1. Home
  2. Νέα
  3. Αλουμίνιον: Δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις
Αλουμίνιον: Δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις

Αλουμίνιον: Δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις

0

Ο πρόεδρος της εταιρείας Αλουμίνιο, Σπύρος Κάσδας, και ο διευθύνων σύμβουλος, Δημήτρης Στεφανίδης, στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας στη Βοιωτία, παρουσίασαν στους εκπροσώπους εργαζομένων και τοπικών φορέων τον ετήσιο απολογισμό Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.


alouminionH παραγωγή αλουμινίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιβαρύνεται με 228 δολ./τόνο εξαιτίας των πολιτικών που έχει υιοθετήσει για τη βιομηχανία. Όμως, στην Ελλάδα η επιβάρυνση υπερβαίνει κατά πολύ τα 250 δολ./τόνο, λόγω των «χαρατσιών» και της υπέρμετρης φορολόγησης της ενέργειας (ηλεκτρικό, φυσικό αέριο), ενώ επιπλέον 50 δολ. στον τόνο είναι το κόστος που προκαλούν η χρηματοδοτική ασφυξία και τα υψηλά επιτόκια.


Μάλιστα, όλα αυτά ισχύουν με βάση την τιμή ηλεκτρικής ενέργειας που αποφάσισε για το Αλουμίνιο η διαιτησία. Επαναφορά σε τιμές του παρελθόντος, ή στο μεσοσταθμικό κόστος, όπως επιδιώκει η ΔΕΗ, που δείχνει να αγνοεί την απόφαση της διαιτησίας, θα σήμαινε διακοπή της παραγωγής αλουμινίου και απώλεια εγχώριας παραγωγής με υπεραξία εκατοντάδων εκατ. ευρώ ετησίως αλλά και θέσεων εργασίας.


Ο κ. Στεφανίδης δήλωσε πως τα τελευταία χρόνια η τιμή του πρωτόχυτου αλουμινίου στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) κινείται στα επίπεδα των 1.800-1.900 δολ. ο τόνος. Σύμφωνα δε με τις εκτιμήσεις αναλυτών, δεν διαφαίνονται προοπτικές ανόδου της τιμής στο προσεχές μέλλον.


Με τα δεδομένα αυτά, τόνισε ο ίδιος, και για τον λόγο ότι οι παραγωγοί αλουμινίου δεν μπορούν να μετακυλίσουν την όποια αύξηση του κόστους στην τιμή του προϊόντος, αφού αυτή διαμορφώνεται στις διεθνείς αγορές, η υπέρβαση κάποιων ορίων στο παραγωγικό κόστος αυτομάτως θέτει εκτός λειτουργίας παραγωγικές μονάδες. Αυτό ισχύει ήδη στην Ευρώπη, όπου τα τελευταία χρόνια έκλεισαν εργοστάσια η δυναμικότητα των οποίων αντιστοιχεί στο ένα τρίτο του συνόλου.


Σε ερωτήσεις παρισταμένων αναφορικά με την τιμή κιλοβατώρας που προσδιόρισε η διαιτησία ΔΕΗ-Αλουμίνιου, ο κ. Κάσδας επισήμανε ότι με τα 40,7 ευρώ (οι 1.000 κιλοβατώρες) το Αλουμίνιο βρίσκεται στον μέσο όρο της τιμής που αγοράζουν ηλεκτρικό οι μεταλλουργίες της Ευρώπης. Ωστόσο, στην Αμερική και στην Ασία οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας κινούνται σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα και αυτό είναι μειονέκτημα για την ευρωπαϊκή βιομηχανία αλουμινίου, η οποία έχει να αντιμετωπίσει ανταγωνιστές που έχουν πολύ καλύτερα κοστολογικά δεδομένα και δεν έχουν τους περιορισμούς των ευρωπαϊκών (κόστος αγοράς ρύπων, περιβαλλοντικοί περιορισμοί).


Παρόλα αυτά, η διοίκηση της Αλουμίνιον καταβάλλει προσπάθειες για μείωση του κόστους παραγωγής. Έτσι εδώ και 18 μήνες έθεσε σε εφαρμογή το πρόγραμμα Μέλλον με την ολοκλήρωση του οποίου το κόστος παραγωγής θα έχει μειωθεί κατά 140 εκατ. ευρώ τον χρόνο.


Στο πλαίσιο του προγράμματος, πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις 38 εκατ. ευρώ για τη βελτιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας και την εξοικονόμηση ενέργειας, υπεγράφη τριετής συλλογική σύμβαση, αντικαταστάθηκε το μαζούτ με φυσικό αέριο, ενώ εξοικονομήθηκαν πόροι από την καλύτερη οργάνωση στις προμήθειες πρώτων υλών (βωξίτης εσωτερικού-εξωτερικού).


Τέλος, όπως τόνισε ο πρόεδρος της εταιρείας απαντώντας σε ερωτήσεις, εάν αυτήν τη στιγμή αποφασιζόταν η κατασκευή ενός νέου εργοστασίου, όπως αυτό της Αλουμίνιον, θα κόστιζε πάνω από 2,5 δισ. ευρώ. Πρακτικά δηλαδή δεν θα επρόκειτο να επενδύσει κανείς ένα παρόμοιο ποσό σε ευρωπαϊκή χώρα υπό τις σημερινές συνθήκες, καθώς η παραγωγή μεταφέρεται στην Ασία και στη Μέση Ανατολή, λόγω χαμηλού κόστους ενέργειας.


Σε ό,τι αφορά μάλιστα τις αιτιάσεις της ΔΕΗ κατά της απόφασης της διαιτησίας, εκτίμησε ότι η απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή αφήνει περιθώρια για εύρεση λύσης.