Αν κερδίσει, αυτό θα πρέπει να αποτελέσει τελεσίδικη απόφαση. Υπάρχει και μία σειρά άλλων προβλημάτων που απαιτούν διάλογο πριν από την υλοποίηση τέτοιων διαγωνισμών. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάποια άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα θα έκανε διαγωνισμό με τέτοιους όρους. Ο διάλογος συνεχίζεται, η Gazprom ξεκαθάρισε τους όρους με τους οποίους μπορεί να επανέλθει -ο καθένας κατανοεί ότι δεν μιλάμε για… ανθρωπιστική βοήθεια-, μιλάμε για επιχειρηματική διαπραγμάτευση που πρέπει να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Αν στον νέο διαγωνισμό υπάρχουν αποδεκτοί όροι, είμαι σίγουρη ότι η Gazprom θα εκδηλώσει συμμετοχή.


Στο προσκήνιο έρχεται πλέον ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ. Τι προοπτική ανοίγεται από ρωσικής πλευράς;
Οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μαζί με ελληνική εταιρεία. Επίσης γίνονται δύσκολες διαπραγματεύσεις. Ο ΟΣΕ, απ’ ό,τι ξέρω, έχει ένα πολύ μεγάλο χρέος, εκατοντάδες εκατ. ευρώ. Οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι ενδιαφέρονται για μία λύση «πακέτο», με συμμετοχή και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, ώστε η πρόταση να είναι οικονομικά βάσιμη. Αυτό θα επέτρεπε να γίνουν επενδύσεις στην ανάπτυξη των σιδηροδρόμων, τον εκμοντερνισμό του, ώστε να λειτουργήσει σε μία μακρόχρονη προοπτική.


Εντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα δείχνει και ο πετρελαϊκός κολοσσός Rosneft. Πού στρέφεται αυτό;
Η Rosneft ενδιαφέρεται για τους τομείς της αποθήκευσης καυσίμων, του ανεφοδιασμού πλοίων και αεροσκαφών, καθώς και για άλλους. Στην αντιπροσωπεία μας στην Αθήνα θα υπάρχουν εκπρόσωποι και της Rosneft και των σιδηροδρόμων, που θα μείνουν για διαπραγματεύσεις με τις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες. Ενδιαφέρον υπάρχει και θα θέλαμε να συμβάλουμε στη δύσκολη δεδομένη στιγμή που περνάει η Ελλάδα. Το τονίζω, δεν μιλάμε απλώς για την αγορά ενεργητικών από κάποιες εταιρείες, αλλά για μία μακροχρόνια επενδυτική συνεργασία. Αυτή είναι η στρατηγική με την οποία επιθυμούν να μπουν στην ελληνική αγορά οι ρωσικές εταιρείες.
Ο ρόλος των κοινοβουλίων είναι να δημιουργήσουν τη νομοθετική βάση για την επιτυχή ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας.
Η Μόσχα ευελπιστεί σε συμφωνία με τις ΗΠΑ
Μέσω διπλωματίας θα έρθει η λύση της συριακής κρίσης
Και ερχόμαστε στη συριακή κρίση. Η Μόσχα συχνά κατηγορήθηκε ότι εμποδίζει μία απόφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες φέρνουν τη Ρωσία στο επίκεντρο της διαδικασίας για αποφυγή μίας στρατιωτικής επέμβασης. Προς τα πού θα γείρει τελικά η πλάστιγγα;

Από την αρχή η θέση της Μόσχας ήταν συνεπής, επίμονη και απόλυτα διαφανής. Η λύση της συριακής κρίσης μπορεί να βρεθεί μόνο με πολιτικο-διπλωματικές μεθόδους. Είμαστε κάθετα αντίθετοι με οποιαδήποτε επέμβαση έξωθεν, πολύ περισσότερο με μία στρατιωτική επέμβαση. Στο πλαίσιο των διμερών επαφών μας με τις ΗΠΑ, τις άλλες χώρες-μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ, τις καλούσαμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για να βάλουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις αντιμαχόμενες πλευρές. Σε όλους είναι φανερή η προσπάθεια που καταβάλλει ο πρόεδρος Πούτιν, η ρωσική διπλωματία, το Κοινοβούλιο, ώστε να μην υπάρξει επέμβαση. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς απόφαση του ΣΑ και στοιχεία για να ληφθεί μία τέτοια απόφαση δεν υπάρχουν.


