1. Home
  2. Αιολική
  3. ενέργεια
  4. Ημερίδα αιολικής ενέργειας από την ΕΛΕΤΑΕΝ
Ημερίδα αιολικής ενέργειας από την ΕΛΕΤΑΕΝ

Ημερίδα αιολικής ενέργειας από την ΕΛΕΤΑΕΝ

0

Με μεγάλη επιτυχία και ενδιαφέρον από το κοινό πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου η ημερίδα της ΕΛΕΤΑΕΝ για την αιολική ενέργεια στα πλαίσια της έκθεσης Building Green Expo 2013 στο Εκθεσιακό Κέντρο MEC EXPO Παιανίας.


eletaen1Την ημερίδα της ΕΛΕΤΑΕΝ χαιρέτισε ο Πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Νίκος Βασιλάκος. Στον εκτενή και βαρυσήμαντο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΡΑΕ έκανε μια συνοπτική επισκόπηση της πορείας του κλάδου κατά τα τελευταία δύσκολα τέσσερα έτη, θέτοντας καίρια ερωτήματα, κυρίως για τις επιλογές που έκαναν κατά το πρόσφατο παρελθόν οι συλλογικοί φορείς των ΑΠΕ.


Πρότεινε ως βασική προϋπόθεση για να κινηθεί ο κλάδος προς το μέλλον, κατ’ αρχάς την αυτοκριτική και την προσπάθεια για ενότητα και ελάχιστη συνεννόηση μεταξύ όλων των φορέων των ΑΠΕ.


Παράλληλα επεσήμανε ότι πρέπει να αναζητηθούν σημεία συνεννόησης και συνεργασίας τόσο με τον κλάδο του φυσικού αερίου, ο οποίος είναι ο φυσικός τεχνικός σύμμαχος των ΑΠΕ στην προσπάθεια της μεγάλης διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όσο και με την Ελληνική Βιομηχανία.


Παράλληλα, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ επισήμανε το γεγονός ότι η Αρχή στερείται ουσιαστικών αρμοδιοτήτων που να αφορούν τις ΑΠΕ, σε αντίθεση με τους άλλους τομείς της αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου όπου η ΡΑΕ έχει πλέον οπλιστεί με σημαντικές και εκτενείς αποφασιστικές εξουσίες.


Στην πιο αναλυτική τοποθέτησή του ο Πρώτος Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ κ. Δημήτρης Ραχιώτης έκανε μια σύντομη παρουσίαση των σημαντικών ενεργειών και δράσεων που έχει αναλάβει για τις ΑΠΕ η ΡΑΕ στο πλαίσιο των ούτως ή άλλως περιορισμένων αρμοδιοτήτων της. Παρουσίασε δε εκτενώς τα σημαντικά αποτελέσματα της μελέτης στην οποία βασίσθηκε η πρόσφατη γνωμοδότηση της ΡΑΕ για την τιμολόγηση των ΑΠΕ πλην φωτοβολταϊκών και τεκμηρίωσε αναλυτικά ότι οι οικονομικές αποδόσεις των αιολικών πάρκων είναι εύλογες.


Η καθηγήτρια ΕΜΠ κ. Δανάη Διακουλάκη παρουσίασε τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης που εκπόνησε το εργαστήριο της σχετικά με την απασχόληση που δημιουργούν οι ΑΠΕ και κυρίως τις θετικές επιπτώσεις που έχουν όσον αφορά τις νέες θέσεις εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο που κατέδειξε τη σημασία της εθνικής προστιθέμενης αξίας.


Ο Γενικός Δ/ντης της Greenpeace στην Ελλάδα κ. Νίκος Χαραλαμπίδης επεσήμανε ότι το φαινόμενο της πολιτικής ενάντια στις ΑΠΕ δεν είναι Ελληνικό αλλά το αντιμετωπίζουν όλα σχεδόν οι χώρες της Ευρώπης. Η απαραίτητη απάντηση σε αυτό είναι η ενότητα όλου του κλάδου των ΑΠΕ. Τέλος επεσήμανε ότι το όραμα για το μέλλον παραμένει ένα ενεργειακό σύστημα με 100% ΑΠΕ και ότι σε αυτή την πορεία το φυσικό αέριο μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο του γεφυροποιού και να υποστηρίξει την μεγιστοποίηση της διείσδυσης ΑΠΕ.


Ο νομικός κ. Δημήτρης Ασημάκης partner της Norton Rose Fulbright, παρουσίασε τις πρόνοιες που περιελάμβαναν οι διάφορες αναθεωρήσεις των Μνημονίων για τις ΑΠΕ, επισημαίνοντας τη χρονική στιγμή που αυτές εμφανίσθηκαν στα σχετικά κείμενα, και παρατηρώντας πως ανεξαρτήτως μνημονίου οι υπαρκτές στρεβλώσεις της αγοράς ενέργειας πρέπει να αντιμετωπιστούν με σεβασμό των κανόνων δικαίου, για να είναι εφικτή και βιώσιμη μια πολιτική ανάκαμψης.


