1. Home
  2. Νέα
  3. Συμμετοχή του ΙΕΝΕ σε διεθνές ενεργειακό συνέδριο
Συμμετοχή του ΙΕΝΕ σε διεθνές ενεργειακό συνέδριο

Συμμετοχή του ΙΕΝΕ σε διεθνές ενεργειακό συνέδριο

0

Στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου, το City University του Λονδίνου σε συνεργασία με το Κέντρο Ερευνών για τη Διαχείριση Ενέργειας (Research Centre for Energy Management/ RCEM), διοργάνωσαν στο “The Hellenic Centre” του Λονδίνου διεθνές συνέδριο με θέμα τις «Ενεργειακές Εξελίξεις στην ΝΑ Μεσόγειο».


TΤο συνέδριο στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 30 ομιλητές, αποτέλεσε μια ευκαιρία να παρουσιασθούν όλες οι τελευταίες ενεργειακές εξελίξεις στην ΝΑ Μεσόγειο τόσο στον τομέα των υδρογονανθράκων όσο και στον τομέα των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης ενέργειας.


Ιδιαίτερη ήταν η παρουσία του Έλληνα υπουργού Ενέργειας, Περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) κ. Γιάννη Μανιάτη, όσο και του Κύπριου υπουργού Γεωργίας, Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, κου Νίκου Κουγιάλη. Ο κ. Μανιάτης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε όλες τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της έρευνας των υδρογονανθράκων ενώ τόνισε επίσης τόσο την σπουδαιότητα του ελληνο-βουλγαρικού διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου ( IGB) όσο και την σημασία άλλων σημαντικών ενεργειακών υποδομών που θα πρέπει να μπουν σε προτεραιότητα όπως η αποθήκη του φυσικού αερίου στην Καβάλα και που θα βοηθήσουν στη διαμόρφωση ενός hub φυσικού αερίου στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης.


Ο κ. Κουγιάλης απ’ την πλευρά του αφού αναφέρθηκε αρχικά στις τελευταίες εξελίξεις και στις έρευνες που έχουν δρομολογηθεί για νέα κοιτάσματα, έδωσε έμφαση επίσης στις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλει η Κυπριακή κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα για την ανάπτυξη των επενδύσεων αλλά και τη διαμόρφωση ενός καλύτερου και πιο λειτουργικού ρυθμιστικού πλαισίου. Τόνισε επίσης ότι οι αποφάσεις στον τομέα της ενέργειας μεταξύ Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ πρέπει να ληφθούν το συντομότερο δυνατόν ώστε το όφελος να είναι το μέγιστο για όλες τις χώρες, με την καλύτερη δυνατή οικονομική τύχη για τα ενεργειακά έργα.


Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους και άλλοι διακεκριμένοι ομιλητές όπως ο κ. Σόλων Κασίνης, ο οποίος έδωσε μια εικόνα των πιθανών αποθεμάτων φυσικού αερίου τόσο στην Κύπρο και στο Ισραήλ όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Λεβαντίνης. Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του Dr. Leo Drollas executive director του CGES του Λονδίνου αναφέρθηκε σε παραδείγματα χωρών οι οποίες απέτυχαν να διαχειριστούν τα σημαντικά κέρδη από τα πλούσια αποθέματα υδρογονανθράκων που βρέθηκαν στα εδάφη τους και να τα διοχετεύσουν στην πραγματική οικονομία αλλά και οικονομίες χωρών οι οποίες διαταράχτηκαν σε χρηματοοικονομικό επίπεδο από την απρόσμενη ανακάλυψη ορυκτού πλούτου. Ο Dr. Drollas ανέφερε ότι η Κύπρος θα πρέπει να κάνει ιδιαίτερα προσεκτικές κινήσεις και μακροοικονομικό σχεδιασμό έτσι ώστε να μην υποπέσει σε παρόμοια σφάλματα στην περίπτωση που αποδειχθεί η ύπαρξη μεγάλων αποθεμάτων.


Η δεύτερη μέρα του Συνεδρίου ήταν αφιερωμένη στον τομέα της ναυτιλίας σε συνδυασμό με καινούργιες μεθόδους και τεχνικές εξοικονόμησης ενέργειας και εναλλακτικά καύσιμα. Το συνέδριο έκλεισε με την συνεδρία για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) καθώς και την εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ έγινε εκτενής αναφορά σε όλα τα κακώς κείμενα του τομέα των ΑΠΕ στην Ελλάδα από τον κ. Κώστα Θεοφύλακτο, Πρόεδρο του ΚΑΠΕ, όσο κι απ’ τον κ. Γιάννο Μιχόπουλο της Vestas Hellas.


Το ΙΕΝΕ ήταν επίσης παρόν στην σημαντική αυτή εκδήλωση με τον κ. Νικόλαο Σοφιανό, συντονιστή των ερευνητικών προγραμμάτων του Ινστιτούτου, ο οποίος μίλησε κατά την 1η μέρα του συνεδρίου με τίτλο “Αποδομώντας τους Μύθους της Ευρωπαϊκής Προμήθειας Φυσικού Αερίου ”, μια παρουσίαση η οποία και πρόκειται να αναρτηθεί σύντομα στην ιστοσελίδα του ΙΕΝΕ.