Κάποιοι λένε ότι η Μόσχα στηρίζει το καθεστώς Ασαντ, γι’ αυτό αντιδρά σε μία «δημοκρατική» εκκαθάρισή του. Τι λέτε;
Το τονίζουμε κατά κόρον, δεν στηρίζουμε κάποιο συγκεκριμένο καθεστώς. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα του λαού της Συρίας να λύσει μόνος του τα εσωτερικά του προβλήματα… Την πολύκροτη υπόθεση για δήθεν ρίψη από τον συριακό στρατό χημικών κατά του πληθυσμού τη θεωρούμε προβοκάτσια από την πλευρά των εξστρεμιστικών στοιχείων που σήμερα πολεμούν στις τάξεις της ένοπλης αντιπολίτευσης. Μία προβοκάτσια που στόχο έχει να προκαλέσει την έξωθεν επέμβαση. Καμιά πλευρά δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα πειστικά στοιχεία για χρήση χημικών από τον στρατό. Αν υπήρχαν θα τα γνωρίζαμε ήδη. Το ζήσαμε πάλι αυτό στο Ιράκ, όταν μας έλεγαν για όπλα μαζικής εξόντωσης που προκάλεσαν την επέμβαση και εκ των υστέρων… σήκωναν τα χέρια λέγοντας ότι έγινε λάθος!


Η ρωσική πρόταση φαίνεται πως έχει προκαλέσει εντύπωση και κερδίζει έδαφος ακόμα και στις ΗΠΑ…
Η ρωσική πρωτοβουλία βρίσκεται σε εξέλιξη, ο πρόεδρος Ομπάμα και πολλοί άλλοι ηγέτες τη στήριξαν. Οι Σύριοι δέχονται να παραδώσουν τα χημικά όπλα, που κανείς δεν αμφισβητεί ότι διαθέτουν -ούτε οι ίδιοι- και στη συνέχεια να εξασφαλιστεί η καταστροφή τους. Εγγύηση θα πρέπει να είναι ότι δεν θα υπάρξει στρατιωτική επέμβαση. Οι ΥΠΕΞ Ρωσίας – ΗΠΑ έχουν αναλάβει να ολοκληρώσουν ένα σχέδιο υλοποίησης της πρότασης και μας ικανοποιεί η απόφαση του προέδρου Ομπάμα να παγώσει, αρχικά, τη διαδικασία στρατιωτικής επέμβασης. Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει τελική συμφωνία και η υλοποίησή της θα ματαιώσει τα σχέδια στρατιωτικού πλήγματος.
Αν δεν υπήρχε η σθεναρή στάση της Ρωσίας, αν ήδη είχε γίνει επέμβαση οι συνέπειες θα ήταν ανυπολόγιστες. Γι’ αυτό όσοι το νιώθουν έχουν ξεσηκωθεί. Δείτε τι γίνεται σε όλο τον κόσμο, τι κινητοποιήσεις, πόσοι άνθρωποι βγαίνουν στον δρόμο και διαδηλώνουν κατά ενός νέου πολέμου στη Μέση Ανατολή. Αν στην κρίση της Συρίας μετείχαν μόνο δυνάμεις του εσωτερικού, αυτό είναι ένα και εντελώς άλλο πράγμα. Ωστόσο, εκεί πολεμούν ένοπλοι μισθοφόροι από το Κόσοβο, από πλειάδα αραβικών χωρών, από την Τουρκία, ακόμα και την Ευρώπη, ενώ ιδιαίτερο ρόλο διαδραματίζουν οι φανατικοί της Αλ Κάιντα. Ποιος μπορεί να δεχτεί ότι η αντιπολίτευση θα έρθει στην εξουσία και δεν θα βρίσκεται κάτω από την επίδραση όλων αυτών; Πώς εμείς μπορούμε να παρακολουθούμε τις άγριες σφαγές χριστιανών και εκείνους που θέλουν να δημιουργήσουν ρήξη ανάμεσα σε διαφορετικές θρησκευτικές ομάδες; Ας δούμε τι έφεραν οι προηγούμενες επεμβάσεις στο Ιράκ, στη Λιβύη. Εφεραν άραγε άνθηση της δημοκρατίας; Ειρήνη και ασφάλεια των ανθρώπων;
Θέλουμε να συζητήσουμε με την ελληνική ηγεσία το θέμα αυτό, μας ενδιαφέρει η θέση της Αθήνας, η Ελλάδα είναι γεωγραφικά κοντά στην κρίση και σίγουρα μπορεί να την επηρεάζει.
Υπόσχεση για ακόμα περισσότερους Ρώσους επισκέπτες στο μέλλον


