1. Home
  2. Θεσμικοί
  3. φορείς
  4. Ομιλία Καλαφάτη στη Φλώρινα
Ομιλία Καλαφάτη στη Φλώρινα

Ομιλία Καλαφάτη στη Φλώρινα

0

Ομιλία Υπουργού Αναπληρωτή ΠΕΚΑ, Σταύρου Καλαφάτη, στην ημερίδα παρουσίασης των έργων του ΕΠΠΕΡΑΑ στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα, 17/12/2013).


kalafatis speaking«Κυρίες και κύριοι,


Η κυβέρνηση μπορεί και διαπραγματεύεται πάρα πολύ σκληρά. Ξεκινώ από αυτό γιατί είναι όλη η ουσία αυτής της περιόδου. Αυτό η χώρα μας πριν από ενάμιση χρόνο δεν το είχε. Δεν ήμασταν σε αυτή τη θέση. Τα επιχειρήματα, που σε αυτά τα «μεγάλα τραπέζια» είναι μόνο τα αποτελέσματα, η αξιοπιστία, που είχε χαθεί με τις λαϊκιστικές αερολογίες εσωτερικής κατανάλωσης, αποκτήθηκαν ξανά, τα έχουμε πλέον, με τεράστιες υπερβάσεις. Εθνικές, κοινωνικές, – κυρίως κοινωνικές- , που τώρα πρέπει να αναγνωριστούν και με συγκεκριμένες κινήσεις από τους δανειστές μας. Πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι οι διεργασίες είναι συνεχείς και ότι θα υπάρχουν «συνεχείς αναταράξεις» για να βρεθούν οι νέοι συσχετισμοί για την νέα εποχή της Ευρώπης.


Εμείς αυτό που σίγουρα, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να κάνουμε είναι να προχωρήσουμε σε αυτά που πρέπει να γίνουν, έτσι και αλλιώς. Κάθε βήμα για μια διαρθρωτική αλλαγή καλυτερεύει τη θέση μας. Κάθε πρόβλημα καθημερινότητας που λύνουμε είναι ένας «κόμπος» λιγότερος για να αποδεσμευτούμε. Και έχουμε αρκετούς, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Για να τους λύσουμε, χρειάζεται στρατηγική και μεγάλη προσήλωση. Να βρούμε τον τρόπο, να μάθουμε να κάνουμε ακόμη και το «λίγο» να αποδίδει «πολύ». Αυτό το «πολύ», η μέγιστη απόδοση, κρίνεται σε δύο σημεία: Σε σχέση με την αναπτυξιακή διαδικασία και σε σχέση με τη βελτίωση της ζωής των πολιτών.


Ειδικά μάλιστα όταν μιλάμε για μείζονα προβλήματα με κεντρική την περιβαλλοντική διάσταση, που από τη φύση τους απαιτούν συντονισμό σε εθνικό επίπεδο, η «εξίσωση» λαμβάνει υπόψη της:
Αφενός να υπάρξουν οι υποδομές για να λυθούν με πιο ορθολογικό τρόπο.
Αφετέρου να εξοικονομούνται πόροι για τις Περιφέρειες, ώστε να εξυπηρετήσουν άλλες ανάγκες των δικών τους σχεδίων ανάπτυξης.
Με αυτό το σκεπτικό διαχειριζόμαστε τα ζητήματα αρμοδιότητας στο ΥΠΕΚΑ. Προς το συμφέρον όλων.
Ιδιαιτέρως στον τομέα της Χωροταξίας, που είναι κομβικός για να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη, να προστατευτεί ουσιαστικά το περιβάλλον και να δημιουργηθεί το πλαίσιο για μια λειτουργική και «πολιτισμένη» οργάνωση του δημόσιου χώρου, κινούμαστε με τρεις βασικούς κανόνες:


Πρώτον, σε επίπεδο νόμων, όπως σας είπα προηγουμένως:
να είναι στέρεοι, να απαντάνε σε πραγματικά προβλήματα και να αλληλοσυνδέονται στην μεγάλη εικόνα:
«ξεμπλοκάρισμα» του Κτηματολογίου για να τρέξουν οι διαδικασίες,
επιτέλους λύση για τα αυθαίρετα που να μπορεί να γίνει με κοινωνικό πρόσημο και να απαλλάξει από αυτή την νοσηρή κατάσταση και την Πολιτεία και τους πολίτες
ενώ τώρα προετοιμάζουμε πυρετωδώς το τρίτο μεγάλο βήμα, το νομοθέτημα για την Πολεοδομική και Χωροταξική Μεταρρύθμιση. Αυτό που θα μεγιστοποιήσει την αξία όσων έγιναν μέχρι τώρα και θα αποτελέσει την επικεφαλίδα της νέας εθνικής πολιτικής γης και το ισχυρό χτύπημα κατά της γραφειοκρατίας και της αντιαναπτυξιακής λογικής της Χωροταξίας….
Αυτήν την αντιαναπτυξιακή λογική της γραφειοκρατίας ακολούθησε η αναθεώρηση των Περιφερειακών Χωροταξικών Σχεδίων ώστε να είναι συμβατά με τις νέες συνθήκες.


Ειδικά για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας….
Με το δεδομένο ότι έχει τεράστιες δυνατότητες:
Ως κόμβος μεταφορών και Δυτική Πύλη προς την Κεντρική Ευρώπη, ως χώρος συγκέντρωσης πολιτιστικού και φυσικού πλούτου αλλά και από την παραγωγική της δραστηριότητα με εξέχουσα θέση την λειτουργία των σταθμών και εγκαταστάσεων της ΔΕΗ. Μπορεί να δομήσει ένα πρότυπο ανάπτυξης βασισμένο και στους τρεις τομείς: πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή. Η μεγάλη έμφαση στο Περιφερειακό Χωροταξικό, και μιλάω ειδικά για το Περιφερειακό, δόθηκε στην προσέλκυση υγιών επενδύσεων και στην αποδοτικότερη αξιοποίηση Κοινοτικών πόρων. Με ειδικούς στόχους:
την ενίσχυση συναλλαγών με τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη
την ενεργό συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στις Ευρωπαϊκές διεργασίες.
Πάντα με διασφαλισμένη την ορθολογική και αειφόρο αξιοποίηση των φυσικών πόρων που συνεπάγεται την προστασία τους.


Δεύτερον σε επίπεδο άσκησης του συντονιστικού ρόλου του Υπουργείου,
Παρακολουθούμε από κοντά και συνεργαζόμαστε με τους Φορείς στους οποίους έχουμε εκχωρήσει έργα, ώστε να επισπευσθεί η ολοκλήρωσή τους
Έχουμε προωθήσει εργαλεία που βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης στο σχεδιασμό και την εφαρμογή περιβαλλοντικής πολιτικής, με κρισιμότερη την απλοποίηση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
Τρίτον σε επίπεδο πόρων, που είναι και το θέμα μας σήμερα:
Μέσω του ΕΠΠΕΡΑΑ, του Επιχειρησιακού Προγράμματος για το Περιβάλλον, χρηματοδοτούμε και υλοποιούμε δράσεις με σαφές όφελος για τον πολίτη και την ποιότητα του περιβάλλοντος στο οποίο ζει. Δίνουμε την ώθηση για δημόσια έργα σε τομείς που έχουν μεγάλη προστιθέμενη αξία για τη χώρα και δημιουργούν νέες θέσεις απασχόλησης. Και φυσικά προσπαθούμε να αναστρέψουμε την κατάσταση στην επιβολή προστίμων για μη συμμόρφωση στις Κοινοτικές Οδηγίες.


Αναφέρω μόνο τρεις τομείς στους οποίους πέφτει και το μεγάλο βάρος….
• Τις βιοκλιματικές αναπλάσεις.
Που αλλάζουν την εικόνα του δομημένου χώρου με προφανείς συνέπειες για τη βιώσιμη ανάπτυξη σε όλη τη χώρα, ώστε να διαμορφωθούν πυρήνες προόδου στην Περιφέρεια.
• Τα έργα για τη διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων…
Είναι ζήτημα δημόσιας υγείας να προχωρήσουν οι βιολογικοί καθαρισμοί, να τελειώνουμε με τις χωματερές, να φύγουν από την πόρτα του πολίτη, από το νερό που πίνει, από τα μέρη που παίζουν τα παιδιά του, τα σκουπίδια και οι πηγές μόλυνσης.
• Την εξοικονόμηση ενέργειας
Ολοκληρώνοντας έργα που πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε. Για τη μείωση του ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος, την ανταγωνιστικότητα του παραγωγικού μας μοντέλου, την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και την προστασία του περιβάλλοντος. Αλλά και – το τονίζω αυτό- για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, η οποία μαστίζει κυρίως τα χαμηλότερα εισοδήματα.


Μετά από μεγάλη προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε την υπερδέσμευση σε σχέση με το Πρόγραμμα και να αυξηθεί η απορρόφηση των πόρων, σήμερα είμαστε σε αρκετά ικανοποιητικό σημείο. Το Πρόγραμμα εξυγιαίνεται συνεχώς. Με απόλυτη εφαρμογή της περιβαλλοντικής πολιτικής μας, με κανόνες πλέον και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα. Με αντιμετώπιση των υπερτιμολογήσεων των έργων, των μελετών και των Υπηρεσιών και με γνώμονα τον καθορισμό της αξίας κάθε παραδοτέου. Έτσι:


Από το Ιούνιο του 2012 και μέχρι σήμερα έχει μειωθεί κατά 30% το ποσοστό της υπερδέσμευσης, ενώ η ενεργοποίηση του Προγράμματος φτάνει πλέον στο 85% και η απορρόφηση στο 50% του προϋπολογισμού του. Eκτιμώντας ότι στο τέλος του 2013 θα έχει φθάσει στο 65%.


Σήμερα έχει γίνει η ταξινόμηση και η διάκριση. Υπάρχουν έργα που τελειώνουν και είναι εντός των δεσμευτικών χρονοδιαγραμμάτων και έργα που είναι μεν μείζονος σημασίας, αλλά δεν είναι εντός χρόνου και θα μεταφερθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Σε ότι αφορά στην παρούσα περίοδο, δεν είμαστε μόνον σε φάση υλοποίησης των έργων, αλλά τα ολοκληρώνουμε και τα παραδίδουμε στο ευρύ κοινό.


Κυρίες και κύριοι,


Πέρα από το σύνολο των έργων του ΕΠΠΕΡΑΑ, – για τα οποία αναλυτικά θα σας ενημερώσει ο Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας του Προγράμματος κ. Μαμαλούγκας, θα ήθελα να υπογραμμίσω άξονες και τομείς έργων στη Περιφέρειά σας, που είναι ενδεικτικοί του πολιτικού αλλά και του επιχειρησιακού μας σκεπτικού.


Το ΕΠΠΕΡΑΑ προωθεί στη Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας – σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων και των υδατικών πόρων, του φυσικού περιβάλλοντος και της ενέργειας. Με προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 197 εκατ.


Και δράσεις:


Πρώτον στο ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας, με την υλοποίηση
Πρότυπων έργων – επιδεικτικών για εξοικονόμηση ενέργειας όπως η παρέμβαση στο Δημοτικό Σχολείο στην περιοχή του ΟΤ 15 της ΖΕΠ Κοζάνης με χρήση τεχνολογιών ΑΠΕ, προϋπολογισμού 9εκ.€
Ενεργειακών αναβαθμίσεων δημόσιων κτιρίων στην Φλώρινα, στην Κοζάνη, στον Δήμο Ορεστίδας και Βοίου, 2εκ.€


Δεύτερον, στο ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας και της αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας με την υλοποίηση καινοτόμων δράσεων τηλεθέρμανσης στη Φλώρινα, αλλά και στην Πτολεμαΐδα, στο Αμύνταιο και στην Κοζάνη


Τρίτον, στο ζήτημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων και αποκατάστασης ρυπασμένων περιοχών, Με υλοποίηση έργων 31εκ.€, όπως:
Έργα οριζόντιας διαχείρισης απορριμμάτων, 17εκ€
Έργα αποκατάστασης του χώρου των παλιών μεταλλείων στην ΜΑΒΕ Κοζάνης, προϋπολογισμού 14εκ€, που ολοκληρώνεται με την αποκατάσταση και των κτιριακών εγκαταστάσεων. Ήδη εντάχθηκε για χρηματοδότηση προϋπολογισμού 17εκ. €.
Τέταρτον στο ζήτημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης υγρών αποβλήτων και σε έργα ύδρευσης, προϋπολογισμού 50εκ€.


Πέμπτο στο ζήτημα του Χωροταξικού Σχεδιασμού με τα Περιφερειακά πλαίσια Χωροταξικού Σχεδιασμού και τις μελέτες των Μορφολογικών Κανόνων δόμησης


Και Έκτο στο ζήτημα της προστασίας της βιοποικιλότητας με οριζόντιες δράσεις σε περιοχές Natura, προϋπολογισμού 6εκ€


Στο σύνολό τους, μαζί με την οικονομική διάσταση που έχουν αλλάζουν, κατά την άποψή μου, την ποιότητα της καθημερινότητας. Αναφέρονται σε έναν άλλο τρόπο ζωής. Άλλη λογική, άλλη αισθητική. Με δεδομένες τις οικονομικές συνθήκες έχει ιδιαίτερο νόημα να επενδύσουμε στην πρωτότυπη σκέψη, στην υψηλή αισθητική, στη φαντασία και την καλαισθησία, στη συμμετοχή και στην αλλαγή νοοτροπίας που μπορεί να κάνουν τη διαφορά.


Τώρα σε ότι αφορά στην επόμενη προγραμματική περίοδο, το ΣΕΣ ή το νέο ΕΣΠΑ, όπως συνήθως το λέμε… Υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες που δεν πρέπει να χάσουμε. Αρκεί να συντονιστούμε σωστά και να συνεργαστούμε δημιουργικά για να πετύχουμε τα μέγιστα και να ολοκληρώσουμε αναγκαία έργα Περιβάλλοντος. Με δυο λέξεις: Συντονισμός ΥΠΕΚΑ, Περιφερειών και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με σκοπό την ολοκλήρωση διαπεριφερειακών αλλά και τοπικής εμβέλειας περιβαλλοντικών έργων. Βελτιώνοντας ταυτόχρονα το επενδυτικό κλίμα. Γι αυτό είμαστε εδώ σήμερα. Να σας ενημερώσουμε για τις κεντρικές κατευθύνσεις του Υπουργείου και φυσικά για να ακούσουμε τις προτεραιότητες που θέτετε εσείς για την Περιφέρειά σας. Μετά, ως ομάδα θα βρούμε τον καλύτερο τρόπο ώστε να γίνουν πράξη οι προτάσεις.


Στο ΥΠΕΚΑ για τη νέα Προγραμματική Περίοδο η έμφαση δίνεται σε διαπεριφερειακά έργα προτεραιότητας και μέγιστης περιβαλλοντικής σημασίας.:
στον τομέα των υγρών και στερεών αποβλήτων ολοκληρώνοντας την επόμενη φάση των έργων που είναι ήδη σε εξέλιξη, ώστε να δοθούν στο κοινό
στην προστασία του φυσικού και του δομημένου Περιβάλλοντος, δίνοντας μεγάλη σημασία και στις περιοχές Natura 2000 που δεν ελέγχονται από Φορείς Διαχείρισης. Η γενική κατεύθυνση είναι η προστασία των φυσικών πόρων μέσα από την ανάδειξη της αναπτυξιακής διάστασης
στην βιώσιμη οικιστική ανάπτυξη με δημιουργία αξόνων επιχειρηματικότητας με χρήση πράσινων μεταφορών
στην ενεργειακή μας επάρκεια και την εξοικονόμηση ενέργειας
Νομοθετούμε με στόχο τον ολοκληρωμένο Χωροταξικό και Αστικό Σχεδιασμό, την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων. Και την προσαρμογή και σχεδιασμό δράσεων, στον τομέα του ύδατος, σύμφωνα με τα ολοκληρωμένα Διαχειριστικά σχέδια λεκανών απορροής.


Κυρίες και κύριοι,


Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τις απόψεις σας, τις προσεγγίσεις σας, τις ανάγκες σας και να συζητήσουμε για τις κοινές προσπάθειες, για την Στρατηγική μας, ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για όλους.


Ευχαριστώ πολύ.»