1. Home
  2. Νέα
  3. Συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2013» του ΙΕΝΕ
Συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2013» του ΙΕΝΕ

Συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2013» του ΙΕΝΕ

0

Σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για τον κλάδο της ενέργειας όχι μόνο στην χώρα μας, αλλά και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, πραγματοποιείται το φετινό 18o Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας «Ενέργεια και Ανάπτυξη», που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ. Ευρώπης (ΙΕΝΕ) στις 3-4 Δεκεμβρίου 2013 στην Αθήνα (Ίδρυμα Ευγενίδου, Λ. Συγγρού 387).


ieneΣτην Ε.Ε. γενικότερα, όπως και ειδικότερα στη χώρα μας, η ύφεση και οι περιοριστικές πολιτικές οδηγούν σε αναθεώρηση της πολιτικής στήριξης των ΑΠΕ, κυρίως μέσω της δραστικής μείωσης των εγγυημένων τιμών (feed-in tariffs), γεγονός που έχει αναζωπυρώσει τον δημόσιο διάλογο σχετικά με την ακολουθητέα στρατηγική για την ενέργεια και το περιβάλλον. Παράλληλα, εξετάζονται οι προσπάθειες για ανακάλυψη και αξιοποίηση εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, ώστε να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.


Στο πλαίσιο αυτό, στο «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2013» ανάμεσα στους ομιλητές ξεχωρίζουν εκπρόσωποι της Κομισιόν, του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) και κορυφαία διευθυντικά στελέχη αναγνωρισμένων διεθνών ενεργειακών ινστιτούτων. Ειδικότερα, στη μεγάλη ετήσια διοργάνωση του ΙΕΝΕ, που και φέτος πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, θα μιλήσουν για τις αλλαγές της ενεργειακής ατζέντας σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο ο επικεφαλής της Μονάδας Διεθνών Σχέσεων και Διεύρυνσης της Γ.Δ. Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Hans Van Steen, ο ενεργειακός αναλυτής της Διεύθυνσης Διεθνών Ενεργειακών Οικονομικών του ΙΕΑ, Δρ. Fabian Kesicki, ο Δρ. Leo Drolas, Εκτελεστικός Διευθυντής του διεθνούς φήμης ενεργειακού Ινστιτούτου CGES με έδρα το Λονδίνο, και ο καθηγητής Uwe Leprich, του Institute for Future Energy Systems (IZES) της Γερμανίας.


Επίσης, όπως κάθε χρόνο, ομιλητές στο Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας «Ενέργεια και Ανάπτυξη» του ΙΕΝΕ θα είναι κορυφαίοι εκπρόσωποι κρατικών και θεσμικών φορέων, εταιρειών, επαγγελματικών ενώσεων, ειδικοί, ακαδημαϊκοί κ.ά. από όλο το φάσμα του κλάδου της ενέργειας στην Ελλάδα. Το Συνέδριο θα ανοίξει με ομιλία του ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ιωάννης Μανιάτης.


Θα πρέπει, εξάλλου, να τονιστεί ότι το «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2013» έχει ως κεντρικό θέμα τη «Βιωσιμότητα & Ασφάλεια του Ελληνικού Ενεργειακού Συστήματος», θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να υπογραμμίσει τη σημασία των προκλήσεων που συνεπάγονται για τον Ελληνικό ενεργειακό κλάδο οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη σημερινή κρίσιμη, ευρωπαϊκή και διεθνή συγκυρία. Επίσης, η επίσπευση στις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και ευρύτερα στην Αν. Μεσόγειο, η προσπάθεια διαφοροποίησης των εισαγωγών φ. αερίου για την κάλυψη των Ευρωπαϊκών αναγκών φ. αερίου μέσω νέων αγωγών και LNG, η ραγδαία διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και στην ΝΑ Ευρώπη, η κρίση στην ευρωζώνη και ο αντίκτυπος στις ενεργειακές επενδύσεις, αλλά και οι ραγδαίες και έντονες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική, συμπίπτουν χρονικά, αναδεικνύοντας τη γεωπολιτική διάσταση της ενέργειας.


Το «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2013» πρόκειται να καλύψει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος συμπεριλαμβάνοντας τις εξής ενότητες:
· Διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις
· H αναπτυξιακή και γεωπολιτική διάσταση της ενέργειας
· Η οικονομική κρίση και η ενεργειακή αγορά στην Ελλάδα και την ΝΑ Ευρώπη
· Ασφάλεια του Ελληνικού ενεργειακού συστήματος και περιφερειακές παράμετροι
· Μετασχηματισμός του ηλεκτρικού τομέα και αγορά ηλεκτρισμού
· Η πορεία προς τους στόχους του 2020/2030 και ο ρόλος των ΑΠΕ
· Φυσικό αέριο – Έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων
· Ελληνική και διεθνής αγορά πετρελαίου, τελευταίες εξελίξεις και τάσεις


Χορηγοί του 18oυ Εθνικού Συνεδρίου Ενέργειας «Ενέργεια και Ανάπτυξη» είναι οι εταιρείες ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ και Protergia S. A. του Ομίλου Μυτιληναίος, υποστηρικτές η δικηγορική εταιρεία KG Law Firm και η εταιρεία Siemens.