1. Home
  2. Νέα
  3. Συμμετοχή ΥΠΕΚΑ σε συνέδριο στη Λευκωσία
Συμμετοχή ΥΠΕΚΑ σε συνέδριο στη Λευκωσία

Συμμετοχή ΥΠΕΚΑ σε συνέδριο στη Λευκωσία

0

Ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, συμμετείχε στο συνέδριο με τίτλο «Υδρογονάνθρακες και βιώσιμη ανάπτυξη στην Κύπρο και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», που διοργανώνεται στη Λευκωσία από το «The German Marshall Fund of the United States», το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το «Centre for European Studies».


maniatis_vouliΠιο αναλυτικά, τα ζητήματα των οριοθετήσεων των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) είναι θέματα ύψιστης εθνικής προτεραιότητας, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας Γιάννης Μανιάτης, από το βήμα του συνεδρίου που διοργανώνεται στη Λευκωσία με τίτλο «Υδρογονάνθρακες και βιώσιμη ανάπτυξη στην Κύπρο και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».


Απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου, κατά πόσο συζητά τα θέματα των υδρογονανθράκων και της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με τους αρμοδίους στην Άγκυρα, ο κ. Μανιάτης είπε ότι ο το θέμα διαχειρίζονται με πολλή υπευθυνότητα ο υπουργός Εξωτερικών και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ασφαλώς οι τεχνοκράτες του υπουργείου Εξωτερικών.


«Νομίζω ότι πρέπει να σταθούμε -και στεκόμαστε- στο ότι το δίκαιο της θάλασσας είναι με το μέρος μας. Πάνω σε αυτή την κατεύθυνση θέλει προσεκτικά βήματα, ήρεμες αποφάσεις, διερεύνηση όλων των εναλλακτικών λύσεων, έχοντας ακριβώς ως δεδομένο ότι το διεθνές δίκαιο είναι μαζί μας», τόνισε ο υπουργός.


Στις δηλώσεις του, ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι έχει μεγάλη σημασία να γίνει κατανοητό όλοι ότι ο «Νότος», δηλαδή ουσιαστικά η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, που είναι χώρες που έχουν υποστεί σκληρά πλήγματα στην ίδια την κοινωνική τους συνοχή, έχουν βαθιά ανάγκη να αξιοποιήσουν τον ορυκτό τους πλούτο και ιδιαίτερα τους υδρογονάνθρακες, προκειμένου να φέρουν ευημερία στους λαούς τους και ειρήνη.
Ο κ. Μανιάτης εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι πρόσφατες ανακαλύψεις στα κυπριακά τεμάχια, λίγο νωρίτερα στο Ισραήλ, αλλά και αυτά που αναμένονται στην Ελλάδα, αποτελούν πραγματικά μια καλή βάση για να κοιτάξει κανείς αισιόδοξα το μέλλον και ουσιαστικά για να αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό ρόλο Ελλάδας και Κύπρου, ως κρατών-μελών της ΕΕ.


Επιτέλους, δήλωσε ο υπουργός, η Ευρώπη πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζει Ελλάδα και Κύπρο ως απλά οικονομικά μεγέθη, που σε εποχές κρίσης δεν πηγαίνουν καλά, αλλά κυρίως να αντιμετωπίσει τους λαούς και τις κοινωνίες, Ελλάδας και Κύπρου, «ως την εσχατιά, ως τους μαχητές που κρατούν Θερμοπύλες, στις άκρες της Ευρώπης, απέναντι σε περιοχές που έχουν υψηλού επιπέδου αστάθεια, εσωτερικούς πολέμους, εμφύλιους πολέμους και μια ευρύτερη εικόνα που δεν βοηθά στη σταθερότητα».


«Άρα, μας διευκολύνει πολύ να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να μας αντιμετωπίσει και από μια νέα οπτική γωνία, την οπτική γωνία των πηγών ενεργειακής ασφάλειας και ενεργειακού εφοδιασμού της ίδιας της Ευρώπης, άρα ως μιας πηγής και ενός δρόμου που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών», σημείωσε ο κ. Μανιάτης.


Ο υπουργός χαρακτήρισε πολύ θετικό το γεγονός ότι προχωρούν γρήγορα και στην Κύπρο και στην Ελλάδα οι έρευνες υδρογονανθράκων. Επίσης, χαρακτήρισε εξαιρετικά θετικό ότι «έχουμε αναπτύξει μια πολύ δημιουργική συνεργασία με το Ισραήλ και ότι πραγματικά δημιουργείται στο νότο της Νοτιανατολικής Ευρώπης μια ασπίδα προστασίας και μια ενότητα δυνάμεων σε αυτό που αντικειμενικά συνιστά την πηγή ζωής των οικονομιών, που είναι το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, και άρα σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να δουλέψουμε, έχοντας ως στόχο το να φέρουμε ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».


Έχει μεγάλη σημασία, υπογράμμισε ο κ. Μανιάτης, να ανταποκριθούμε θετικά στη μεγάλη πρόκληση, γιατί, όπως είπε, υπάρχει πάντα το δίλημμα “Νορβηγία ή Νιγηρία;”. Δηλαδή, εξήγησε ο υπουργός, «η ανακάλυψη υδρογονανθράκων θα βοηθήσει στο να βελτιώσουμε το επίπεδο ζωής των λαών μας ή το αντίθετο;». Νομίζω, συμπλήρωσε, ότι έχουμε ήδη αρχίσει να απαντούμε θετικά, ότι διεκδικούμε να γίνουμε σύγχρονες οικονομίες που στηρίζονται θετικά στους υδρογονάνθρακες.


Από την πλευρά του ο ΥΠΕΚΑ εξέφρασε την ελπίδα πως και οι Ευρωπαίοι εταίροι θα συνειδητοποιήσουν ότι αυτό που γίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εξίσου σπουδαίο με αυτό που γινόταν την προηγούμενη δεκαπενταετία στην Κασπία Θάλασσα με το αζέρικο φυσικό αέριο.