1. Home
  2. Θεσμικοί
  3. φορείς
  4. Ομιλία Καλαφάτη στη Βουλή
Ομιλία Καλαφάτη στη Βουλή

Ομιλία Καλαφάτη στη Βουλή

0

Ομιλία Υπουργού Αναπληρωτή ΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2014 στη Βουλή των Ελλήνων.


KalafatisΚυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία κρίσιμη καμπή του δρόμου που την πάει στην έξοδο από την κρίση. Είναι αλήθεια ότι έχουμε ακόμη μπροστά μας δύσκολες αποφάσεις. Ξέρουμε, όμως, ότι είναι οι τελευταίες. Ξέρουμε ότι, μετά από αυτές, μπαίνουμε στην ευθεία που βγάζει τη χώρα από τα μνημόνια και την πάει σε στέρεο και ασφαλές έδαφος. Αυτό είναι και το βαθύτερο μήνυμα του Προϋπολογισμού που συζητούμε.


Ξέρουμε όλοι σε ποια κατάσταση βρισκόταν η χώρα πριν ενάμισι χρόνο. Ήταν ήδη κρεμασμένη στο γκρεμό. Έτοιμη να καταρρεύσει και να βυθιστεί σε εθνική περιπέτεια, που ούτε καν τολμούμε να φανταστούμε. Μετά από δύσκολες αποφάσεις και μεγάλες θυσίες, η χώρα πάει τώρα να σταθεί στα πόδια της.


Αποκαταστάθηκε η αξιοπιστία της, έπεσαν τα σπρέντς, βελτιώθηκε η ανταγωνιστικότητά της, μηδενίστηκε το χάσμα στο εμπορικό ισοζύγιο, ενισχύθηκε η ελκυστικότητά της. Και βέβαια προχώρησε η δημοσιονομική προσαρμογή, εγχείρημα δύσκολο, επώδυνο ίσως, αλλά τελείως απαραίτητο. Διασφαλίστηκε, τέλος, πρωτογενές πλεόνασμα, που επιτρέπει στην κυβέρνηση, αφενός να ξεκινήσει την άρση αδικιών που έχουν γίνει στο παρελθόν και αφετέρου να διεκδικήσει οριστική λύση στον πυρήνα των προβλημάτων, που είναι το δημόσιο χρέος.


Σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανοίξαμε (με τις οδηγίες, αλλά και τις προσωπικές πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά) στέρεους δρόμους για μια καλύτερη Ελλάδα.


Θυμίζω τη συμφωνία για τον ΤΑΡ, που εντάσσει τη χώρα στον ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη
και φέρνει νέα έσοδα και νέες θέσεις δουλειάς. Θυμίζω το ξεκίνημα των ερευνών για την αναζήτηση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη γη και τις θάλασσές μας. Θυμίζω – στον τομέα των αρμοδιοτήτων μου – τη θεμελίωση μιας στέρεης βάσης για την προστασία του περιβάλλοντος και το χτίσιμο ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου.


Όσον αφορά το χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό:
Στοχεύσαμε στην επίλυση χρόνιων, μικρών και μεγάλων προβλημάτων, για τη βελτίωση των συνθηκών που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών. Βάλαμε σε εφαρμογή συγκροτημένο ενιαίο σχέδιο που θεμελιώνεται σπονδυλωτά, από το επίπεδο της γειτονιάς μέχρι το επίπεδο του εθνικού σχεδιασμού. Σχέδιο, που υποστηρίζει συνολικά την ισορροπία ανάμεσα στην ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος. Σχέδιο που εξελίσσεται προοδευτικά σε πολλά επίπεδα, με συγκεκριμένες προτεραιότητες, αυστηρά χρονοδιαγράμματα και απτά αποτελέσματα.


Θυμίζω το νόμο για το Κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες που ξεμπλοκάρει το έργο, απλοποιεί τις διαδικασίες, μειώνει το κόστος για τους πολίτες, βελτιώνει την εξυπηρέτησή τους και αναθέτει στο Δημόσιο τις ίδιες υποχρεώσεις για την καταγραφή των δικαιωμάτων του.


Θυμίζω το νέο νόμο για τα αυθαίρετα που δίνει πλέον πραγματική λύση σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ακινήτων, και βοηθά τους συμπολίτες μας να ενταχθούν στις διατάξεις του για να ζωντανέψουν περιουσιακά τους δικαιώματα. Προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να μεταβιβάζουν και να αξιοποιούν την ακίνητη περιουσία τους που μέχρι σήμερα ήταν αδρανής. Αλλά και μεριμνώντας για τους πιο αδύναμους συνανθρώπους μας, όπως είναι οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι μακροχρόνια άνεργοι και πολλοί άλλοι.


Υπογραμμίζω χωριστά τις ρυθμίσεις για το περιβαλλοντικό ισοζύγιο αλλά και τη θεμελίωση ενός νέου θεσμού που είναι η Τράπεζα Γης, μίας ηλεκτρονικής διαδικασίας καταγραφής και διαχείρισης τίτλων δικαιώματος συντελεστή δόμησης. Με σκοπό να αγοράζει, να πουλάει, να μεταβιβάζει, να ανταλλάσσει, να διαχειρίζεται δικαιώματα (μεταφορά συντελεστή), αξίες και ακίνητα. Δημιουργώντας κοινόχρηστους χώρους αλλά και καλύπτοντας στεγαστικές ανάγκες.


