
Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Παναγιώτης Παπαδόπουλος, σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου, που έγινε στο πλαίσιο του Money Show 2014, τόνισε ότι «η στρατηγική εξόδου από την κρίση που ταλανίζει την ελληνική οικονομία, πρέπει απαραίτητα να περνάει μέσα από τη στήριξη και την ενδυνάμωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας».
«Παρά τις προσπάθειες και τα όποια ελπιδοφόρα μηνύματα μετά και από την πρόσφατη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα, οι αντοχές του ελληνικού επιχειρείν συνεχίζουν να δοκιμάζονται με τον πιο σκληρό τρόπο» σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος παρουσίασε μία σειρά μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που όπως ανέφερε «αποτελεί ζήτημα επιβίωσης, όχι μόνο για τις ίδιες και τους εργαζομένους τους αλλά συνολικά για την ελληνική οικονομία».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΒΕΘ απαιτείται:
-Ουσιαστική ενεργοποίηση και συμμετοχή των τραπεζών προκειμένου τα προγράμματα που υλοποιούνται με πόρους του ΕΣΠΑ και της ΕΤΕπ για την ενίσχυση της ρευστότητας, να αποδώσουν τα προσδοκώμενα οφέλη.
– Μακρόπνοη και στοχευμένη στρατηγική, για την αξιοποίηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ. Βασική προϋπόθεση ένα ξεκάθαρο σχέδιο, που θα διοχετεύσει πόρους στην επιχειρηματικότητα, στην εξωστρέφεια και στην απασχόληση.
-Διαμόρφωση ενός σταθερού και ανταγωνιστικού φορολογικού περιβάλλοντος, με πολιτικές όπως:
-Καθιέρωση ενιαίου flat rate συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις, που δεν θα ξεπερνά το 20%, ώστε να είναι στοιχειωδώς ανταγωνιστικός σε σύγκριση με γειτονικές χώρες.
-Αναμόρφωση της φορολογίας ακινήτων, σε ορθολογικές βάσεις.
– Άμεσες πρωτοβουλίες για τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης της βιομηχανίας, στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
-Αποτελεσματικότερη πάταξη της φοροδιαφυγής και διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά.