1. Home
  2. Θεσμικοί
  3. φορείς
  4. Μείωση χρεών του ΕΔΣΝΑ
Μείωση χρεών του ΕΔΣΝΑ

Μείωση χρεών του ΕΔΣΝΑ

0

Σε δηλώσεις του ο κ. Σγουρός επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «μέσα σε ενάμιση χρόνο καταφέραμε κάτι που εξ αρχής φάνταζε ανέφικτο. Και την καθημερινή διαχείριση των 2 εκατ. τόνων απορριμμάτων της Αττικής να διασφαλίσουμε και τον σχεδιασμό της επόμενης 25ετίας να προχωρήσουμε που καρκινοβατούσε για μια δεκαετία. Τα πετύχαμε και τα δύο, χάρη στην καθημερινή και συστηματική δουλειά. Τα αποτελέσματα και οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους».


OΕιδικότερα και σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου:
– Τα χρέη του Συνδέσμου μειώθηκαν κατά 20% (σύγκριση 2012-2013) και διαμορφώθηκαν στα 61 εκατ. ευρώ από τα 76 εκατ. ευρώ το 2012, παρά το γεγονός ότι οι εισφορές των δήμων μελών του ΕΔΣΝΑ βαίνουν μειούμενες, από 100 εκατ. ευρώ το 2012 στα 88 εκατ. ευρώ το 2013 και στα 82 εκατ. ευρώ το 2014. Η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών οφείλεται στην αύξηση που κατέγραψε ο ρυθμός είσπραξης των βεβαιωμένων εσόδων, στους συμψηφισμούς, στους διακανονισμούς αποπληρωμής χρεών, στην περιστολή των δαπανών.
– Υλοποιείται ο Περιφερειακός Σχεδιασμός που καρκινοβατούσε επί δεκαετία, για τη δημιουργία τεσσάρων νέων σύγχρονων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων σε Γραμματικό, Κερατέα, Λιόσια και Φυλή, ώστε η Αττική να απαγκιστρωθεί από το παρωχημένο μοντέλο της υγειονομικής ταφής. Τα έργα θα κατασκευαστούν με συγχρηματοδότηση από Κοινοτικά και Ιδιωτικά Κεφάλαια.
– Υλοποιούνται τα έργα Αποκαταστάσεων στους ΧΑΔΑ Σπετσών, Μεθάνων, Αγκιστρίου, Βαρνάβα, Αυλώνα, Γραμματικού, Καλάμου, με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής.
– Απομακρύνονται σε κατάλληλα αδειοδοτημένες μονάδες του εξωτερικού οι 1.350 τόνοι της παλαιάς τέφρας του Αποτεφρωτήρα Επικινδύνων Ιατρικών Αποβλήτων (της περιόδου 2002-2007).
• Η καθημερινή διαχείριση των απορριμμάτων διενεργείται χωρίς προβλήματα για τους εξυπηρετούμενους Δήμους, αλλά και με σεβασμό στο περιβάλλον και στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αττικής.


Επίσης, ο κ. Σγουρός ενημέρωσε ότι μέσα στο 2013, μεταξύ άλλων, ο ΕΔΣΝΑ ολοκλήρωσε την αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων του 2011, την απογραφή έναρξης προκειμένου να εφαρμόσει το διπλογραφικό, τη μελέτη αναλυτικής κοστολόγησης των υπηρεσιών του, διενεργεί έλεγχο από ορκωτούς λογιστές για το 2012, ψήφισε νέο οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας, συντάσσει νέο Κανονισμό Λειτουργίας ΧΥΤΑ, προχωρά σε εκσυγχρονισμό του ΣΜΑ στο Σχιστό, σε επέκταση του προγράμματος διαλογής στην πηγή του έντυπου χαρτιού, ενώ έχει υποβάλλει προτάσεις στο ΕΣΠΑ για την ανάπτυξη προγραμμάτων διαλογής στην πηγή οργανικών αποβλήτων.


Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου επεσήμανε ότι τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα του φορέα είναι αυτά που σχετίζονται με τη ρύθμιση των χρεών του και τις απαλλοτριώσεις στον ΧΥΤΑ Φυλής. Και για τα δύο είναι απολύτως ενήμερες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους που έχουν την ευθύνη επίλυσής τους.


Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου και Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Πρωθυπουργό της Χώρας κ. Αντώνη Σαμαρά για την ένταξη του ΕΔΣΝΑ στο Μητρώο των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης μετά τη σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.


Ειδικότερα σε δηλώσεις του ο κ. Γιάννης Σγουρός επεσήμανε ότι «Θέλω να εκφράσω δημόσια τις ευχαριστίες μου προς τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Αντώνη Σαμαρά και την Κυβέρνηση για την ένταξη του ΕΔΣΝΑ στο Μητρώο των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης. Η παρέμβασή του υπήρξε καταλυτική. Δυστυχώς έπρεπε να περάσουν δύο χρόνια από τη σύσταση του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου και αλλεπάλληλες επιστολές και δημόσιες παρεμβάσεις για να γίνει το αυτονόητο, ώστε να μπορούν να ρυθμιστούν τα χρέη του φορέα όπως συμβαίνει με όλους τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ της χώρας. Κάλλιο αργά παρά ποτέ που λέει και ο λαός μας».