1. Home
  2. Καύσιμα
  3. Πρωτοβουλία “Επανεκκινώντας την ανάπτυξη”
Πρωτοβουλία “Επανεκκινώντας την ανάπτυξη”

Πρωτοβουλία “Επανεκκινώντας την ανάπτυξη”

0

Ηλεκτροκίνηση και «πράσινα» πρατήρια στο επίκεντρο αναπτυξιακού φόρουμ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Α-ΕΝΕRGY.


epanekkinwntasΤο θεσμικό και λειτουργικό πλαίσιο που προτείνεται για τις υποδομές φόρτισης των ηλεκτροκίνητων οχημάτων στην Ελλάδα, σε συνέχεια της σχετικής δημόσιας διαβούλευσης που ολοκληρώθηκε πρόσφατα θα παρουσιαστεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) κατά τη διάρκεια του αναπτυξιακού φόρουμ με θέμα «EΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ: ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ, ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ, LOGISTICS».


Το φόρουμ θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20 Μαρτίου (ώρες 12.00-18.15 στο κτίριο του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα (Λεωφόρος Αμαλίας 8), συνδιοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο/Γραφείο Ενημέρωσης στην Ελλάδα και την επενδυτική έκδοση Α-ENERGY με τη συνεργασία του Ελληνικού Ινστιτούτου Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων και άλλων φορέων και θα διαπραγματευτεί σειρά επίκαιρων θεμάτων που προσελκύουν αυτήν την περίοδο το ενδιαφέρον των επενδυτών, των επιχειρήσεων και των περιφερειών στους τομείς της εναλλακτικής αυτοκίνησης, των μεταφορών αλλά και των μεγάλων έργων.


Η ΡΑΕ, το θεσμικό πλαίσιο για τις υποδομές φόρτισης, οι ταρίφες
Ιδιαίτερα στον τομέα της εναλλακτικής αυτοκίνησης θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του τρίτου πάνελ με θέμα «ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΣ ΤΗΝ «ENΑΛΛΑΚΤΙΚΗ» ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ», από τους Έλληνες ευρωβουλευτές, κ. Σπύρο Δανέλλη, Νίκο Χρυσόγελο και Θοδ. Σκυλακάκη, οι πρόσφατες αποφάσεις του Ε.Κ. για αυτοκίνητα με μικρότερες εκπομπές CO2 , οι οποίες ανοίγουν το δρόμο αφενός για τη χρήση πιο καθαρών καυσίμων στην αυτοκίνηση και αφετέρου για την ανάπτυξη των υποδομών ηλεκτροκίνησης. Οι ευρωβουλευτές θα παρουσιάσουν επίσης, τις νομοθετικές πρωτοβουλίες από πλευράς ΕΚ σχετικά με τη λειτουργία των σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη, αλλά και τα γενναιόδωρα κίνητρα που δίνουν ήδη άλλες ευρωπαϊκές χώρες για την ανάπτυξη της «πράσινης» αυτοκίνησης.


Από τη δική του πλευρά, ο κ. Ευάγγελος Διαλυνάς, καθηγητής ΕΜΠ, εντεταλμένο μέλος της Ολομέλειας της ΡΑΕ για την ηλεκτροκίνηση, θα αναφερθεί αναλυτικά στο προτεινόμενο θεσμικό και λειτουργικό πλαίσιο σχετικά με τις υποδομές φόρτισης των ηλεκτροκίνητων οχημάτων στην Ελλάδα. Πρόκειται, για ένα θέμα ιδιαίτερα επίκαιρο για όλους τους ενδιαφερόμενους, καθώς, ενώ τα πρώτα μοντέλα ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχουν ήδη έρθει στην Ελλάδα, δεν έχει ακόμα καθοριστεί ακόμα το νομικό και διαδικαστικό πλαίσιο με βάση το οποίο θα πραγματοποιείται η φόρτιση στους δημόσιους, δημοτικούς και δημοτικούς χώρους και η αγορά «καίγεται» να μάθει πώς και τι θα ισχύσει. Συγκεκριμένα, αναμένεται αναφορά από τη ΡΑΕ στο κρίσιμο θέμα μεταπώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο στερείται παντελώς νομοθετικού πλαισίου.