Στηρίζουμε τον τουρισμό σας
Φέτος το «ξανθόν γένος», όπως το αποκαλούσε ο ποιητής στην εποχή της τουρκοκρατίας (Ρώσοι, Ουκρανοί, Λευκορώσοι), πλησιάζει το 1,5 εκατ. επισκεπτών στην Ελλάδα. Αν μη τι άλλο είναι ο μόνος τομέας που λειτουργεί σε ανώτερο επίπεδο η διμερής συνεργασία. Εκτιμάτε ότι θα υπάρξει και συνέχεια;

Ξέρετε την αγάπη μου για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Είναι για μένα μία ιδιαίτερη σελίδα στη ζωή μου όταν υπηρέτησα ως πρέσβης στην Αθήνα. Το θεωρώ τιμή μου, επεδίωξα να κάνω ό,τι μπορώ για την ανάπτυξη της συνεργασίας μας και είμαι ευγνώμων στην ελληνική κυβέρνηση που μου απένειμε το παράσημο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Είναι για μένα πολύ σημαντική διάκριση και θεωρώ υποχρέωσή μου να κάνω το καλύτερο δυνατό για την παραπέρα σύσφιξη των σχέσεων.


Επισκέφθηκα έναν τεράστιο αριθμό χωρών, τέτοιες κλιματολογικές συνθήκες, τέτοια πεντακάθαρη θάλασσα, τέτοια κουζίνα σαν την ελληνική και κυρίως σαν την ελληνική φιλοξενία δεν μπορείς να βρεις πουθενά. Κυρίως προς τους Ρώσους επισκέπτες. Για όλους αυτούς τους λόγους υπάρχει συνεχώς αυξανόμενο ρεύμα των Ρώσων να επισκεφθούν την Ελλάδα. Το τουριστικό δυναμικό της Ελλάδας είναι τεράστιο. Φέτος είχαμε ρεκόρ επισκέψεων.
Οι πολίτες μας θέλουν να ξεκουραστούν, να γνωριστούν με την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας. Κάποιοι φοβήθηκαν ότι λόγω κρίσης «οι Ρώσοι δεν θα ‘ρθουν». Το βλέπετε όμως, τίποτα δεν μπορεί να ανακόψει το κύμα των Ρώσων επισκεπτών και είμαι σίγουρη ότι χρόνο με τον χρόνο ο αριθμός θα αυξάνεται. Ξέρουμε πόσο σημαντικός για τη δοκιμαζόμενη οικονομία είναι ο τομέας του τουρισμού. Οι Ρώσοι τουρίστες έχουν τη δική τους συνεισφορά στην προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα να βγει από την κρίση.


Από την πλευρά της ρωσικής ηγεσίας θέλουμε να συνεισφέρει η Ελλάδα στον διάλογο Ρωσίας – ΕΕ, στην επίσπευση της διαδικασίας για κατάργηση της βίζας. Αυτό αποτελεί συμφέρον για την πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ για την αύξηση και του τουρισμού και των ανταλλαγών της νεολαίας, των επιχειρήσεων, των ανθρωπιστικών σχέσεων. Αν η κατάργηση της βίζας γίνει άμεσα, να είστε σίγουροι πως η επισκεψιμότητα των Ρώσων στην Ελλάδα θα ανέβει κατακόρυφα.