Home Ηλεκτρισμός Οι Τεχνικοί ΔΕΗ αντιδρούν στις αλλαγές
Οι Τεχνικοί ΔΕΗ αντιδρούν στις αλλαγές

Οι Τεχνικοί ΔΕΗ αντιδρούν στις αλλαγές

0
0

Η Ένωση Τεχνικών του Ομίλου ΔΕΗ-ΚΗΕ αντιδρούν στα σχέδια της Κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της “Μικρής ΔΕΗ”.


dei kentrikaΌπως τονίζουν οι Τεχνικοί στην ανακοίνωσή τους, «συγκεκριμένα, παρουσίασε ζημιές 225 εκατ., όταν το 2012 είχε κέρδη 41,8 εκατ.


Τι συμβαίνει και η πάλαι ποτέ κραταιά Επιχείρηση ηλεκτρισμού βρίσκεται σε αυτή τη δεινή θέση;
– Η μειωμένη ζήτηση;
– Η Διοίκηση;
– Το ανταγωνιστικό περιβάλλον;
– Το λειτουργικό κόστος;
– Η τιμολογιακή πολιτική;


Όλα τα προαναφερθέντα μπορεί να συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά το πιο βασικό και ουσιώδης είναι:
– Το υφιστάμενο στρεβλό θεσμικό πλαίσιο της απελευθέρωσης αγοράς ενέργειας που έχουν επιβάλει οι Κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, όπου αναγκάζουν τη ΔΕΗ να αγοράζει ακριβά και να πουλά φθηνά.
– Οι απαράδεκτες αποφάσεις της Διαιτησίας της ΡΑΕ, για το Αλουμίνιο της Ελλάδος, όπου διαχρονικά υπάρχει μια προνομιακή μεταχείριση από όλες τις Κυβερνήσεις. Αποτέλεσμα αυτών ήταν να πληρώσει η ΔΕΗ 105 εκατ. Ευρώ στην Α.τ.Ε. και να επιβαρυνθεί για το 2013.
– Το απαράδεκτο καθεστώς των ΑΠΕ, με τις εγγυημένες τιμές.
– Οι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί που φθάνουν το 1,5 εκατ. Ευρώ, κυρίως λόγω του περιβόητου χαρατσιού.
– Οι υπέρμετροι φόροι στο λιγνίτη και στο φυσικό αέριο, καθώς και οι φόροι υπέρ τρίτων.
– Ο αμαρτωλός μηχανισμός ανάκτησης του μεταβλητού κόστους (ΜΑΜΚ), για τον οποίο η ΔΕΗ το 2013 πλήρωσε 304 εκατ., ευρώ σε ιδιώτες ανταγωνιστές της ηλεκτροπαραγωγούς.


Η ΕΤΕ/ΔΕΗ και η Ομοσπονδία, πολλές φορές έχουν επισημάνει και έχουν διαμαρτυρηθεί, προς τους αρμόδιους φορείς, για το στημένο παιχνίδι που γίνεται εις βάρος της Επιχείρησης του ελληνικού λαού, αλλά δυστυχώς δεν ιδρώνει το αυτί κανενός, παρά μόνον η τσέπη του Έλληνα καταναλωτή.


Ως πότε κύριοι της συγκυβέρνησης θα απομυζείτε τη ΔΕΗ, προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων;


Αν οδηγήσετε τη ναυαρχίδα της Ελληνικής Οικονομίας στο γκρεμό, την ίδια τύχη θα έχετε και εσείς που κυβερνάτε αυτόν τον τόπο».


Παράλληλα, ανακοίνωσαν ότι συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της 9ης Απριλίου.


Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωσή: «η Ελληνική κοινωνία στο σύνολο της, βιώνει τις πολιτικές των μνημονίων που οδήγησαν στην φτωχοποίηση, στην ανεργία, στα λουκέτα και στο ξεπούλημα της Δημόσιας Περιουσίας.


Η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, είναι ένας πραγματικός οδοστρωτήρας των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων του συνόλου των εργαζομένων στη χώρα μας και δεν έχει σκοπό να σταματήσει αυτή την ολέθρια τακτική της, εάν κάποιος δεν της βάλει φρένο.
Οι μόνοι που μπορούν να τo κάνουν αυτό είναι οι εργαζόμενοι, μέσα από μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα αφανιστεί το όποιο δικαίωμα μας έχει απομείνει, στο όνομα της επίπλαστης «τροϊκανής ανάπτυξης».


Είναι η ώρα να αφυπνιστούμε, γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε την πώληση του ΑΔΜΗΕ, της Μικρής ΔΕΗ, όπου το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή, καθώς και νέες περικοπές στα εισοδήματά μας, μόνο και μόνο για να ικανοποιηθούν οι διεθνείς τοκογλύφοι.
Τα σχέδια τους για το ξεπούλημα της ΔΕΗ είναι σε εξέλιξη. Το ξεπούλημα όλης της δημόσιας περιουσίας έχει ξεκινήσει.


Οι εργαζόμενοι μαζικά μπορούν να ακυρώσουν τον σχεδιασμό τους. Να υπερασπιστούν την δημόσια περιουσία, τα κοινωνικά αγαθά, τα συνταγματικά δικαιώματα τους».