Τονίζω ότι, μέσα από την εφαρμογή του θεσμού της Τράπεζας Γης, αλλά και τις ρυθμίσεις
για την ιδιωτική πολεοδόμηση που ετοιμάζουμε, στοχεύουμε στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων πολλών Οικοδομικών Συνεταιρισμών, όπως αυτός του Αυτόνομου Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών στο Πικέρμι.


Όλα αυτά σε συνδυασμό με το προεδρικό διάταγμα για την ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου και τα όσα προβλέπει ο νόμος για την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων, δίνουν στέρεες λύσεις σε χρόνιες παθογένειες, προστατεύουν το περιβάλλον, συμβάλλουν στην ανάπτυξη και υπηρετούν τους πολίτες.


Στο πλαίσιο της μεγάλης πολεοδομικής και χωροταξικής μεταρρύθμισης την οποία επεξεργαζόμαστε συστηματικά πάνω από ένα χρόνο:


Προχωρούμε στην απλοποίηση των διαδικασιών που αφορούν στις επενδύσεις.
Απαλλάσσουμε την Κεντρική Διοίκηση από τον τεράστιο όγκο χωροταξικών και πολεοδομικών ρυθμίσεων, αποκεντρώνοντας το σχεδιασμό στις Περιφέρειες και αναθέτοντας την εκπόνηση και την έγκριση των πολεοδομικών σχεδίων στις αποκεντρωμένες διοικήσεις.
Επικαιροποιούμε όπου χρειάζεται, -και μετά από τρεις δεκαετίες είναι λογικό να χρειάζεται- την κατηγοριοποίηση των χρήσεων γης.
Ολοκληρώσαμε την αναθεώρηση του ειδικού πλαισίου για τον τουρισμό.
Διαμορφώνουμε νέες προτάσεις για την αναθεώρηση και την εξειδίκευση των δώδεκα περιφερειακών πλαισίων χωροταξικού σχεδιασμού.
Σε ό,τι αφορά τα δάση και τα νερά της χώρας:
Ενισχύουμε τα μέτρα ανάπτυξης και προστασίας των δασικών εκτάσεων.
Διευκολύνουμε τους πολίτες να ασχοληθούν και πάλι με τον πρωτογενή τομέα,
την αγροτική και δασική παραγωγή.


Αυστηροποιούμε το θεσμικό πλαίσιο για τη λαθροϋλοτομία, αυξάνουμε τους ελέγχους και μοιράζουμε τα ξύλα που κατάσχονται σε οικονομικά αδύναμους
με ακόμη πιο εύκολο και άμεσο τρόπο.
Ολοκληρώνουμε τα σχέδια (έχουμε ήδη δημοσιεύσει τα οκτώ) που αφορούν στη διαχείριση λεκανών απορροής ποταμών σε όλα τα υδατικά διαμερίσματα.
Επιλύουμε με τη νομοθετική πρωτοβουλία για τα ρέματα, χρονίζοντα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους πολίτες, θωρακίζοντας παράλληλα το υδάτινο περιβάλλον.
Καταγράφουμε τις υδρογεωτρήσεις σε όλη τη χώρα και τις αδειοδοτούμε για κάθε ξεχωριστή χρήση.


Προωθούμε ολοκληρωμένη λύση για το μεγαλύτερο πρόβλημα ρύπανσης υπογείων υδάτων – αναφέρομαι στο πρόβλημα του Ασωπού.
Σημειώνω ακόμη ότι ανοίξαμε δρόμους για στέρεες λύσεις σε σοβαρά τοπικά προβλήματα,
όπως αυτό της Κερατέας, των παλιών δημοτικών σφαγείων σε δεκάδες δήμους, της μετεγκατάστασης βιοτεχνικών μονάδων έξω από τις πόλεις. Με στοχευμένες παρεμβάσεις μας μέσα από το νόμο για το κτηματολόγιο και τα αυθαίρετα, επιλύσαμε προβλήματα που ταλαιπωρούσαν τους πολίτες λόγω αβελτηρίας της διοίκησης. Αντιμετωπίσαμε με συγκροτημένο τρόπο πολλά τοπικά προβλήματα, εντάξαμε τον περασμένο χρόνο περισσότερες από δέκα περιοχές σε σχέδιο πόλης.


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.


Είναι γεγονός ότι έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο Προϋπολογισμό. Είναι όμως – και το αντιλαμβανόμαστε όλοι – ένας προϋπολογισμός γέφυρα. Γέφυρα που πάει τη χώρα έξω από την κρίση. Έξω από την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια. Έξω από τα μνημόνια. Γέφυρα που πάει τη χώρα από την ύφεση στην ανάπτυξη. Από την αύξηση στη μείωση της ανεργίας. Από την απόγνωση στην αναγέννηση των χαμένων ελπίδων. Γέφυρα που δικαιώνει τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και θα δικαιώσει όλους τους συναδέλφους που βάζουμε πλάτη. Όλους όσοι βάζοντας πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον λέμε ναι στον Προϋπολογισμό, ναι στην ασφάλεια, ναι στην προοπτική και την ελπίδα.


Σας ευχαριστώ.