1. Home
  2. Ηλιακή
  3. ενέργεια
  4. Ανακοίνωση του Συνδέσμου Ήλιος
Ανακοίνωση του Συνδέσμου Ήλιος

Ανακοίνωση του Συνδέσμου Ήλιος

0

Ο Σύνδεσμος στην ανακοίνωσή του σημειώνει ότι: «η πρόσφατη έκθεση 2020 Keep On Track της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκφράζει επιφυλάξεις, αν η χώρα μας θα επιτύχει τους στόχους του 2020 στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.


_fotovoltaika_panels_piknaΩς βασική αιτία αναφέρεται το σύνολο των αιφνίδιων αποφάσεων του ΥΠΕΚΑ από τον Αύγουστο του 2012 μέχρι σήμερα, που πάγωσαν κυριολεκτικά τη δραστηριότητα του κλάδου των φωτοβολταϊκών.


Έξι μήνες μετά τις αρχικές εισηγήσεις μας στο ΥΠΕΚΑ για τη θέσπιση του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering), ως μοναδικού εργαλείου για την επίτευξη μιας ομαλής και βιώσιμης ανάπτυξης στις ΑΠΕ και ειδικά στα φωτοβολταϊκά, κατατέθηκε τελικά για ψήφιση στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.


Μετά από ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, θα περίμενε κανείς να δει μια ολοκληρωμένη πρόταση. Η Πολιτεία όμως, αντί να καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ουσιαστική ενεργοποίηση του μέτρου, απλά περιγράφει την πρόθεσή της να ζητήσει τη γνώμη των αρμόδιων φορέων. Οι λεπτομέρειες θα καθορισθούν από κάποια Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί αργότερα, άγνωστο πότε, έπειτα από εισήγηση του Διαχειριστή και γνώμη της ΡΑΕ.


Είναι ξεκάθαρο πια ότι τα φωτοβολταϊκά δεν είναι προτεραιότητα της Πολιτείας, ούτε οι πολίτες της χώρας που ταλαιπωρούνται από συνεχείς αυξήσεις στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, ούτε οι εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν στον κλάδο τα τελευταία χρόνια. Μοναδική προτεραιότητα είναι το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ, οι υδρογονάνθρακες και το φυσικό αέριο.


Μοναδική διέξοδο αποτελούν πια οι άμεσα εκλεγμένοι εκπρόσωποι της χώρας. Σε αυτούς απευθύναμε προσωπική επιστολή, για να τους ενημερώσουμε για τις ελλείψεις του νομοσχεδίου προτείνοντας συγκεκριμένες τροποποιήσεις, ώστε να εξασφαλισθεί:
-Η πρόσβαση των οικιακών καταναλωτών και των μικρών επιχειρήσεων σε φθηνή και καθαρή ηλεκτρική ενέργεια,
-Η τόνωση της απασχόλησης στον κλάδο μέσα από την ουσιαστική επανεκκίνηση της αγοράς,
-Το δημόσιο συμφέρον με την παροχή δωρεάν ηλεκτρικής ενέργειας στους οικονομικά ασθενείς συμπολίτες μας.


Η πρόσφατη επερώτηση των 36 βουλευτών προς τον υπουργό ΠΕΚΑ για τα φωτοβολταϊκά, αποδεικνύει ότι κάποιοι κατανοούν τη σημασία του μέτρου.


Καλούμε την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να προβεί άμεσα στις αναγκαίες τροποποιήσεις του νομοσχεδίου πριν από τη ψήφιση του στη Βουλή.


Καλούμε όλα τα μέλη της Βουλής ανεξαρτήτως κόμματος και ιδεολογίας να συμβάλλουν στο σκοπό αυτό.


-Γιατί ισχύουν ακόμη οι δεσμεύσεις της χώρας για την επίτευξη των στόχων του 2020
-Γιατί οι απλοί πολίτες έχουν ανάγκη από φθηνή ενέργεια και καθαρό περιβάλλον
-Γιατί η ανάπτυξη δεν επιτυγχάνεται μόνο μέσα από μεγαλόπνοα business plan, αλλά και μέσα από τις μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που παλεύουν καθημερινά για την επιβίωση.


Είναι βέβαιο ότι ο τεχνικός κλάδος της χώρας θα δείξει έμπρακτα την ευγνωμοσύνη του σε όσους συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια».