1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Πάγωμα τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος
Πάγωμα τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος

Πάγωμα τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος

0

Για διάστημα δύο μηνών θα παραμείνουν αμετάβλητα τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς να προστεθούν οι αναμενόμενες αυξήσεις από το τέλος ΑΠΕ.


dei leftaΣτο διάστημα αυτό, το ΥΠΕΚΑ θα πρέπει να λάβει νέα μέτρα για την κάλυψη του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας). Στην αντίθετη περίπτωση, οι αυξήσεις σε όλες τις κατηγορίες των τιμολογίων θα είναι αναπόφευκτες, καθώς για να κλείσει το έλλειμμα θα πρέπει το τέλος ΑΠΕ να αυξηθεί μεσοσταθμικά στα 29,5 ευρώ η μεγαβατώρα από 14,6 ευρώ η μεγαβατώρα σήμερα (97%). Οι οικιακοί καταναλωτές πληρώνουν σήμερα για την «πράσινη ενέργεια» μέσω του τέλους ΑΠΕ 20,8 ευρώ τη μεγαβατώρα και εάν δεν ληφθούν μέτρα, θα κληθούν σε ένα δίμηνο να πληρώσουν το διπλάσιο ποσό και συγκεκριμένα 39,5 ευρώ τη μεγαβατώρα.


Με επιστολή του στη ΡΑΕ, το ΥΠΕΚΑ, αναφέρει τα μέτρα που προτίθεται να λάβει προκειμένου να μηδενιστεί το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ, ούτως ώστε να μη προχωρήσει η αρμόδια διά του νόμου Αρχή σε αναπροσαρμογή του τέλους ΑΠΕ και να αποφευχθούν οι επιβαρύνσεις στους καταναλωτές. Η Ολομέλεια της ΡΑΕ συνεδρίασε στις 30 Δεκεμβρίου για το θέμα, αφού είναι υποχρεωμένη από τον νόμο να αποφασίσει αναπροσαρμογή του τέλους ΑΠΕ σε επίπεδα που να κλείνει η ψαλίδα του ετήσιου ελλείμματος, η οποία θα ισχύσει με την έναρξη της νέας χρονιάς. Η νομοθεσία δίνει στον εκάστοτε εποπτεύοντα υπουργό τη δυνατότητα να προτείνει εναλλακτικά μέτρα μείωσης του ελλείμματος και αυτό έπραξε χθες η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ. Τα μέτρα ωστόσο που περιλαμβάνει η επιστολή προς τη ΡΑΕ, σύμφωνα με πληροφορίες δεν είναι εξειδικευμένα, με αποτέλεσμα η Ολομέλεια της ΡΑΕ, να αποφασίσει χθες την επανεξέταση της αναπροσαρμογής του τέλους ΑΠΕ σε δύο μήνες.


Αφήνει ουσιαστικά περιθώρια δύο μηνών στο υπουργείο να εξειδικεύσει και να ποσοτικοποιήσει τα προτεινόμενα μέτρα και συγκεκριμένα το περίφημο «new deal» για τη μείωση των εγγυημένων τιμών στις ΑΠΕ. Το υπουργείο αναμένεται να βγάλει τις αμέσως επόμενες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση το σχετικό σχέδιο, που επεξεργάζεται σε συνεργασία με τους φορείς της αγοράς και τις τράπεζες. Το αρχικό σχέδιο αναφερόταν σε «κούρεμα» των εγγυημένων τιμών στα λειτουργούντα φωτοβολταϊκά της τάξης του 35%-40 % και 10% στις λοιπές τεχνολογίες ΑΠΕ (αιολικά, βιομάζα, υδροηλεκτρικά κ.λπ.). Το μέτρο συνοδεύεται με παράλληλη επιμήκυνση των δανείων προς τις τράπεζες και των συμβάσεων με τον ΛΑΓΗΕ, καθώς και μείωση των επιτοκίων.


Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ βρίσκεται εδώ και καιρό σε συνεχείς επαφές με τις τράπεζες για την αναθεώρηση των δανειακών συμβάσεων των παραγωγών ΑΠΕ που θα συμμετέχουν στο new deal. Οι τράπεζες φέρονται να έχουν συμφωνήσει στην επιμήκυνση των συμβάσεων, όχι όμως και στην προτεινόμενη από τους φορείς μείωση των επιτοκίων και σε αυτό το σημείο αποδίδουν πολλές πλευρές την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του σχεδίου. Η αδυναμία ολοκλήρωσης ενός αποδεκτού από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σχεδίου για τη μείωση των εγγυημένων τιμών στην ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ, έχει επαναφέρει σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι των συζητήσεων προτάσεις για λογιστική διαχείριση του ελλείμματος. Η συγκεκριμένη πρόταση αναφέρεται στο πάγωμα της έκδοσης τιμολογίων εκ μέρους των παραγωγών ΑΠΕ, ούτως ώστε το «κούρεμα» να είναι στη συνέχεια μικρότερο από το μεσοσταθμικό 43% που είχε αρχικά σχεδιαστεί.


Πάντως, το έλλειμμα είναι πραγματικό και συνεχώς αυξάνεται. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, θα κλείσει φέτος στα 565 εκατ. ευρώ έναντι προβλεπόμενης μείωσης στα 439 εκατ. ευρώ, το 2014 θα κλείσει στα 764 εκατ. ευρώ και το 2015 θα εκτιναχθεί στα 1.225 εκατ. ευρώ. Να θυμίσουμε εδώ, ότι ο μηδενισμός του ελλείμματος το 2014 αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της χώρας. Μάλιστα, η κυβέρνηση, σε τελευταίες επαφές με την τρόικα, έθεσε θέμα μετάθεσης της δεσμευτικής ημερομηνίας τουλάχιστον για ένα εξάμηνο.