Ο Γενικός Δ/ντης της Rokas Iberdrola κ. Θανάσης Τσαντίλας, τόνισε το ρόλο της αιολικής ενέργειας ως παραμέτρου ανάπτυξης για έξοδο από την κρίση και παρουσίασε αναλυτικά τα σημαντικά οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη από την ανάπτυξη μεγάλων αιολικών πάρκων στα νησιά του Αιγαίου και τη διασύνδεσή τους με το ηπειρωτικό σύστημα, υπογραμμίζοντας τη σημασία υλοποίησης αυτών των επενδύσεων όχι μόνο για τη βιωσιμότητα του κλάδου αλλά και για τη συμβολή τους στην ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας.


Ο κ. Σάββας Σεϊμανίδης εκ μέρους του ΕΣΗΑΠΕ έκανε μια επισκόπηση όλων των δυσμενών πολιτικών εξελίξεων και μέτρων που έχουν ληφθεί ενάντια στην αιολική ενέργεια κατά τα τελευταία έτη, με ειδική αναφορά στο σχέδιο νόμου που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή. Τέλος επεσήμανε την ανάγκη οι φορείς των ΑΠΕ να συμμετάσχουν ενεργά στην εκπόνηση του νέου ενεργειακού σχεδιασμού που έχει εξαγγείλει το ΥΠΕΚΑ.


Ο κ. Παναγιώτης Παπασταματίου Δ/ντης Ανάπτυξης της ΕΝΤΕΚΑ έκανε μια συνοπτική επισκόπηση των προτάσεων που έχει καταθέσει διαδοχικά η ΕΛΕΤΑΕΝ και άλλοι φορείς του κλάδου για την αντιμετώπιση της σημερινής οικονομικής κατάστασης του ΛΑΓΗΕ. Επεσήμανε όμως ότι παρά το πρόσκαιρα πολιτικά προβλήματα η διεθνής τάσης για κυριαρχία των ΑΠΕ δεν αντιστρέφεται πλέον και κάλεσε την Πολιτεία σε μόνιμο θεσμικό διάλογο για το σχεδιασμό του πλαισίου ανάπτυξης μετά το 2014.


Ανάμεσα σε άλλους στην Ημερίδα τοποθετήθηκαν σύντομα ο Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, που αναφέρθηκε στο σχεδιασμό για τις διασυνδέσεις των νησιών και ο Δ/ντης του ΚΑΠΕ και Αντιπρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Τάκης Χαβιαρόπουλος, που αναφέρθηκε στις σημαντικές θεσμικές εξελίξεις και τάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο που αναμένεται να επηρεάσουν και τη χώρα μας.


Ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ Γιάννης Τσιπουρίδης καλωσορίζοντας τους διακεκριμένους ομιλητές και τους συνέδρους, υπογράμμισε πως η βιωσιμότητα της αιολικής ενέργειας και των λοιπών ΑΠΕ, η οποία είναι ευρέως αποδεκτή με ενεργειακούς, περιβαλλοντικούς και κλιματικούς όρους, είναι εφικτή και με αυστηρούς όρους της οικονομίας της αγοράς, αρκεί τα εξωτερικά κόστη όλων των πηγών ενέργειας να έχουν ενσωματωθεί σε ένα και μοναδικό συνολικό κόστος και να εξαλειφθούν στρεβλώσεις επιδοτήσεων υπέρ των ορυκτών καυσίμων ύψους μισού τρισεκατομμυρίου δολαρίων ετησίως, όπως ομολόγησε ότι υφίστανται η κα Λαγκάρντ του ΔΝΤ και ο κ. Μπιρόλ του ΙΕΑ.


Αναφέρθηκε επίσης κριτικά και στο υπό ψήφιση ΝΣ το οποίο αγνοεί την οικονομική κρίση που έχει οδηγήσει σε παντελή αδυναμία εξασφάλισης χρηματοδότησης των αιολικών επενδύσεων και το οποίο χειροτερεύει το ήδη υπάρχον αρνητικό επενδυτικό περιβάλλον, ορθώνοντας νέα διοικητικά εμπόδια και θέτοντας νέες αυστηρές προθεσμίες, οι οποίες απλά θα οδηγήσουν στην ακύρωση των περισσότερων ώριμων προς υλοποίηση επενδύσεων. Τόνισε ότι το ΝΣ στερείται οράματος, αφού δεν αντιμετωπίζει τις ΑΠΕ ως εθνικό ενεργειακό πόρο και ως συγκριτικό μας πλεονέκτημα που πρέπει να αξιοποιηθεί για εθνικό όφελος.