
O πρόεδρος του Ομίλου Μυτιληναίος, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή “The Pulse” του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg.
«Ελπίζουμε ότι θα επικρατήσει η λογική. Σε διαφορετική περίπτωση τυχόν μεσοπρόθεσμα προβλήματα θα ενισχυθούν χάρη στη μονάδα LNG στη Ρεβυθούσα», τόνισε αναφορικά με τις σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας.
Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Μυτιληναίος, τον οποίο το διεθνές δίκτυο χαρακτήρισε «κορυφαίο επιχειρηματία του χώρου της βαριάς βιομηχανίας» στην Ελλάδα, καθώς κατάφερε οι επιχειρήσεις του να σημειώσουν κέρδη καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, υπογράμμισε ότι η οικονομία της χώρας έχει υποφέρει, ωστόσο συμπλήρωσε ότι «όταν μειωθεί η φορολόγηση της παραγωγής, οι επιχειρήσεις θα πάρουν μεγάλες ανάσες». Όπως εκτίμησε, με βάση και τα λεγόμενα του κ. Στουρνάρα, θα υπάρξει μακροπρόθεσμο φορολογικό πλάνο στην κυβέρνηση και οι φορολογικοί δείκτες στην παραγωγή θα πέσουν.
Ο κ. Μυτιληναίος αναγνώρισε ότι το υπουργείο οικονομικών έχει προσπαθήσει πολύ το τελευταίο διάστημα να ξεκαθαρίσει το φορολογικό τοπίο, παράλληλα, όμως, η επιβάρυνση από το φορολογικό καθεστώς στην Ελλάδα είναι ακόμη τεράστια. Κι αυτό γιατί, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η παρούσα κυβέρνηση είναι «κυβέρνηση διαχείρισης» κρίσης και ως τέτοια έπρεπε να λάβει έκτακτα μέτρα, ένα εκ των οποίων είναι η βαριά φορολόγηση.
Εμφανίστηκε, επίσης, αισιόδοξος και για τα μακροοικονομικά στοιχεία της χώρας: «Τα πράγματα επιτέλους αλλάζουν. Μπορούμε να περιμένουμε καλύτερες μέρες», τόνισε, αν και σημείωσε ότι είναι εντελώς διαφορετική η εικόνα όταν βλέπεις την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας, στους δρόμους.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ομίλου Μυτιληναίος, «τα στοιχεία δείχνουν σαφώς καλύτερα. Το δίδυμο έλλειμμα έχει γίνει δίδυμο πλεόνασμα. Όμως η πραγματική οικονομία υποφέρει. Το μόνο που έχει να κάνει κανείς είναι να δει τις στρατιές των ανέργων».
Από την άλλη, επισήμανε ότι πλέον οι μεγάλες ελληνικές εταιρίες μπορούν να προσφύγουν στις αγορές για χρηματοδότηση με σχετικά καλά επιτόκια, τονίζοντας ότι «αυτή είναι η αρχή. Εάν δεν υπάρχει ρευστότητα, δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα».
Όπως ανέφερε, «μετά τις εκλογές του 2012, ήλθαν στη χώρα κάποιοι ριψοκίνδυνοι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές. Το 2013 ήλθαν λίγο πιο συντηρητικοί επενδυτές. Τώρα πλέον μπορούμε να πούμε ότι έρχονται επενδυτές μακροχρόνιου ορίζοντα».
Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα μπορεί τώρα να βγει στις αγορές. «Θα ήθελα η πρώτη απόπειρα εξόδου στις αγορές να είναι μια μεγάλη επιτυχία», δήλωσε, ενώ ανέφερε και τα παραδείγματα της Alpha και της Τραπέζης Πειραιώς, που εξασφάλισαν χρηματοδότηση από τις αγορές σε σχετικά ικανοποιητικά επιτόκια.