1. Home
  2. Νέα
  3. Τύπος
  4. Υπέρ της Αλουμίνιον η απόφαση της διαιτησίας για την τιμολόγηση του ρεύματος
Υπέρ της Αλουμίνιον η απόφαση της διαιτησίας για την τιμολόγηση του ρεύματος

Υπέρ της Αλουμίνιον η απόφαση της διαιτησίας για την τιμολόγηση του ρεύματος

0

«Σοκ» έχει προκαλέσει στη ΔΕΗ η απόφαση της διαιτησίας για την τιμολόγηση του ρεύματος που καταναλώνει η Αλουμίνιον της Ελλάδος. Η απόφαση της διαιτησίας που όρισε η ΡΑΕ προβλέπει τιμή στα 40,7 ευρώ η μεγαβατώρα έναντι 62 ευρώ η μεγαβατώρα που πρότεινε η ΔΕΗ, με αναδρομική ισχύ από 1ης/7/2010.


Της Χρύσας Λιάγγου,
Εφημερίδα Καθημερινή, 2/11/2013


dei23Στελέχη της επιχείρησης δεν έκρυβαν χθες την απογοήτευσή τους από την απόφαση της διαιτησίας, καθώς εκτιμούν ότι μεταφράζεται σε επιβάρυνση της τάξης των 60 εκατ. ευρώ ετησίως για την επιχείρηση. «Δεν θα το αφήσουμε έτσι», τόνιζαν χθες κύκλοι της ΔΕΗ, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ανατροπής της απόφασης, παρ’ ότι η επιχείρηση θα προσφύγει στο Εφετείο, αφού αυτό περιορίζεται στο να εξετάσει το τυπικό μέρος της διαδικασίας.


Η διοίκηση της ΔΕΗ φέρεται ωστόσο να έχει αποφασίσει ήδη να προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού με την καταγγελία της κρατικής ενίσχυσης υπέρ της Αλουμίνιον.


Νέες προσφυγές
Αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία στη ΔΕΗ είναι το ενδεχόμενο προσφυγής στη διαιτησία και άλλων μεγάλων ενεργοβόρων βιομηχανιών που θα θελήσουν να αξιοποιήσουν το ευνοϊκό δεδικασμένο της Αλουμίνιον, με πρώτη τη Λάρκο που ανέμενε με μεγάλο ενδιαφέρον την απόφαση της Αλουμίνιον για να κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση.


Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επίσημη ενημερωτική ανακοίνωση προς το Χρηματιστήριο του Ομίλου Μυτιληναίου, η απόφαση της διαιτησίας αναφέρει ότι «η Αλουμίνιον θα προμηθεύεται ηλεκτρική ενέργεια από τη ΔΕΗ και η ΔΕΗ θα προμηθεύει ηλεκτρική ενέργεια την Αλουμίνιον για χρονικό διάστημα ίσο προς 8.760 ώρες ετησίως και έναντι του τιμήματος των 40,7 ευρώ /MWh, στο οποίο περιλαμβάνονται το σταθερό και μεταβλητό κόστος ενέργειας, οι Χρεώσεις Χρήσης Συστήματος, Επικουρικών Υπηρεσιών, ΥΚΩ, και οι επιβαρύνσεις για τα ανταποδοτικά τέλη υπέρ ΡΑΕ και ΔΕΣΜΗΕ/ΛΑΓΗΕ και δεν περιλαμβάνονται οι χρεώσεις Ειδικό Τέλος ΑΠΕ/ΕΤΜΕΑΡ, ΕΦΚ ηλεκτρικής ενέργειας, ΔΕΤΕ και τυχόν επιβαλλόμενες λοιπές φορολογικές επιβαρύνσεις». Η απόφαση αφορά το διάστημα από 1ης Ιουλίου 2010 μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2013.


«Σε συνέχεια της ως άνω διαιτητικής απόφασης, την οποία και τα δύο μέρη έχουν δεσμευθεί εκ των προτέρων ότι θα αποδεχθούν, η ΔΕΗ και η Αλουμίνιον θα τακτοποιήσουν οικονομικά και λογιστικά τον μεταξύ τους λογαριασμό, αναδρομικά από 1ης/7/2010, σύμφωνα με τις επιταγές της διαιτητικής απόφασης», αναφέρει ο Ομιλος Μυτιληναίου στην ανακοίνωσή του.


Σημειώνεται ότι η Μόνιμη Διαιτησία στη ΡΑΕ συστήθηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2012, σύμφωνα με το άρθρο 37 του Ν. 4001/2011. Επιδιαιτητής ορίστηκε ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕ Μιχάλης Θωμαδάκης, τη ΔΕΗ εκπροσώπησε η κ. Λίλιαν Αθανασίου και την Αλουμίνιον ο κ. Γιώργος Κουτζούκος, πρόεδρος του Διαχειριστή του Δικτύου Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας – ΑΔΜΗΕ. Κύκλοι του Ομίλου Μυτιληναίου κρατούσαν χθες χαμηλούς τόνους και τόνιζαν πάντως ότι η τιμή των 40,7 η μεγαβατώρα εξακολουθεί να είναι κατά 10%-15% υψηλότερη από την ανταγωνιστική τιμή άλλων ενεργοβόρων βιομηχανιών στη διεθνή αγορά.


Το σκεπτικό της απόφασης φαίνεται ότι λαμβάνει υπόψη του την τιμή που αναφερόταν στο πλαίσιο σύμβασης που είχαν υπογράψει ΔΕΗ – Αλουμίνιον το 2010 και είχε κάνει αποδεκτή τιμή στα 40,7ευρώ η μεγαβατώτα για 4,5 χιλιάδες ώρες κατανάλωσης, που αντιστοιχούν στη νυχτερινή ζώνη, και Οριακή Τιμή Συστήματος για τις υπόλοιπες.


Νυχτερινή ζώνη
Από την απόφαση της διαιτησίας προκύπτει ότι επεκτείνεται η τιμολόγηση της νυχτερινής ζώνης στο σύνολο της κατανάλωσης. Αυτό αποτελεί πάγιο αίτημα της ενεργοβόρου βιομηχανίας, που δικαιώνεται με την απόφαση της διαιτησίας. Το επιχείρημα της βιομηχανίας είναι ότι εξαιτίας της λειτουργίας των ενεργοβόρων μονάδων όλο το 24ωρο κρατιούνται σε λειτουργία τη νύχτα τα φθηνά λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ που σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να κλείσουν, με σημαντικό κόστος για την επιχείρηση.


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η προσωρινή τιμή που είχε επιβάλει η ΡΑΕ για την τιμολόγηση της Αλουμίνιον και για την οποία η ΔΕΗ έχει προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού ήταν 42 ευρώ η μεγαβατώρα. Η ΔΕΗ υποστήριξε στην καταγγελία της ότι αυτή απέχει κατά πολύ από το μέσο ανταγωνιστικό κόστος της ΔΕΗ των 72,71 ευρώ η μεγαβατώρα που έχει εγκρίνει η ΡΑΕ, αλλά και από την ανταγωνιστικότερη χρέωση των περίπου 62 ευρώ η μεγαβατώρα που αντιστοιχεί στις μεταλλουργικές βιομηχανίες μεγάλης και σταθερής ζήτησης.


tags: