1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Έλλειψη ρευστότητας στην ηλεκτρική αγορά
Έλλειψη ρευστότητας στην ηλεκτρική αγορά

Έλλειψη ρευστότητας στην ηλεκτρική αγορά

0

Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Μάκης Παπαγεωργίου, αναμένεται να ζητήσει εντός των επομένων ημερών την παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά ηλεκτρισμού.


admieΟι συναρμόδιοι υπουργοί θα προσπαθήσουν μια νέα ένεση ρευστότητας, ύψους 200 εκατ. ευρώ περίπου, προς τη ΔΕΗ και τον ΛΑΓΗΕ για να μεταγγιστεί στους ηλεκτροπαραγωγούς και τη ΔΕΠΑ, που είναι ο τελικός αποδέκτης των ανεξόφλητων οφειλών στην αλυσίδα της αγοράς ηλεκτρισμού. Το ποσό αυτό θα προκύψει από ρυθμίσεις που αφορούν οφειλές του Δημοσίου προς τον ΛΑΓΗΕ και οφειλές των δήμων και των δημοτικών επιχειρήσεων προς τη ΔΕΗ. Στην τελευταία σύσκεψη η ΔΕΗ, η οποία ενοχοποιήθηκε από την πλευρά των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών ως αιτία της εκτόξευσης του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ, λόγω της μη καταβολής της οφειλών προς τον ΑΔΜΗΕ τους δύο τελευταίους μήνες, ζήτησε παρέμβαση του υφυπουργού Μάκη Παπαγεωργίου για την είσπραξη ανεξόφλητων οφειλών από δήμους ύψους 75 εκατ. ευρώ και δημοτικών επιχειρήσεων ύψους 53 εκατ. ευρώ. «Δεν μπορώ να πληρώσω γιατί δεν με πληρώνουν ούτε τα νοικοκυριά ούτε οι επιχειρήσεις, αλλά ούτε και οι δήμοι», φέρεται να είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης, Αρθούρος Ζερβός, μεταφέροντας στη σύσκεψη το πρόβλημα εισροών της Επιχείρησης από ανεξόφλητους λογαριασμούς που έχουν ξεπεράσει το 1,3 δισ. ευρώ. Πρότεινε στον κ. Παπαγεωργίου να προωθήσει ρύθμιση που θα επιτρέπει στη ΔΕΗ να παρακρατεί από τους δήμους που δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος το αντίστοιχο ποσό που συγκεντρώνει μέσω των λογαριασμών για δημοτικά τέλη.


Το σχετικό αίτημα αναμένεται να μεταφέρει την Παρασκευή στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο κ. Παπαγεωργίου, μαζί με το αίτημα που υποβλήθηκε από τον ΛΑΓΗΕ για τον συμψηφισμό οφειλών ύψους 70 εκατ. ευρώ με το Δημόσιο.


Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Δευτέρα 14/10, οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί που εκπροσωπήθηκαν από τη διοίκηση του Συνδέσμου τους (ΕΣΑΗ) κατηγόρησαν τον ΛΑΓΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ για διακριτική μεταχείριση της ΔΕΗ, υποστηρίζοντας ότι δεν χρεώνει τόκους στις καθυστερούμενες οφειλές της Επιχείρησης. Ζήτησαν, μάλιστα, να υπάρξει ρυθμιστική απόφαση που να υποχρεώνει τη ΔΕΗ να πληρώνει φόρους για τους καθυστερούμενους λογαριασμούς. Η ΔΕΗ, πάντως, διευκρίνισε με σχετική ανακοίνωσή της ότι «οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΑΔΜΗΕ ανέρχονται σήμερα σε 115,5 εκατ. ευρώ περίπου έναντι 200,8 εκατ. ευρώ στις 30/09/2013, ενώ προς τον ΛΑΓΗΕ δεν υπάρχουν ανεξόφλητες οφειλές σήμερα, αλλά ούτε και στις 30/09/2013». Από την πλευρά τους οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί επικαλούνται απόφαση της ΡΑΕ που αναφέρεται σε υποχρέωση της ΔΕΗ να καταβάλλει στον ΛΑΓΗΕ αναδρομικά οφειλές ύψους 220 εκατ. ευρώ.


Η κατάσταση στην αγορά ηλεκτρισμού σε σχέση με τη ρευστότητα έχει επανέλθει σχεδόν στο κρίσιμο σημείο που βρέθηκε τον περασμένο Μάιο. Το «κραχ» απεφεύχθη τότε με τη διασφάλιση του δανείου της ΕΤΕπ. Το αν θα αποτραπεί ένα τέτοιο φαινόμενο στην παρούσα φάση θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα λειτουργήσουν άμεσα οι νέες κυβερνητικές παρεμβάσεις που θα συζητηθούν μεταξύ των συναρμοδίων υπουργών την ερχόμενη Παρασκευή. Πάντως, αυτό που η ΔΕΗ απέκλεισε ως ενδεχόμενο είναι μια πιθανή αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, υπενθυμίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε πρόσθετο πρόβλημα, αφού θα δυσκόλευε περαιτέρω την αποπληρωμή των λογαριασμών.


Τις επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις, αλλά και για την ελληνική οικονομία, από τη μη εφαρμογή του προγράμματος αντιστάθμισης του κόστους των CO2 στην ενεργοβόρο βιομηχανία καταγράφει μελέτη του ΙΟΒΕ, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, με τιμή CO2 5 ευρώ τον τόνο, η επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας των βιομηχανιών οδηγεί σε απώλεια 1.900 θέσεων εργασίας, σε απώλεια φορολογικών εσόδων του Δημοσίου ύψους 15 εκατ. ευρώ τον χρόνο και σε απώλεια προστιθέμενης αξίας ύψους 95 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα αυτά προκύπτουν χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το ενδεχόμενο πτώχευσης κάποιων από τις υφιστάμενες επιχειρήσεις, οπότε, στην περίπτωση αυτή, οι απώλειες γίνονται δραματικά υψηλότερες. Προγράμματα αντιστάθμισης του κόστους ρύπων για τους ενεργοβόρους κλάδους της οικονομίας προβλέπει σχετική οδηγία της Ε.Ε. προαιρετικά για τα κράτη–μέλη και ήδη έχουν εφαρμοστεί από χώρες όπως η Γερμανία, η Αγγλία, η Νορβηγία κά.