1. Home
  2. Καύσιμα
  3. Η ΠΟΠΕΚ ζητά τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης
Η ΠΟΠΕΚ ζητά τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης

Η ΠΟΠΕΚ ζητά τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης

0

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) απέστειλλε επιστολή στον στον υπουργό Οικονομικών, Ι. Στουρνάρα, ζητώντας τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, ζητώντας παράλληλα συνάντηση με τον υπουργό.


petrelaio_thermanisΕιδικότερα η επιστολή της Ομοσπονδίας έχει ως εξής:
«κε. Υπουργέ,
Με αφορμή τις συζητήσεις και τα διαρρέοντα σενάρια ένα μήνα πριν την έναρξη της χειμερινής περιόδου (15/10/2013) για τις δήθεν προθέσεις του υπ. Οικονομικών να διευρύνει τη βάση των δικαιούχων επιδόματος θέρμανσης, γεννιούνται μια σειρά ερωτημάτων.


– Με ποια άραγε επιχειρήματα διεξάγονται οι συζητήσεις με την Τρόικα, αν διεξάγονται τέτοιες συζητήσεις!! Προκειμένου να γίνει αποδεκτή η ανάγκη μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, όταν από τα στοιχεία του υπ. Οικονομικών αποδεικνύεται περίτρανα η αποτυχία του μέτρου της εξίσωσης, με τη μείωση των δημοσίων εσόδων σε περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ (μείωση κατανάλωσης 70%, μειωμένη είσπραξη Φόρου Εισοδήματος, μειωμένη είσπραξη ΦΠΑ;)


– Με ποια κοινωνικά κριτήρια αντιμετωπίζονται χιλιάδες εξαθλιωμένοι οικονομικά Έλληνες, και ιδιαίτερα οι χιλιάδες άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, χαμηλόμισθοι, ηλικιωμένοι, πολύτεκνοι, άρρωστοι, όπως επισημαίνετε και σε μελέτη του ΙΟΒΕ; Θα παγώσουν από το κρύο επειδή ο υπ. Οικονομικών δεν έχει τη γενναιότητα να παραδεχθεί την αποτυχία του μέτρου της εξίσωσης του ΕΦΚ.


– Με την λογική αύξησης των δημοσίων εσόδων, μήπως το υπ. Οικονομικών προτίθεται να αυξήσει αναλόγως τους φόρους στο φυσικό αέριο, στο υγραέριο, στα καυσόξυλα, στα τζάκια, στις σόμπες, προς όλες τις κοινωνικές ομάδες με τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια όπως και στο πετρέλαιο θέρμανσης;


– Πως δικαιολογείται η δήθεν προσπάθεια του υπ. Οικονομικών, για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας των καυσίμων, ο δεύτερος λόγος της εξίσωσης του ΕΦΚ, όταν πρόσφατα στις 23/8/2013 με απόφαση του υπ. Οικονομικών φροντίζει για την «… απαλλαγή από δασμούς και φόρους των καυσίμων που περιέχονται στις κανονικές δεξαμενές των μηχανοκίνητων οχημάτων (νταλίκες) δημόσιας χρήσης μεταφοράς εμπορευμάτων που εισέρχονται στη χώρα μας από τρίτες χώρες και τον καθορισμό ανώτατης ποσότητας των εν λόγω καυσίμων;» Μήπως γνωρίζεται αν αυτά τα καύσιμα διατίθενται αφορολόγητα εντός της ελληνικής επικράτειας;


– Πως δικαιολογούνται τα διάφορα σενάρια που διαρρέουν από το υπ. Οικονομικών, τα οποία χαρακτηρίζονται για την πολυπλοκότητά τους ως προς την διαδικασία επιδότησης των όποιων δικαιούχων, όταν εισέρχονται σε αντίθεση με τις κατά καιρούς δηλώσεις του Πρωθυπουργού για την απλούστευση όλων των διαδικασιών που σχετίζονται με τους πολίτες;


– Στην υποθετική περίπτωση που δεν καταργηθεί η εξίσωση του ΕΦΚ την ερχόμενη χειμερινή περίοδο 2013-2014, έχουν μελετηθεί οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις και οι κίνδυνοι για την δημόσια υγεία, από την καύση βιομάζας και κάθε άλλου είδους ακατάλληλα υλικά, όπως προκύπτει από τις αρμόδιες ανακοινώσεις του ΥΠΕΚΑ που εκδόθηκαν τον περασμένο χειμώνα;


– Μήπως γνωρίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπ. Οικονομικών και του υπ. Ανάπτυξης πόσες επιχειρήσεις που είχαν ως κύρια δραστηριότητα την διακίνηση πετρελαίου θέρμανσης κλείσανε και πόσοι εργαζόμενοι έμειναν άνεργοι, από την ακατανόητη απόφαση να αυξήσουν τον ΕΦΚ 44% και τις τιμές λιανικής 35%;


Αν θέλετε να μας πείσετε για την ορθότητα των αποφάσεών σας, ας δοθεί στη δημοσιότητα, αν υπάρχει, η μελέτη που προηγήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπ. Οικονομικών την περασμένη χειμερινή περίοδο 2012-2013 για τα προϋπολογισθέντα θετικά αποτελέσματα της απόφασής τους, από την εξίσωση του ΕΦΚ.


Η ΠΟΠΕΚ δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να δεχθεί να εμπλακούν οι πρατηριούχοι σε τυχόν διαδικασίες επιδότησης προς τους καταναλωτές, όπως το 2008 δυστυχώς με τις ευλογίες της τότε συνδικαλιστικής μας ηγεσίας, που μας ενέπλεξε όλους σε καθήκοντα άμισθων φοροϋπαλλήλων, εκ των οποίων το 95% πλήρωσε ακριβά και πληρώνει ακόμη τις αστοχίες και τα λάθη του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ.


Η πρόταση είναι μια και μοναδική, η κατάργηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης από τις 15/10/2013 προκειμένου να επανέλθει ο ΕΦΚ στα 0,06 ευρώ ανά λίτρο, αντί 0,33 ευρώ ανά λίτρο που είναι σήμερα, για να ομαλοποιηθεί η αγορά διάθεσης και διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης, με την τιμή λιανικής περίπου στο 1 ευρώ ανά λίτρο, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα να ζεσταθούν περισσότεροι συνάνθρωποί μας, εφόσον θα μπορέσουν να ανταποκριθούν και στις μειωμένες τιμές του πετρελαίου θέρμανσης. Ας μην ξεχνάμε ότι φέτος οι οικονομικά ασθενέστεροι είναι πολλοί περισσότεροι από την περασμένη χειμερινή περίοδο.


Το ΔΣ της ΠΟΠΕΚ παρακαλεί τον υπ. Οικονομικών για μια συνάντηση προκειμένου να συζητήσουμε την εφαρμογή της πρότασής μας».