1. Home
  2. Νέα
  3. Ξεκίνησε το Συνέδριο του ΙΕΝΕ στην Αθήνα
Ξεκίνησε το Συνέδριο του ΙΕΝΕ στην Αθήνα

Ξεκίνησε το Συνέδριο του ΙΕΝΕ στην Αθήνα

0

Με θέμα «Βιωσιμότητα & Ασφάλεια του Ελληνικού Ενεργειακού Συστήματος» και έμφαση στη­­ διεθνή διάσταση της ενέργειας, τις επενδυτικές προοπτικές και τη σχέση ενέργειας και εξωτερικής πολιτικής ξεκινάει σήμερα το διήμερο (3 & 4 Δεκεμβρίου) 18ο Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2013» που διοργανώνει το ΙΕΝΕ, υπό την αιγίδα του ΥΠΕΚΑ, στην Αθήνα (Ίδρυμα Ευγενίδου, Λ. Συγγρού 387).


ieneΣτο επίκεντρο του Συνεδρίου αναμένεται να βρεθούν οι ραγδαίες αλλαγές στο ενεργειακό ρυθμιστικό πλαίσιο της Ε.Ε. σε συνδυασμό με τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Αν. Μεσογείου, ενώ, για άλλη μία χρονιά, ομιλητές θα είναι κορυφαίοι εκπρόσωποι κρατικών και θεσμικών φορέων, εταιρειών, επαγγελματικών ενώσεων, ειδικοί, ακαδημαϊκοί κ.ά. από όλο το φάσμα του εγχώριου κλάδου της ενέργειας, αλλά και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών και ινστιτούτων.


Το συνέδριο πρόκειται να ανοίξει με βαρυσήμαντη ομιλία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθηγητή Κωνσταντίνου Μαθιουδάκη, ο οποίος αναμένεται, μεταξύ άλλων, να τονίσει τον αναβαθμισμένο περιφερειακό ρόλο της Ελλάδας αναφορικά με τις ενεργειακές προμήθειες της Ευρώπης.


Επίσης, στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην ελληνική ενεργειακή αγορά, λόγω ύφεσης, αλλά και αναθεώρησης των ισχυουσών πολιτικών στήριξης των ΑΠΕ, θα αναφερθεί, στην κεντρική εισήγηση του «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2013», με θέμα «Η Εγχώρια Αγοράς Ενέργειας: Τιμές και Βιωσιμότητα», ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΕΝΕ, καθηγητής Παντελής Κάπρος.


Η δραστική μείωση των εγγυημένων τιμών (feed-in tariffs) σε όλες, σχεδόν, τις χώρες της Ε.Ε., αλλά και η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για ανακάλυψη και αξιοποίηση εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, ώστε να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής, διαμορφώνουν ένα νέο επενδυτικό-οικονομικό περιβάλλον σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, στη σημερινή, πρώτη ημέρα του «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2013», για τις αλλαγές της ενεργειακής ατζέντας σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο θα μιλήσουν ο ενεργειακός αναλυτής της Διεύθυνσης Διεθνών Ενεργειακών Οικονομικών του ΙΕΑ, Δρ. Fabian Kesicki, ο Δρ. Leo Drolas, Εκτελεστικός Διευθυντής του διεθνούς φήμης ενεργειακού Ινστιτούτου CGES με έδρα το Λονδίνο, και ο καθηγητής Uwe Leprich, του Institute for Future Energy Systems (IZES) της Γερμανίας. Από την πλευρά του, ο Εκτελεστικός Διευθυντής και Αντιπρόεδρος του ΙΕΝΕ κ. Κωστής Σταμπολής, στην ομιλία του, πρόκειται να επικεντρωθεί στη σημασία της χώρας μας ως ενεργειακού εφοδιαστικού διαδρόμου και, συνεπώς, ως σημαντικού «κρίκου» στην «αλυσίδα» της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας.


Οι επενδύσεις και η αναπτυξιακή διάσταση των ενεργειακών έργων και υποδομών θα διαδραματίσουν, επίσης, σημαντικό ρόλο στην ελληνική οικονομία το προσεχές χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο της προσπάθειας υπέρβασης της παρούσας πρωτοφανούς κρίσης. Ο ηλεκτρισμός, το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, αλλά και η εξοικονόμηση ενέργειας αναμένεται να αποτελέσουν βασικούς πόλους έλξης ενεργειακών επενδύσεων στην Ελλάδα. Στις προοπτικές των επενδύσεων στον ελληνικό ενεργειακό τομέα θα αναφερθούν, μεταξύ άλλων, οι κκ. Χάρης Σαχίνης, Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Α.Ε., Μαθιός Ρήγας, Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος της Energean Oil & Gas και Δημήτρης Γεωργαντώνης, Γενικός Δ/ντής, της ΗΡΩΝ Θερμοηλεκτρική Α.Ε. & ΗΡΩΝ ΙΙ Βοιωτίας Α.Ε., μιλώντας αύριο, Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, δεύτερη ημέρα του «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2013» του ΙΕΝΕ.


Επίσης, οι εργασίες του συνεδρίου θα κλείσουν με Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα «Ενέργεια και Εξωτερική Πολιτική», με στόχο την ανάλυση των προκλήσεων που συνεπάγονται για τον ελληνικό ενεργειακό κλάδο οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη σημερινή κρίσιμη, ευρωπαϊκή και διεθνή συγκυρία. Με συντονιστή έναν εκ των κορυφαίων αναλυτών Γεωπολιτικής στην χώρα μας, τον Δρ. Ιωάννη Μάζη, καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής, στο Τμήμα Τουρκικών & Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, του Πανεπιστημίου Αθηνών, στους συμμετέχοντες στη συζήτηση περιλαμβάνονται κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, διπλωμάτες, αναλυτές, επαγγελματίες του χώρου της ενέργειας, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων κ.ά.


Το «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2013» και εφέτος πρόκειται να καλύψει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος συμπεριλαμβάνοντας τις εξής ενότητες:
· Διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις
· H αναπτυξιακή και γεωπολιτική διάσταση της ενέργειας
· Η οικονομική κρίση και η ενεργειακή αγορά στην Ελλάδα και την ΝΑ Ευρώπη
· Ασφάλεια του Ελληνικού ενεργειακού συστήματος και περιφερειακές παράμετροι
· Μετασχηματισμός του ηλεκτρικού τομέα και αγορά ηλεκτρισμού
· Η πορεία προς τους στόχους του 2020/2030 και ο ρόλος των ΑΠΕ
· Φυσικό αέριο – Έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων
· Ελληνική και διεθνής αγορά πετρελαίου, τελευταίες εξελίξεις και τάσεις
∙ Ενέργεια και εξωτερική πολιτική


Χορηγοί του 18oυ Εθνικού Συνεδρίου Ενέργειας «Ενέργεια και Ανάπτυξη» είναι οι εταιρείες ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ και Protergia S. A. του Ομίλου Μυτιληναίος, υποστηρικτές οι δικηγορικές εταιρείες KG Law Firm και Norton Rose Fulbright, καθώς και οι εταιρείες Siemens και Wartsila.


tags: