1. Home
  2. Ηλιακή
  3. ενέργεια
  4. Το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ διχάζει…
Το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ διχάζει…

Το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ διχάζει…

0

Η απουσία μέτρων για να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) από τα φωτοβολταϊκά, θα επιβαρύνει απ’ ότι φαίνεται τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, με τη μορφή αυξήσεων μέχρι και 157% στο ειδικό τέλος για την «πράσινη ενέργεια».


activus_photovoltaicΗ Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αποφάσισε την αναπροσαρμογή του τέλους ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) μεσοσταθμικά κατά 98% από 1ης Μαρτίου 2014, εφόσον το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) δεν θα καλύψει το έλλειμμα με άλλα μέτρα. Σε επιστολή της, η ΡΑΕ, προς το ΥΠΕΚΑ στις 21 /11/ 2013, αναφέρει ότι «δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για την υιοθέτηση σεναρίων ήπιας αποκλιμάκωσης, καθώς και μέτρων που δεν έχουν θεσμοθετηθεί». Σε ανακοίνωσή της δε από τον περασμένο Ιούλιο λέει ότι εάν δεν ληφθούν προσεχώς επιπλέον δραστικά μέτρα, θα απαιτηθούν και νέες αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ στο άμεσο μέλλον, ενώ είχε αναδείξει την «αναγκαιότητα, υπό τις παρούσες συνθήκες, να ανακοπεί και να αναστραφεί η συνεχόμενη μετακύλιση του ολοένα και αυξανόμενου βάρους του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού στον φορολογούμενο πολίτη και καταναλωτή».


Η ΡΑΕ υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη λήψης μόνιμων διαρθρωτικών μέτρων, καθώς και την εξασφάλιση κατ’ ελάχιστον 1-2 ετών παράτασης για τον μηδενισμό του ελλείμματος που το Μνημόνιο ορίζει για το τέλος του 2014, ούτως ώστε να αποφευχθούν δυσβάσταχτες για την οικονομία και την κοινωνία αυξήσεις.


Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ, το υπουργείο έχει περιθώριο δύο μηνών για να λάβει διαφορετικά μέτρα. Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου ενημέρωσε με επιστολή του τη ΡΑΕ στις 30 Δεκεμβρίου 2013 ότι μέσα στις επόμενες 15 ημέρες θα έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη συμφωνία με τους παραγωγούς λειτουργούντων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που προβλέπει μείωση των εγγυημένων τιμών σε ποσοστό 35% – 40% για τα φωτοβολταϊκά και 10% για τις λοιπές τεχνολογίες ΑΠΕ. Το μέτρο συζητείται ατύπως με τους φορείς της αγοράς και τις τράπεζες εδώ κι ένα χρόνο περίπου. Αυτό που επιδιώκει το υπουργείο είναι η μείωση των εγγυημένων τιμών να συνδυασθεί με επιμήκυνση των δανείων και μείωση των επιτοκίων και με παράλληλη επιμήκυνση των συμβάσεων με τον ΛΑΓΗΕ για την πώληση της παραγόμενης ενέργειας.


Το μέτρο φαίνεται, πάντως, να μην έχει ακόμη λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της τρόικας. Σύμφωνα επίσης με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι τράπεζες φέρονται να συμφωνούν στην επιμήκυνση των δανειακών συμβάσεων, όχι όμως και στην προτεινόμενη από το υπουργείο και τους φορείς της αγοράς μείωση των επιτοκίων. Από το κατά πόσον τελικά θα προχωρήσει και θα θεσμοθετηθεί εγκαίρως θα εξαρτηθεί και εάν οι καταναλωτές θα επιβαρυνθούν με τις αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος που έχει προαποφασίσει η ΡΑΕ μέσω της αναπροσαρμογής του ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων).


Τα ποσοστά των αυξήσεων ανά κατηγορία είναι τα εξής:
• 157% για τους αγρότες που ηλεκτροδοτούνται στη χαμηλή και μέση τάση. Η σημερινή χρέωση αυξάνεται από τα 7,33 ευρώ η μεγαβατώρα για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις στη χαμηλή τάση σε 18,81 ευρώ. Επίσης, αυξάνεται από τα 6,87 ευρώ η μεγαβατώρα για τις αγροτικές χρήσεις της μέσης τάσης σε 17,89 ευρώ.
• 86% για τους οικιακούς καταναλωτές. Από τα 20,80 ευρώ η μεγαβατώρα, το ΕΤΜΕΑΡ αυξάνεται σε 36,81 ευρώ το τετράμηνο. Σήμερα το μέσο νοικοκυριό έχει κατανάλωση 1.400 κιλοβατώρες και πληρώνει ετησίως 87,36 ευρώ ως ΕΤΜΕΑΡ. Αν η απόφαση της ΡΑΕ ίσχυε άμεσα, τότε το μέσο νοικοκυριό θα πλήρωνε ετησίως 162,16 ευρώ. Πρόκειται για επιβάρυνση 75 ευρώ τον χρόνο.
• 108% στις «λοιπές χρήσεις» χαμηλής τάσης (καταστήματα, μικρές επιχειρήσεις) και 102% στις «λοιπές χρήσεις» μέσης τάσης (μικρές βιοτεχνίες). Τα μεν καταστήματα που ηλεκτροδοτούνται από τη χαμηλή τάση θα κληθούν να πληρώσουν 45,33 ευρώ τη μεγαβατώρα από 21,77 ευρώ σήμερα, ενώ οι επιχειρήσεις μέσης τάσης θα κληθούν να πληρώσουν 17,89 ευρώ τη μεγαβατώρα από 8,87 ευρώ σήμερα.
• 84% για τις βαριές βιομηχανίες της υψηλής τάσης. Εδώ το ΕΤΜΕΑΡ θα αυξηθεί από τα 1,79 ευρώ στα 3,30 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Εφόσον η αύξηση ισχύσει από τον Μάρτιο, θα πρόκειται για μια νέα επιβάρυνση πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε μια περίοδο που η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί απέναντι στις μεγάλες ενεργοβόρες επιχειρήσεις ότι θα τους μειώσει το ενεργειακό κόστος.


Στόχος των αυξήσεων, τονίζει η ΡΑΕ, είναι να καλυφθεί το έλλειμμα μέσα στο 2014, ενώ να υπενθυμίσουμε εδώ, ότι η χώρα έχει δεσμευθεί μέσω του Μνημονίου για μηδενισμό του ελλείμματος στο τέλος του 2014.