1. Home
  2. Αιολική
  3. ενέργεια
  4. Ολοκλήρωση επαφών ΕΛΕΤΑΕΝ-EWEA
Ολοκλήρωση επαφών ΕΛΕΤΑΕΝ-EWEA

Ολοκλήρωση επαφών ΕΛΕΤΑΕΝ-EWEA

0

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και σε θετικό κλίμα οι συναντήσεις που οργάνωσε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας – ΕΛΕΤΑΕΝ με εκπροσώπους της Κυβέρνησης, εκπροσώπους μας στο Ευρωκοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και φορείς της αγοράς ενέργειας της χώρας και στην Αθήνα.


eletaen1Συγκεκριμένα στις 5 και 6 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες πραγματοποιηθήκαν συναντήσεις του Προέδρου της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Γιάννη Τσιπουρίδη και του υπεύθυνου ρυθμιστικών θεμάτων και πολιτικής της EWEA κ. Stephane Bourgeois, με τους ευρωβουλευτές κκ. Ιωάννη Τσουκαλά, Νίκη Τζαβέλα, Σπύρο Δανέλλη, Δημήτρη Δρούτσα και Κρίτωνα Αρσένη, με υψηλόβαθμα στελέχη της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες και με το επιτελείο της Επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη.


Αντίστοιχα στην Αθήνα οι κκ Γιάννης Τσιπουρίδης και Stephane Bourgeois στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, συνοδευόμενοι από τον Αντιπρόεδρο της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Τάκη Χαβιαρόπουλο και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΔΣ της ΕΛΕΤΑΕΝ κα Μύριαμ Ροντρίγκεζ, συναντήθηκαν με τον Γ.Γ. ΥΠΕΚΑ κ. Κώστα. Μαθιουδάκη, με τον Πρόεδρο της ΡΑΕ κ. Νίκο Βασιλάκο, τον Αντιπρόεδρο κ. Δημήτρη Ραχιώτη και τη Διευθύντρια ΑΠΕ κα Γεωργία Γληνού, με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΛΑΓΗΕ κ. Αναστάσιο Γκαρή, με τον Διευθυντή του ελληνικού γραφείο της Greenpeace κ. Νίκο Χαραλαμπίδη, και τους κκ. Δημήτρη Ιμπραήμ και Τάκη Γρηγορίου, με τον Πρόεδρο κ. Γεώργιο Περιστέρη και τους κκ. Μανώλη Μαραγκουδάκη και Γεώργιο Σπύρου του ΕΣΗΑΠΕ και με τους κκ Ιωάννη Καρύδα και Σωκράτη Κωνσταντινίδη του ΑΣΠΗ ΕΛΛΑΣ.


Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων οι εκπρόσωποι της EWEA και της ΕΛΕΤΑΕΝ ανέπτυξαν τους λόγους που κάνουν την υιοθέτηση από πλευρά Ευρωπαϊκής Ένωσης τριών δεσμευτικών στόχων για το 2030 (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Εξοικονόμηση ενέργειας, Μείωση εκπομπών Διοξειδίου του άνθρακα), αδήριτη ανάγκη για την επίτευξη ασφάλειας ενεργειακού σχεδιασμού, οικονομικής ανάπτυξης της ΕΕ και αποφυγής των χειρότερων επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών.


Εκφράστηκε παράλληλα η άποψη ότι η λήψη απόφασης από την Ε.Ε. επί Ελληνικής Προεδρίας, για δεσμευτικούς ευρωπαϊκούς στόχους Α.Π.Ε. για το 2030, αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία για την Ελλάδα.


Στο παρελθόν δεσμευτικοί στόχοι αποτέλεσαν τον πυρήνα των πολιτικών της ΕΕ για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Χάρη στην έγκαιρη έγκριση των εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ηγούνται παγκοσμίως στην τεχνολογία αιολικής ενέργειας, και έχουν ηγετικό μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς .


Σήμερα η Ευρώπη παράγει περίπου το 21% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εκ του οποίων το 6,3 % προέρχεται από εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας. Το 2020, σύμφωνα με τα 27 Εθνικά Σχέδια Δράσης, το 34% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της Ε.Ε. θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με την αιολική ενέργεια να καλύπτει το 14 % της κατανάλωσης.


Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση της ΕΛΕΤΑΕΝ, για να συνεχιστεί η θετική αυτή πορεία και να συνεχίσει η ΕΕ να έχει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αιολική ενέργεια και να παραμείνει παγκόσμια ηγέτιδα δύναμη, φιλόδοξοι και δεσμευτικοί στόχοι για τις ΑΠΕ για το 2030 πρέπει να αποτελέσουν τον ακρογωνιαίο λίθο του μετά το 2020 νομοθετικού πλαισίου της ΕΕ.


Οι φιλόδοξοι και δεσμευτικοί στόχοι ΑΠΕ για το 2030, σημειώνει η ΕΛΕΤΑΕΝ, θα προσφέρουν μακροχρόνια επενδυτική ορατότητα και θα παρέχουν στη βιομηχανία και στους επενδυτές τη βεβαιότητα και την ασφάλεια που απαιτείται, προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι αναγκαίες επενδύσεις, οι οποίες με τη σειρά τους μέσω οικονομιών κλίμακας θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση του κόστους των τεχνολογιών, ιδίως της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, ενώ θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.


«Η Ελλάδα έχει την τύχη να βρίσκεται στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το κρίσιμο εξάμηνο στο οποίο η ΕΕ θα αποφασίσει (Μάρτιος 20υ 2014) για το καθοριστικής σημασίας ζήτημα των δεσμευτικών στόχων ΑΠΕ για το 2030. Η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία και να πετύχει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα για τη χώρα», σημειώνεται παράλληλα στην ανακοίνωση.


Ο υπεύθυνος ρυθμιστικών θεμάτων και πολιτικής της EWEA κ. Stephane Bourgeois δήλωσε:
«Η Ελληνική Προεδρία θα έχει το δύσκολο έργο, βάζοντας στην άκρη βραχυπρόθεσμα προβλήματα, να βρει τι είναι καλύτερο για την Ελλάδα και για την Ευρώπη μακροπρόθεσμα. Είμαι πεπεισμένος ότι η απάντηση είναι η συμφωνία των 3-στόχων, όχι μόνο γιατί δεν πιστεύω ότι υπάρχει άλλη μακροπρόθεσμη κατεύθυνση για την Ελλάδα, αλλά και γιατί αυτή η λύση αφενός θα οδηγήσει σε μείωση τιμών βραχυπρόθεσμα, αφ ετέρου δε θα δημιουργήσει πράσινες θέσεις εργασίας σε μια οικονομία σε απελπιστική ανάγκη για απασχόληση και ανάπτυξη».