1. Home
  2. Συνεντεύξεις
  3. Συνέντευξη του γενικού διευθυντή της «Δέλτα Τεχνική», Γιάννη Μανάκα
Συνέντευξη του γενικού διευθυντή της «Δέλτα Τεχνική», Γιάννη Μανάκα

Συνέντευξη του γενικού διευθυντή της «Δέλτα Τεχνική», Γιάννη Μανάκα

0

O Μηχανολόγος Μηχανικός του Ε.Μ.Π, Γιάννης Μανάκας μιλά στο «Energyin» για τα πλεονεκτήματα των αντλιών θερμότητας «Climaveneta» και για τις λύσεις που υλοποιεί η «Δέλτα Τεχνική» στη χώρα μας.

 

Γιάννης Μανάκας, Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π, Δέλτα Τεχνική
Γιάννης Μανάκας, Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π, Δέλτα Τεχνική

1.     Κύριε Μανάκα, πολλοί υποστηρίζουν πως οι αντλίες θερμότητας είναι η ιδανική λύση ψύξης – θέρμανσης. Ποια θεωρείτε ότι είναι τα πλεονεκτήματά τους και σε ποιες περιπτώσεις θα τις συνιστούσατε ως λύση;

Πράγματι τα τελευταία τρία (3) χρόνια είναι μεγάλη η συζήτηση που γίνεται και στη χώρα μας για τα συστήματα θέρμανσης των χώρων, ψάχνοντας πάντα στο πως θα φθάσουμε στο επιθυμητό  αποτέλεσμα με τον καλύτερο τρόπο.

Όλες οι μελέτες λοιπόν, τόσο των εταιρειών παραγωγής και εμπορίας αντλιών θερμότητας, αλλά και η πρόσφατη που εκπονήθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων, δείχνουν ότι το κόστος λειτουργίας για την  θέρμανση των χώρων με την χρήση αντλιών θερμότητας σε σχέση με τους υπόλοιπους εναλλακτικούς τρόπους είναι σαφώς μικρότερο.

Μάλιστα σε σχέση με το πετρέλαιο η οικονομία μπορεί να φθάσει έως  το 80%, ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής στην οποία  εγκαθίσταται η αντλία θερμότητας.

Εκτός όμως του κόστους λειτουργίας υπάρχουν και άλλα βασικά πλεονεκτήματα των αντλιών θερμότητας σε σχέση με τα υπόλοιπα συμβατικά συστήματα θέρμανσης, όπως:

–        Η ευκολία στην εγκατάσταση και το πολύ μικρό κόστος συντήρησης.

–        Δεν δεσμεύονται χρήματα σε προαγορά καυσίμου.

–       Επειδή οι αντλίες θερμότητας τοποθετούνται σε εξωτερικούς χώρους, δεν δεσμεύονται  επιπλέον χώροι για κατασκευή π.χ λεβητοστασίου, καμινάδας ή δεξαμενής καυσίμου.

–        Η λειτουργία τους χάρη στην μεταβολή των στροφών των ανεμιστήρων, των ειδικών ηχομονώσεων στους συμπιεστές, αλλά και στην αντιδονητική έδραση τους είναι εντελώς αθόρυβη.

–         Η μεγάλη διάρκεια ζωή τους. Οι αντλίες θερμότητας νέας γενιάς είναι σχεδιασμένες  και κατασκευασμένες για διάρκεια ζωής πλέον των 20 ετών.

–        Η λειτουργία τους είναι καθαρή και ασφαλής (χωρίς καπνούς και φλόγα) και δεν επηρεάζεται από την ποιότητα του καυσίμου στην λειτουργία της απόδοσης τους.

–        Κορυφαία τεχνολογία με την οποία  ένα μηχάνημα παρέχει άνεση και οικονομία για όλο το χρόνο, δίνοντας θέρμανση, ψύξη αλλά και ζεστό νερό χρήσης.

–        Υπάρχουν προγράμματα χρηματοδότησης (όπως Εξοικονομώ, ή ΕΣΠΑ), που επιδοτούν την αγορά αντλίας θερμότητας, όπως τα προγράμματα φοροαπαλλαγών.

–          Όλα τα παραπάνω και άλλα ακόμη με κάνουν λοιπόν να συνιστώ και εγώ τις αντλίες θερμότητας ως την ιδανικότερη και πλέον ελκυστική λύση για θέρμανση-ψύξη σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις.

 

 

2.     Μπορεί μια αντλία θερμότητας να αντικαταστήσει τον λέβητα-καυστήρα πετρελαίου μιας πολυκατοικίας και να τροφοδοτήσει με ζεστό νερό τα ήδη εγκατεστημένα σώματα καλοριφέρ;

Στις αντλίες θερμότητας νέας γενιάς έχει μεγαλώσει το εύρος θερμοκρασιών αναφορικά με την λειτουργία τους. Συγκεκριμένα  στις αντλίες θερμότητας  του μεγαλύτερου Ευρωπαικού Εργοστασίου Climaveneta spa για το οποίο αποκλειστικός αντιπρόσωπος – διανομέας στην Ελλάδα είναι η εταιρεία ΔΕΛΤΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ  στην οποία εργάζομαι κατέχοντας την θέση του Γενικού Διευθυντή από το 2003 και εντεύθεν, έχουν δυνατότητα απρόσκοπτης λειτουργίας σε συνθήκες εξωτερικού περιβάλλοντος από -200C έως 450C με παραγωγή νερού θέρμανσης έως 650C. Επίσης η Climaveneta spa παράγει σε σχέση με τους ανταγωνιστές της αντλίες θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών ισχύος έως 200kW. Έτσι με ένα μηχάνημα μπορούμε πλέον να αντικαταστήσουμε τον λέβητα – καυστήρα πετρελαίου μιας  πολυκατοικίας.

 

 

3.     Σε ποιο βαθμό μπορεί μια αντλία θερμότητας να υποκαταστήσει τον θερμοσίφωνα;

Οι αντλίες θερμότητας νέας γενιάς μπορούν να υποκαταστήσουν τον θερμοσίφωνα για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης σε κάθε περίπτωση. Όπως ανέφερα στην  προηγούμενη ερώτηση σας, είναι σε θέση να δουλεύουν σε θέρμανση σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος έως και 450C (συνθήκες καύσωνα) παράγοντας ζεστό νερό χρήσης έως 650C με ακόμη μεγαλύτερη οικονομία. Δεν  σας κρύβω ότι τα τελευταία 2 (δύο) χρόνια πολλές ξενοδοχειακές μονάδες βάσισαν την βιωσιμότητα τους και στο γεγονός ότι εφοδιάστηκαν αντλίες θερμότητας για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης με την χρήση αντλιών θερμότητας επιτυγχάνοντας σημαντικότατη εξοικονόμηση χρημάτων.

 

 

 

4.     Πόσο γρήγορα γίνεται κατά μέσο όρο η απόσβεση του κόστους εγκατάστασης;

Τα Bussiness Plan που έχουμε εκπονήσει και εκπονούμε αλλά και τα πραγματικά  αποτελέσματα των εγκαταστάσεων μας, μας δείχνουν ότι η απόσβεση του κόστους κτήσης αντλιών θερμότητας, τόσο σε νεόδμητους, όσο και σε υφιστάμενους χώρους (κατοικίες, ξενοδοχεία, χώροι εκδηλώσεων κλπ) είναι περίπου 3 – 4 χρόνια.