1. Home
  2. Νέα
  3. Ολοκλήρωση του 2ου ετήσιου Balkans Oil and Gas 2013 Summit
Ολοκλήρωση του 2ου ετήσιου Balkans Oil and Gas 2013 Summit

Ολοκλήρωση του 2ου ετήσιου Balkans Oil and Gas 2013 Summit

0

Το δεύτερο ετήσιο διεθνές Συμπόσιο “Balkans Oil and Gas 2013 Summit” που διοργανώθηκε με επιτυχία στην Αθήνα από τη Βρετανική εταιρία διοργάνωσης Συνεδρίων “International Research Networks” συγκέντρωσε 150 εκπροσώπους από διεθνείς πετρελαϊκές, κατασκευαστικές και συμβουλευτικές εταιρίες, κυβερνητικούς εκπροσώπους καθώς και μέλη επιστημονικών ενώσεων.


oil rigΓια δεύτερη συνεχόμενη χρονιά συζητήθηκαν στην Ελλάδα οι παρούσες και μελλοντικές δραστηριότητες των πετρελαϊκών εταιριών που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία, Βουλγαρία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και στην Ελλάδα.


Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου παρουσιάστηκαν σεισμικές έρευνες και προκηρύξεις παραχωρήσεων των υπουργείων της Κροατίας, του Μαυροβουνίου και της Ελλάδας και σεισμικών εταιρίων, με τις σπουδαιότερες διεθνείς πετρελαϊκές εταιρίες να παρακολουθούν τις εξελίξεις, την πρόοδο αλλά και τα γεωλογικά και οικονομικά δεδομένα των προαναφερθέντων χωρών. Εκπρόσωποι των πολυεθνικών Shell, Repsol, Exxonmobil, MND, INA, NIS, Gazpromneft, Romgaz, Dana Petroleum, Plinacro, Trajan oil, Spectrum, Wintershall, Weatherford, Sterling Energy, TAP και πολλων άλλων ταξίδεψαν στην Αθήνα προκειμένου να παρευρεθούν στην συνάντηση κορυφής.


Κατα τη διάρκεια του συνεδρίου συζητήθηκαν εκτενώς ως θέματα βαρύνουσας σημασίας η μεταφορα των υδρογονανθράκων από και προς τις Βαλκανικές χώρες, όπως επίσης και η ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή των Βαλκανίων. Εκτενώς παρουσιάστηκαν τα οφέλη του αγωγού ΤΑΡ, που θα ενισχύσει την ανάπτυξη της οικονομίας στις εν λόγω χώρες, αλλά και η σύνδεσή του με τον ΙΑΡ και ΤΑΝΑΡ που θα τροφοδοτήσει την Ευρώπη με φυσικό αέριο από το Αζερμπαιτζάν. Ταυτόχρονα τονίστηκε η ανάγκη της αξιοποίησης των εθνικών φυσικών πόρων με διαφανείς και αξιόπιστες διαδικασίες.


Οι διεθνείς εταιρίες Repsol, Stream Oil, NIS, Bulgartransgaz, Spectrum, και οι ελληνικές Energean Oil & Gas, ΕΛ.ΠΕ και η ΔΕΠΑ παρουσίασαν τις δραστηριότητές τους στα Βαλκάνια, επισημάνοντας την ανάγκη για δράση και συνεργασία τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.


Το Υπουργείο Οικονομίας του Μαυροβουνίου, συγκεκριμένα, παρουσίασε το νέο κύκλο παραχώρησης παράκτιων αδειών εξερεύνησης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων βασισμένο στα ήδη υπάρχοντα σεισμικά δεδομένα, με ένα αξιόπιστο και ανοιχτό πλαίσιο το οποίο κρίθηκε από τις παρούσες πετρελαϊκές εταιρίες ως ενδιαφέρον και οικονομικά ελκυστικό.


Εκπρόσωποι διεθνών πετρελαϊκών εταιριών και εξεχόντων Πανεπιστημίων της Ρουμανίας και Βουλγαρίας παρουσίασαν τις έντονες δραστηριότητες των δύο αυτών χωρών, συζητώντας μάλιστα και το ευαίσθητο θέμα του σχιστολιθικού αερίου στα Βαλκάνια.


Η παρουσία των διεθνών πετρελαϊκών κολοσσών στο συνέδριο απέδειξε το ενδιαφέρον και τη ρεαλιστική πιθανότητα της εμπορικής αξιοποίησης των φυσικών πόρων στα νερά του Ιονίου, της Αδριατικής και στη Μαύρη Θάλασσα. Στο καίριο ερώτημα του συντονιστή του συνεδρίου κύριου Αβραάμ Ζεληλίδη για το ενδιαφέρον τους σε επενδύσεις στους Ελληνικούς υδρογονάνθρακες, οι εταιρίες απάντησαν ότι από την πλευρά τους υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον αλλά προκειμένου αυτό να μεταφραστεί σε επενδύσεις είναι απαραίτητο να υπάρξει ταχύτητα, διαφανές και ευνοϊκό νομοθετικό πλαίσιο έτσι ώστε οι εταιρίες παγκοσμίου βεληνεκούς να μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα.


Την προσοχή τους απέσπασαν συγκεκριμένα οι κυβερνητικές ανακοινώσεις σχετικά με τη διαδικασία παραχώρησης αδειοδοτήσεων, αλλά και τη συνέπεια των εκάστoτε αρχών στην τήρηση των προθεσμιών.


Η υπεύθυνη της διοργανώτριας εταιρίας, Χρύσα Τσουράκη, σχολίασε το συνέδριο ως «ένα σημαντικό βήμα για τις παραμελημένες χώρες των Βαλκανίων, που σήμερα καλούνται να εισέλθουν δυναμικά στο ενεργειακό παιχνίδι που θα κρίνει την ασφάλεια της Ευρώπης, αλλά και τη δυναμική και ουσιαστική ευκαιρία για σύσφιξη των σχέσεων των Βαλκανικών χωρών».


Να σημειωθεί ότι το 2ο Ετήσιο Balkans Oil & Gas 2013 Summit πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ΥΠΕΚΑ της Ελλάδας, του Υπουργείου Οικονομίας του Μαυροβουνίου, του Υπουργείου Οικονομίας της Κροατίας και του Υπουργείου Ενέργειας της Βοζνίας-Ερζεγοβίνης.