1. Home
  2. Νέα
  3. Συνέντευξη Μανιάτη στην Εφημερίδα “Έθνος”
Συνέντευξη Μανιάτη στην Εφημερίδα “Έθνος”

Συνέντευξη Μανιάτη στην Εφημερίδα “Έθνος”

0

Συνέντευξη παραχώρησε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης στην εφημερίδα “Έθνος” και στη δημοσιογράφο Φώφη Γιωτάκη.


ManiatisΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ είχατε από πέρσι αναλάβει με τον κ. Δερβένη την ευθύνη για τον διάλογο περί κεντροαριστεράς με την ΔΗΜΑΡ κα. Ένα χρόνο μετά, τι; Έχουν γίνει τα “αυτονόητα” βήματα;


Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Θα ήθελα να έχουν γίνει πολύ περισσότερα. Αντί για 100άρι επικράτησε το «βήμα σημειωτόν» κι όχι με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ, που αντιλαμβάνεται την πολιτική με όρους ιστορικής ευθύνης και όχι κομματικής ιδιοτέλειας. Πάντως, το τελευταίο διάστημα ωρίμασε το αίτημα για μια προσφορά ενότητας και συστράτευσης όλων των προοδευτικών πολιτών, χωρίς αποκλεισμούς και πατερναλιστικές σκοπιμότητες. Το 20% των πολιτών, στο φάσμα ανάμεσα στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ, πολιτικά άστεγο σήμερα, αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτικός, κεντροαριστερός, σοσιαλιστής και σοσιαλδημοκράτης, ποσοστό που ξεπερνάει αθροιστικά τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Οι ευρωεκλογές δίνουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία σε όλους αυτούς τους πολίτες για συστράτευση ώστε το όραμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών να λάβει πολύ ισχυρά εκλογικά ποσοστά.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κίνηση των “58” είναι μια ισχυρή αφετηρία που μπορεί να φέρει πιο κοντά τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς;


Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Είναι μια πολύ σοβαρή προσπάθεια που υπερβαίνει τα κόμματα και τις ηγεσίες. Για να πετύχει όμως, δεν πρέπει να μείνουμε με μια λογική “business as usual”. Παντού είναι τώρα η ώρα της δημοκρατικής αντεπίθεσης για να μη γυρίσει προς τα πίσω ο ιστορικός τροχός. Αυτό θα το πετύχουμε επανενώνοντας την κοινωνία με την οικονομία και όχι αποκλείοντας τις νέες γενιές από την οικονομία, όπως επιδιώκει η σχεδόν παγκόσμια κυριαρχία των θεωριών που αποθεώνουν τις αυτορυθμίσεις των αγορών. Είδατε τι έγινε στις ΗΠΑ… Η Ευρωπαϊκή Κεντροαριστερά πρέπει να δώσει σήμερα μαθήματα πολιτισμού, πατριωτισμού, παραγωγής νέου πλούτου, διαμόρφωσης ενός σύγχρονου αειφορικού μοντέλου ανάπτυξης με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, κοινωνικής αλληλεγγύης. Κυρίως πρέπει να απαντήσει πειστικά στο κορυφαίο αναπάντητο ερώτημα: γιατί η Κεντροαριστερά δεν αρέσει στους 30άρηδες, τους 40άρηδες; Πιστεύω ότι αν μαζί με το Αφήγημα ξανα-ανακαλύψουμε την Αλφαβήτα της Κεντροαριστεράς, δηλ. τις ανατροπές, την ανθρωπιά, την ποιότητα, την οικολογική ισορροπία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την αυτοκριτική, το όνειρο, τότε ακόμα και οι 18άρηδες θα ανοίξουν τ’ αυτιά τους.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί κατά την άποψή σας η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ διατηρεί αρνητική στάση και απορρίπτει κάθε… σκέψη για συνεργασία με το το άλλοτε κραταιό κόμμα, το ΠΑΣΟΚ;


Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Στα μεγάλα ιστορικά διλήμματα, η χειρότερη στάση είναι η αδράνεια και η εθελοτυφλία, το κλείσιμο στο ατομικό μας σύμπαν, που στο τέλος οδηγεί στο να μείνουν κάποιοι με το «μουντζούρη» στο χέρι. Νομίζω πως η αρνητική στάση της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ, έχει να κάνει με λάθος ανάλυση της πραγματικότητας. Χάνει τη «μεγάλη εικόνα». Πάντως, η πρόσκλησή μας για συνεργασία είναι διαρκώς ανοιχτή. Πέρα από τα κόμματα, τα πρόσωπα, και τις σκοπιμότητες, υπάρχει και η συνείδηση ευθύνης για τον τόπο. Και η δημοκρατική παράταξη ήταν πάντα παράταξη ευθύνης.


Να το πω διαφορετικά, η σύγκλιση και η ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης δεν είναι πια επιλογή, είναι ιστορική υποχρέωση όλων μας. Απαιτείται η συγκρότηση του πολιτικού υποκειμένου που θα εγγυηθεί στον Ελληνικό λαό πώς η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι και στο μέλλον μια σύγχρονη, Ευρωπαϊκή και δημοκρατική χώρα.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Ευ. Βενιζέλος δείχνει αποφασισμένος να ηγηθεί πρωτοβουλιών για την κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές, υπό το ΕΣΚ. Είναι εφικτό; Και, ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ο επικεφαλής;


Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν ξεκάθαρος ευθύς εξ αρχής και ανέλαβε με γενναιότητα και χωρίς μικροκομματική λογική, πρωτοβουλίες προτείνοντας σαφές πλαίσιο για τις Ευρωεκλογές κάτω από τη σημαία των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Τα κόμματα πρέπει να εφαρμόσουν δημοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες επιλογής των υποψηφίων ευρωβουλευτών που προφανώς, στην περίπτωση της Ελλάδας, θα προέρχονται από το χώρο της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης. Τους αρχηγούς τους γεννά η μήτρα της ιστορίας, όχι οι συνεννοήσεις σε γκρίζα γραφεία. Ηγείται πάντα αυτός που μεταδίδει με τον πιο αυθεντικό τρόπο την αξιακή ειλικρίνειά μας.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στις δημοτικές εκλογές οι όποιες συμμαχίες του ΠΑΣΟΚ θα έχουν οπωσδήποτε κεντροαριστερό “χρώμα”;


Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Στις τοπικές κοινωνίες, υπάρχουν ικανά πρόσωπα, δυνάμεις της δημιουργίας και όχι του βολέματος, μαχητές της ζωής που παράγουν πλούτο, νέα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εμείς θέλουμε όσους από αυτούς πιστεύουν στις αξίες που εκπροσωπεί η ευρύτερη προοδευτική και δημοκρατική παράταξη.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στην κεντροαριστερά;


Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Ποιος ΣΥΡΙΖΑ; Άλλο πράγμα η ηγεσία και άλλο η εκλογική του βάση. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζεται με έναν δήθεν ριζοσπαστικό λόγο που όμως είναι βαθιά λαϊκιστικός, διχαστικός, αμήχανος, αδιέξοδος. Αυτό δεν είναι Κεντροαριστερά. Η εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ όμως, είναι ουσιαστικά σαρξ εκ της σαρκός του ΠΑΣΟΚ. Με αυτούς τους ανθρώπους επιδιώκουμε επαφή, σε αυτούς απευθυνόμαστε. Είναι όλοι αυτοί που απογοητεύτηκαν, θύμωσαν, εξοργίστηκαν, αλλά δεν έπαψαν ποτέ να θεωρούν εαυτούς ως κεντροαριστερούς. Τους θέλουμε μαζί μας.