1. Home
  2. Νέα
  3. Τύπος
  4. Νέα γεώτρηση δυτικά του Πρίνου
Νέα γεώτρηση δυτικά του Πρίνου

Νέα γεώτρηση δυτικά του Πρίνου

0

Σε νέα γεώτρηση στο «πεδίο Ε», δυτικά του Πρίνου, όπου διαπιστωμένα υπάρχει πετρέλαιο σκοπεύει να προχωρήσει η εταιρεία Energean Oil & Gas μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014, προκειμένου να αυξήσει το παραγωγικό της δυναμικό, καθώς η παραγωγή του Πρίνου κινείται στα 1.700 βαρ./ημέρα, ποσότητα οριακή για τη βιωσιμότητά του, ιδιαίτερα αν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου πέσουν κάτω από τα 100 δολ./βαρέλι.


Της Μανταλένας Πίου, Εφημερίδα Ημερησία, 28/09/2013


geotrisi prinosΤο πρότζεκτ, ύψους 100 εκατ. δολαρίων, έρχεται να προστεθεί στο επενδυτικό πρόγραμμα των 60 εκατ. δολαρίων που ήδη «τρέχει», με τέσσερις γεωτρήσεις στην περιοχή του Πρίνου.


Το «πεδίο Ε» είχε «τρυπηθεί» το 2011 και ήταν το πρώτο κοίτασμα που έδωσε πετρέλαιο στη χώρα μετά από 40 χρόνια κατά τα οποία την παραγωγή μονοπωλούσαν ο Πρίνος και η Νότια Καβάλα. Τότε, με πλάγια γεώτρηση που ξεπέρασε τα πέντε χιλιόμετρα είχαν παραχθεί 340.000 βαρέλια πετρελαίου, περίπου το 3% της εκτιμώμενης απολήψιμης ποσότητας των 9,5 εκατ. βαρελιών. Το πρόγραμμα όμως διακόπηκε λόγω τεχνικών προβλημάτων στη γεώτρηση και από αιφνίδια γεωλογική μεταβολή. Σήμερα η εταιρεία σκοπεύει να επανέλθει με κάθετες γεωτρήσεις, δύο εισπίεσης νερού και δύο παραγωγικές, με σύνδεση στη πλατφόρμα του Πρίνου. H έναρξη της παραγωγής τοποθετείται έως το τέλος του 2015, ανάλογα με τον χρόνο που θα απαιτηθεί για τη λήψη των απαραίτητων αδειών και το νέο κοίτασμα αναμένεται να δίνει περί τα 3.000 βαρέλια/ημερησίως.


Στον Πρίνο τώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη η δεύτερη γεώτρηση (η πρώτη με εισπίεση νερού) έχει ολοκληρωθεί και αναμένονται ενδείξεις στα μέσα Οκτωβρίου. Αυτή η γεώτρηση εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει περί τα 600 βαρ./ημερ. Η τρίτη γεώτρηση αναμένεται να δείξει στοιχεία στα τέλη Νοεμβρίου, με εκτιμήσεις για άλλα 600 βαρέλια και η τέταρτη γύρω στα τέλη Φεβρουαρίου με εκτιμήσεις για 1.000 με 1.200 βαρέλια.


Νέα δεδομένα
Η εταιρεία επανεξετάζει συνολικά τα δεδομένα του Πρίνου, με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες, καθώς μεγάλο μέρος της περιοχής παραμένει ανεξερεύνητο. Παράλληλα αναζητεί διέξοδο και σε νέες γειτνιάζουσες και ανάλογης γεωλογίας περιοχές. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η εκδήλωση ενδιαφέροντος, από κοινού με την ισραηλινή Ratio -εταιρεία που συμμετέχει στο κοίτασμα Λεβιάθαν- για τον Θερμαϊκό Κόλπο και τον Κόλπο του Ορφανού, σε εκτάσεις 5.000 και 2.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων αντιστοίχως, πολλαπλάσιες των 600 τ. χλμ. του Πρίνου.


Η Energean Oil & Gas, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας εισήλθε πρόσφατα το fund Third Point, δίνει ενεργά το «παρών» σε όλους τους διαγωνισμούς του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη χώρα. Σε συνεργασία με την Petra Petroleum, έχει ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής για την χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, αναμένει όμως την υπογραφή της σύμβασης, που δεν αποκλείεται να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο, καθώς η διαδικασία προβλέπει και κύρωσή τους από τη Βουλή, παρά τη δυνατότητα που δίνει ο νόμος στον αρμόδιο υπουργό για υπογραφή, ακριβώς για την αποφυγή επιπλέον καθυστερήσεων.


Ως τώρα, η διαδικασία έχει κρατήσει περισσότερο από έναν χρόνο.


Σχετικά με την άλλη παραχώρηση, το Κατάκολο, -με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθεματα 3,5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου- διαγωνισμό στον οποίο η Energean συνεργάζεται με την Trajan Oil, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με το υπουργείο.


Το ΥΠΕΚΑ έχει επιλέξει, ως γνωστόν, στον διαγωνισμό αυτό τη λύση του «αναγκαστικού γάμου», ζητώντας από τους δύο διεκδικητές, το σχήμα της Energean και την εταιρεία Grecoil να συνεργαστούν. Πληροφορίες από το υπουργείο αναφέρουν ότι εντός των επόμενων 10-15 ημερών θα είναι έτοιμο προς υπογραφή το σχέδιο σύμβασης όσον αφορά στα Ιωάννινα (και την παραχώρηση στον Δυτικό Πατραϊκό Κόλπο, όπου προτιμητέος επενδυτής είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια), ενώ η παραχώρηση για το Κατάκολο, λόγω των συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων, καθυστερεί.