1. Home
  2. ΑΠΕ
  3. Οι φορείς στηρίζουν το ΚΑΠΕ
Οι φορείς στηρίζουν το ΚΑΠΕ

Οι φορείς στηρίζουν το ΚΑΠΕ

0

Ανακοίνωση στήριξης του ΚΑΠΕ εξέδωσαν 6 σημαντικοί θεσμικοί φορείς του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.


foreis logoΗ ανακοίνωση των φορέων είναι η ακόλουθη: “Με ανησυχία παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα την απαξίωση ενός από τους σημαντικότερους φορείς για την προώθηση της ανανεώσιμης ενέργειας στην Ελλάδα, του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, του ΚΑΠΕ. Τελευταίο επεισόδιο η απόφαση του Υ.Π.Ε.ΚΑ. για παύση της διοίκησής του με την αιτιολογία της μη ανταπόκρισης της, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, στην απαραίτητη και υποχρεωτική προσαρμογή του μισθολογικού καθεστώτος των εργαζομένων.
Πιστεύουμε πως αυτή η εμμονή της κυβέρνησης είναι ακατανόητη, αφού το Κέντρο από την ίδρυσή του το 1987 μέχρι σήμερα έχει δραστηριοποιηθεί στην ενεργειακή αγορά με καθαρά ιδωτικοοικονομικά κριτήρια.


Χωρίς να επιβαρύνει τον δημόσιο προϋπολογισμό, το Κέντρο ανέδειξε κορυφαίους επιστήμονες που αναγνωρίζονται διεθνώς για την ερευνητική και επιστημονική τους προσφορά στον κλάδο των Α.Π.Ε. Ταυτόχρονα ανέπτυξε αξιόλογη εργαστηριακή υποδομή και στήριξε με γνώση και εξειδίκευση την εγχώρια αγορά ανανεώσιμων πηγών και εξοικονόμησης ενέργειας.


Το ΚΑΠΕ σε όλα τα χρόνια της λειτουργίας του υποστήριξε την ελληνική βιομηχανία ΑΠΕ και ΕΞΕ και αποτέλεσε το καλύτερο πρεσβευτή της χώρας στο εξωτερικό για τα θέματα της αρμοδιότητάς του. Μάλιστα έπαιξε και το ρόλο του «ενεργειακού διπλωμάτη», ανοίγοντας τις πόρτες για την παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων σε διεθνείς αγορές.


Εδώ και πολλά χρόνια, και μάλιστα τότε που ούτε ήταν της μόδας ούτε το επέβαλε κανένα μνημόνιο, οι εργαζόμενοι του ΚΑΠΕ στηριζόμενοι στις δικές τους δυνάμεις διεκδικούσαν και κέρδιζαν με διαγωνιστικές διαδικασίες διεθνή ερευνητικά προγράμματα ύψους εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, με αποτελέσματα χρήσιμα για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών. Τα προγράμματα αυτά εκτός του ότι ήταν εντελώς απαραίτητα για την ανάπτυξη εγχώριας τεχνογνωσίας στους τομείς ΑΠΕ και ΕΞΕ, συνέβαλαν στην τόνωση της εθνικής οικονομίας, δημιουργώντας νέες θέσεις απασχόλησης για νέους ερευνητές και πολλές φορές οδήγησαν στη δημιουργία επιχειρηματικών ευκαιριών.


Ως ένας πρότυπος συνδυασμός ερευνητικού και ενεργειακού κέντρου, το ΚΑΠΕ όχι μόνο δεν κοστίζει αλλά προσφέρει στον προϋπολογισμό και στην εθνική οικονομία και εξασφαλίζει μόνο του την επιβίωση και την ανάπτυξή του, χάρη στις προσπάθειες και την φιλοτιμία των στελεχών του.


Μας ανησυχεί το γεγονός ότι ο Υ.Π.Ε.ΚΑ. επέλεξε το ΚΑΠΕ γα να επιδείξει «πολιτική πυγμή». Με την επιβολή στο Κέντρο του περιοριστικού πλαισίου που διέπει το στενό δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ, η κυβέρνηση επιλέγει την «κρατικοποίησή» του και το φέρνει αντικειμενικά σε πλήρη αδυναμία υλοποίησης του ερευνητικού, τεχνολογικού και συμβουλευτικού του έργου.


Το μόνο συμβατό με την απόφαση αυτή, είναι το γεγονός ότι έτσι ολοκληρώνεται η αρνητική στροφή της κυβέρνησης σε σχέση με τις ΑΠΕ. Μετά τις δηλώσεις για ακριβές ΑΠΕ και τα διαδοχικά νομοσχέδια που ποινικοποιούν τις ΑΠΕ και μηδενίζουν την επενδυτική ασφάλεια στον κλάδο, τώρα επί της ουσίας καταργεί τον κατ’ εξοχήν εξισορροπητικό παράγοντα μεταξύ Πολιτείας και αγοράς.


Ζητάμε να μπει ένα τέλος στις αντιαναπτυξιακές επιλογές του Κράτους, που τείνουν πλέον να γίνουν κανόνας στο κλάδο του περιβάλλοντος, των ανανεώσιμων πηγών και της εξοικονόμησης ενέργειας.


Η επιχειρούμενη ισοπέδωση του ΚΑΠΕ είναι συμβολική του αφανισμού κάθε υγιούς και δημιουργικού στοιχείου που βιώνει τα τελευταία χρόνια η οικονομία και η κοινωνία μας. Συνιστά παραλογισμό και η εμμονή στην εφαρμογή της απόφασης μνημείο αδιαλλαξίας.
Οι φορείς των Α.Π.Ε. στηρίζουν την προσπάθεια και τα εύλογα επιχειρήματα των στελεχών και εργαζομένων του ΚΑΠΕ και καλούν την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφαση της, και να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη τις ιδιαιτερότητες της λειτουργίας του και του τρόπου χρηματοδότησης του ΚΑΠΕ, και, στηρίζοντας έμπρακτα και ουσιαστικά το ΚΑΠΕ, να εγκαινιάσει την επιστροφή της στο δρόμο της Ανάπτυξης των Α.Π.Ε. και της Εξοικονόμησης Ενέργειας στην Ελλάδα.