Σημειώνεται, ότι πέρα από τη φόρτιση των αυτοκινήτων, το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στις μαρίνες σε σχέση με τη φόρτιση των συσσωρευτών των σκαφών. Το θέμα των τιμολογίων, δηλαδή οι λεγόμενες «ταρίφες» της ηλεκτροφόρτισης, επίσης θα σχολιαστεί, καθώς ο καθορισμός τους είναι δύσκολος, τόσο σε επίπεδο τεχνικό όσο και σε ρυθμιστικό. Γι΄ αυτό, η κατεύθυνση που προς το παρόν κυριαρχεί είναι να διαμορφωθούν τελικά οι ταρίφες στο πλαίσιο της ήδη απελευθερωμένης από τον περασμένο Ιούλιο, αγοράς ηλεκτρισμού. Στη νέα αυτή αγορά αναμένεται να δραστηριοποιηθούν, τόσο οι ήδη υπάρχοντες όσο και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Θα τεθεί επίσης και το ερώτημα της δυνατότητας παροχής κινήτρων (και σε τι χρονικό ορίζοντα) για την ανάπτυξη αυτής της αγοράς.


Ο ρόλος του ΔΕΔΔΗΕ
Ένα επίσης σημαντικό θέμα που θα τεθεί είναι οι καθορισμός των τεχνικών κανόνων επικοινωνίας στα σημεία φόρτισης. Κάτι, που σημαίνει πρακτικά, ότι γι΄ αυτά τα φορτία θα υπάρχει ξεχωριστή μέτρηση η οποία θα καταχωρείται από τον ΔΕΔΔΗΕ ( Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής Ενέργειας) με χρήση ευφυών μετρητών. Στη διαχείριση των μετρητικών δεδομένων από τους ευφυείς μετρητές ώστε να καθορίζεται η επιπρόσθετη στάθμη φόρτισης των γραμμών και μετασχηματιστών διανομής θα αναφερθεί από τη δική του πλευρά και ο ΔΕΔΔΗΕ.


Οι Πιλοτικές δράσεις ηλεκτροκίνησης από τη ΔΕΗ, οι εμπειρίες και προτάσεις της BMW και των αυτοκινητοβιομηχανιών
Στο πλαίσιο του σχετικού ενδιαφέροντος και της κινητικότητας που υπάρχει, η ΔΕΗ, εκπροσωπούμενη από την κα. Βάλυ Λιόλιου, Υπεύθυνη του ευρωπαϊκού προγράμματος Green E-motion θα παρουσιάσει τις πιλοτικές δράσεις του ομίλου στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της BMW HELLAS κ. Σπύρος Φίλιππας, θα παρουσιάσει επίσης τις δραστηριότητες της εταιρείας του στον τομέα αυτό, η κ. Μικαέλα Μπαλή του οργανισμού Germany Trade and Invest θα παρουσιάσει τα πρακτικά θέματα λειτουργίας της ηλεκτροκίνησης στη Γερμανία, ο κ. Δημήτρης Μιχαρικόπουλος της εταιρείας Fortisis θα αναφερθεί στην μέχρι στιγμής ελληνική εμπειρία ενώ ο κ. Πέτρος Καραμπίλας, μέλος Δ.Σ. Ελληνικού Ινστιτούτου Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων και ο κ. Κώστας Θεοφανίδης, Πρόεδρος της ΣΥΝΔΡΩ θα αναφερθούν σε θέματα τεχνολογιών.


Οι επενδύσεις στα «Πράσινα Πρατήρια» και η ΔΕΠΑ
Η παραπέρα ανάπτυξη και ο τρόπος λειτουργίας των Πρατηρίων Παροχής Καυσίμων και Ενέργειας, που εκτός των συμβατικών καυσίμων θα καλύπτουν πλέον όλες τις ανάγκες των οδηγών σε καύσιμα και πράσινη ενέργεια (φυσικό αέριο (CNG), υγραέριο (LPG), βιοκαύσιμα, υδρογόνο και ηλεκτρική ενέργεια) είναι ένα θέμα εξίσου επίκαιρο που επίσης θα απασχολήσει το φόρουμ, καθώς αναμένεται από μέρα σε μέρα, η εξειδίκευση με υπουργική απόφαση της σχετικής νομοθεσίας που ψηφίστηκε πρόσφατα. Από τη δική της πλευρά, η ΔΕΠΑ εκπροσωπούμενη από τον κ. Γιώργο Χατζόπουλο, Σύμβουλο Στρατηγικής & Εταιρικής Ανάπτυξης, θα παρουσιάσει τη δική της εμπειρία από τη λειτουργία πρατηρίων φυσικού αερίου, την προοπτική εξάπλωσης του δικτύου, τις προσπάθειες για τη διάδοση της αεριοκίνησης, όπως επίσης τα πολλαπλά οφέλη της χρήσης εναλλακτικών καυσίμων στον τομέα της αυτοκίνησης. Τις σχετικές συζητήσεις και παρουσιάσεις θα συντονίσουν ο δημοσιογράφος κ. Σπύρος Χώτος και ο δημοσιογράφος –εκδότης κ. Τρύφων Αλευρίτης.


Αυτοκινητόδρομοι και η επόμενη γενιά έργων
Στην άμεση επικαιρότητα και οι άλλες θεματικές του φόρουμ, παρουσιάζουν εξίσου μεγάλο επιχειρηματικό και επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς θα υπάρξουν από τους εκλεκτούς ομιλητές, ανακοινώσεις και παρουσιάσεις για τα μεγάλα έργα στον τομέα των μεταφορικών υποδομών και τους αυτοκινητόδρομους, την επέκταση και αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών της χώρας για την υποστήριξη της θαλάσσιας κρουαζιέρας, το νέο θεσμικό πλαίσιο για την εφοδιαστική αλυσίδα και τις προτάσεις για πιο ανταγωνιστικές χερσαίες μεταφορές.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του Α’ ΠΑΝΕΛ με θέμα «ΔΙΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ, ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ», περιφερειάρχες, ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι του κατασκευαστικού κλάδου και της Πολιτείας θα αναφερθούν στα πρόσφατα αναθεωρημένα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών, στην επανέναρξη των μεγάλων έργων που σηματοδοτείται από τους αυτοκινητοδρόμους και τις τελικές επιπτώσεις τους στην ποιότητα ζωής, στον τουρισμό, στο διαμετακομιστικό εμπόριο και στην ανάπτυξη των Περιφερειών. Η συντήρηση της ανάπτυξης στον κατασκευαστικό χώρο και η επόμενη γενιά έργων είναι ένα ακόμα θέμα που θα τεθεί όπως επίσης και οι ανάγκες που υπάρχουν, ο σχεδιασμός και οι προτάσεις των άμεσα ενδιαφερόμενων.


Ανάμεσα στους συμμετέχοντες του πάνελ θα είναι ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, Ευρωβουλευτής, μέλος Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού ΕΚ και υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, ο κ. Πέτρος Τατούλης, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και άλλων Περιφερειών, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφέρειας Κρήτης κ. Γιώργος Αλεξάκης, εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, της Γενικής Γραμματείας Δημόσιων Έργων κα. Τη συζήτηση θα συντονίσουν οι δημοσιογράφοι Χρίστος Βούζας, ΄Αντα Σεϊμανίδη και ο κ. Νίκος Καραγιάννης.


Λιμενικές υποδομές, κρουαζιέρα και ΟΛΠ, logistics και ανταγωνιστικές οδικές μεταφορές
Κατά τη διάρκεια του Β’ πάνελ με θέμα «ΧΕΡΣΑΙΕΣ, ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ LOGISTICS: ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» οι εκπρόσωποι των καθ΄ ύλην αρμόδιων φορέων και οργανισμών θα επιμείνουν ιδιαίτερα στο νέο εθνικό σχέδιο για τα logistics και τη στρατηγική επέκταση της «ενδοχώρας» του λιμανιού του Πειραιά, στη δημιουργία ειδικών λιμενικών υποδομών για την εξυπηρέτηση της κρουαζιέρας, στις δυνατότητες χρηματοδότησης νέων έργων στον τομέα των μεταφορών μέσω του εργαλείου “Συνδέοντας την Ευρώπη”, στους τρόπους και τα μέσα επίτευξης πιο ανταγωνιστικών οδικών μεταφορών, αλλά και στις επιπτώσεις για τους χρήστες από την υλοποίηση των μεγάλων οδικών έργων και αυτοκινητοδρόμων.


Ανάμεσα στους συμμετέχοντες του πάνελ θα είναι ο κ. Γιώργος Νικολoύλιας, Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΠ Consulting & Logistics Α.Ε., ο κ. Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος ΤΡΑΙΝΟΣΕ, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Logistics, ο κ. Σπύρος Δανέλλης, Ευρωβουλευτής, μέλος Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού ΕΚ (σύνδεση με Skype), ο κ. Πέτρος Σκουλικίδης, Πρόεδρος Πανελλήνιου Συνδικάτου Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορών, Εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Εμπορευματικών Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, της Ελληνικής Εταιρείας Logistics, του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, του Ελληνικού Επιμελητηριακού Συνδέσμου Μεταφορών, ο κ. Γιώργος Χατζημαρκάκης, Ευρωβουλευτής, Ιδρυτής του κόμματος ΄Ελληνες Ευρωπαίοι πολίτες κα. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος κ. Χάρις Λαζαρόπουλος.


Πληροφορίες
Το φόρουμ θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο του Γραφείου Ενημέρωσης Ε.Κ., (Λεωφόρο Αμαλίας 8, Σύνταγμα) και ώρες 12.00-18.15.


Για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της εκδήλωσης μπορείτε να απευθύνεστε στην υπεύθυνη προγράμματος, κα. Άντα Σεϊμανίδη, αρχισυντάκτρια Α-ΕΝΕRGY, κιν.: 6978 373031, 210 6912183, e-mail: ada.seimanidi@gmail.com και info@a-energy.gr η και στον επιστημονικό συντονιστή της έκδοσης κ. Γιάννη Ζολώτα στα ίδια σημεία.


Για πληροφορίες σχετικά με τη διοργάνωση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα της Γραμματείας της εκδήλωσης (κα. Ειρ. Κοκκινέλη) 210 6912183, 210 6912505, e-mail: argohellas@otenet.gr και info@a-energy.gr ή/και στην κα. Μαίρη Τσαούση, Τηλ: 210 3271011, Fax: 210 3271058 (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας, Γραφείο στην Ελλάδα)


Χορηγοί και χορηγοί επικοινωνίας
Βασικοί υποστηρικτές του φόρουμ είναι η ΔΕΗ, ο ΟΛΠ, η ΔΕΠΑ και η BMW HELLAS. Ανάμεσα στους χορηγούς επικοινωνίας, περιλαμβάνονται η εφημερίδα ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ, τα περιοδικά Car&Truck, Logistics and Management, οι εκδόσεις Autotriti, 4Green, ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΠΙΤΙ, το SBC Channel, η εφημερίδα Energy In και το πόρταλ www.energyin.gr ,τα πόρταλ www.ypodomes.com και www.aftodioikisi.gr, η Action Global Communication Hellas, το site www.a-energy.gr και άλλοι.