1. Home
  2. Θέρμανση
  3. -
  4. κλιματισμός
  5. Ανησυχία και φέτος για την αιθαλομίχλη
Ανησυχία και φέτος για την αιθαλομίχλη

Ανησυχία και φέτος για την αιθαλομίχλη

0

Προκειμένου να αποφευχθεί το περσινό, επικίνδυνο για την υγεία, φαινόμενο της αιθαλομίχλης, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κάνει τις συστάσεις του.


aithalomixliΣυγκεκριμένα συνιστά τα παρακάτω:
· Απαγορεύεται ρητά η καύση βαμμένων ή βερνικωμένων ξύλων, κομματιών από έπιπλα και κάθε είδους πλαστικού, καθώς οδηγούν σε εκπομπή τοξικών αερίων.
· Απαγορεύεται η χρήση χημικών προσαναμμάτων. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται φυσικά προσανάμματα όπως η δαδιά.
· Αποφεύγετε την αγορά ξυλείας εμποτισμένης με χημικά, που αποσκοπούν σε αργή καύση, εύκολο άναμμα κ.λπ.
· Να τηρείτε το τακτικό σέρβις των συστημάτων θέρμανσης που λειτουργούν με πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κάρβουνο ή άλλη βιομάζα από ειδικευμένο τεχνικό.
· Αποφυγή χρήσης θερμαστρών με αέριο ή κάρβουνο σε κλειστούς χώρους.
· Προτιμάτε πάντα συσκευές που έχουν τη σήμανση CE.
· Μη χρησιμοποιείτε μια ανοιχτή ψησταριά ή άλλο είδος φούρνου με αέριο ως μέσο θέρμανσης σε διαμέρισμα, τροχόσπιτο ή σκηνή.
· Μην καίτε κάρβουνα σε κλειστό χώρο.
· Μη χρησιμοποιείτε ψησταριά με κάρβουνα ως μέσο θέρμανσης σε κλειστό χώρο.
· Οταν λειτουργεί το τζάκι, είναι απαραίτητο να παραμένει ένα μισάνοιχτο παράθυρο, για την ανανέωση του εσωτερικού αέρα.


Τα σωματίδια που ελκύονται από την καύση ξύλων είναι ιδιαίτερα διεισδυτικά και ικανά να φτάνουν ευκολότερα στις κυψελίδες των πνευμόνων, όπου και είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία. Γι’ αυτό άλλωστε τον προηγούμενο χειμώνα είχαμε και αρκετά περιστατικά όπου πολλές οικογένειες νοσηλεύτηκαν εκτάκτως σε νοσοκομεία.


Το αποτύπωμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατέγραψαν το διάστημα 10 Ιανουαρίου – 10 Φεβρουαρίου 2013 σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Ηράκλειο, Λασίθι και Μεσσηνία, στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ-ΘΑΛΗΣ, το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», τα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Πάτρας, Κρήτης και Αιγαίου, καθώς και η Ακαδημία Αθηνών.


Ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Δρ. Ευάγγελος Γερασόπουλος, δήλωσε πως «Στις αρχές Δεκεμβρίου θα αρχίσουμε τις νέες μετρήσεις παρακολούθησης της χειμερινής ατμοσφαιρικής ρύπανσης και οι οποίες θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο και ενδεχομένως και παραπάνω, για όσο χρειαστεί. Επίσης η έρευνα θα επεκταθεί σε περισσότερους σταθμούς».


Σύμφωνα με τις μετρήσεις, τις κρύες νύχτες με άπνοια οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων έφτασαν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, στον σταθμό του Θησείου οι μέγιστες ωριαίες συγκεντρώσεις που μετρήθηκαν ήταν περίπου 300 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο και στο κέντρο της Πάτρας πάνω από 200 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Ο ετήσιος μέσος όρος που τίθεται ως όριο για τη συγκέντρωση των PM2,5 στην ΕΕ είναι 20 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.


Στην Πάτρα κατά τη διάρκεια του μήνα των μετρήσεων οι συγκεντρώσεις των PM2,5 ξεπέρασαν τα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο για δώδεκα νύχτες. Σε πέντε από αυτές τις νύχτες ξεπέρασαν και τα 100 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Στα Ιωάννινα τα σωματίδια ξεπέρασαν τα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο σε δεκαεννέα περιπτώσεις και σε πέντε από αυτές και τα 100 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.


Επιπλέον, ανιχνεύθηκε η ύπαρξη αρωματικών ενώσεων, που αποδεικνύει την καύση επεξεργασμένων ξύλων και άλλων υλικών. Οι συγκεντρώσεις αυτών των τοξικών ενώσεων τη νύχτα ήταν διπλάσιες ή και τριπλάσιες από τις αντίστοιχες συγκεντρώσεις τους, κατά τις ώρες κυκλοφοριακής αιχμής.