1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Απώλειες €20 εκ. από κλοπές μετασχηματιστών
Απώλειες €20 εκ. από κλοπές μετασχηματιστών

Απώλειες €20 εκ. από κλοπές μετασχηματιστών

0

Η διοίκηση του Διαχειριστή Εθνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) δήλωσε, πως αδυνατεί να θέσει υπό έλεγχο το φαινόμενο της παράνομης επανασύνδεσης της ηλεκτροδότησης, φαινόμενο το οποίο παίρνει όλο κι μεγαλύτερες διαστάσεις λόγω της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης της χώρας.


pylon_energy_high_tensionΣυγκεκριμένα, ο κ. Γιώργος Κόλλιας, διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής της ΔΕΗ, κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους, έκανε λόγο για ένα εκτεταμένο φαινόμενο παρανομιών στο δίκτυο και στους μετρητές, που εκτός του κόστους που προκαλεί στην εταιρεία, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους και για τους ίδιους τους παραβάτες. Μόνο από την κλοπή μετασχηματιστών σε όλη τη χώρα, ο ΔΕΔΔΗΕ χάνει περίπου 20 εκατ. ευρώ ετησίως. Επίσης, κάθε χρόνο περίπου 3,5-4 χιλιάδες μετασχηματιστές κλέβονται από συμμορίες, οι οποίες δρουν κυρίως το βράδυ σε απομονωμένες περιοχές, αδειάζουν τα κουτιά των μετασχηματιστών και παίρνουν τον χαλκό για να τον πουλήσουν στην αγορά.


Μάλιστα, στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ περιέγραψαν σκηνές συμμοριών που βγαίνουν τη νύχτα ακόμη και με όπλα για τον πολυπόθητο χαλκό, ενώ σε περιπτώσεις που ο μετασχηματιστής βρίσκεται πάνω σε κολόνα και δεν τον φτάνουν, τη γκρεμίζουν, για να πέσει κάτω και να πάρουν τον χαλκό.


«Διαχειριζόμαστε περίπου 155.000 μετασχηματιστές και όπως καταλαβαίνετε είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελέγξουμε την κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κόλλιας. Όπως είπε, η εταιρεία έχει θέσει σε εφαρμογή ένα πιλοτικό πρόγραμμα περιπολιών security σε μετασχηματιστές που βρίσκονται σε απόμερες περιοχές καθώς και συσκευές τηλεειδοποίησης, «όμως οι κλέφτες πάνε μπροστά από τα μέτρα» τόνισε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας τη δυσκολία ελέγχου. Ο ίδιος, απέδωσε το φαινόμενο στη συγκυρία της υψηλής τιμής των μετάλλων και μίλησε για μεγαλύτερης έκτασης παρόμοια φαινόμενα στη Νότια Ευρώπη και κυρίως στην Ιταλία και στην Κύπρο, όπου όπως τόνισε, οι κλέφτες κατεβάζουν ακόμη και γραμμές του δικτύου.


Διαστάσεις, σύμφωνα με τον κ. Κόλλια, έχει πάρει και το φαινόμενο των παράνομων επανασυνδέσεων. Περίπου 35.000 καταναλωτές τον χρόνο επανασυνδέουν το ρεύμα μόνοι τους, με κίνδυνο ακόμη και τη ζωή τους. Πολλές τέτοιες επανασυνδέσεις σύμφωνα με εκπροσώπους του ΔΕΔΔΗΕ γίνονται με την παρότρυνση και τη συνδρομή διαφόρων Ενώσεων. Τα στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ συνέστησαν την προσοχή των καταναλωτών, επισημαίνοντας ότι αυτοί έχουν την ευθύνη και ότι δεν κερδίζουν τίποτα αφού κατά τον επανέλεγχο θα κληθούν να πληρώσουν, ενώ αντιμετωπίζουν και ποινικές κυρώσεις. Ήδη έχουν υποβληθεί 2.500 μηνύσεις για τέτοια περιστατικά.


Η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ έδωσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία καταγράφεται αύξηση των αποκοπών συνδέσεων την περίοδο της κρίσης κατά 10% περίπου. Προ κρίσης, ο αριθμός των αποκοπών σε ετήσια βάση έφτανε τις 300.000 ετησίως και σήμερα φτάνει τις 350.000, εκ των οποίων το 60% αντιστοιχεί σε νοικοκυριά. Από αυτές το 60% (210 χιλιάδες περίπου) επανασυνδέεται, ενώ ένα ποσοστό 10% καταφεύγει στην παράνομη επαναφορά. Η κρίση έχει επηρεάσει και τις νέες συνδέσεις, οι οποίες από 100.000 ετησίως έχουν πέσει στις 40.000 την τελευταία διετία. Η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ έδωσε επίσης στοιχεία για τις αποζημιώσεις καταναλωτών από βλάβες που έχει αποδεχθεί ότι οφείλονται σε υπαιτιότητά του. Συνολικά έχει καταβάλει τα δύο τελευταία χρόνια 310.000 ευρώ για περιπτώσεις που υπερβαίνουν τις 800.


Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, δεν παρέλειψε να θίξει δύο πολύ σημαντικά θέματα που αφορούν στη λειτουργία του ΔΕΔΔΗΕ. Το πρώτο είναι η άμεση πρόσληψη 500 ατόμων εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού, καθώς «ο μέσος όρος ηλικίας των εναεριτών είναι σήμερα άνω των 50. Πρέπει άμεσα να υπάρξει αντικατάσταση και μεταφορά τεχνογνωσίας», όπως είπε ο κ. Κόλλιας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα δρομολογήσει τις διαδικασίες «από αύριο το πρωί». Το δεύτερο θέμα, αφορά στην αναμόρφωση των αποδοχών των στελεχών του ΔΕΔΔΗΕ, οι οποίες περιορίστηκαν σε ποσοστό μέχρι και 80%.