1. Home
  2. Καύσιμα
  3. Πετρέλαιο
  4. Όχι άλλες καθυστερήσεις
Όχι άλλες καθυστερήσεις

Όχι άλλες καθυστερήσεις

0

Δυστυχώς, η υπόθεση των ερευνών για πετρέλαιο εξελίσσεται σε σήριαλ, με άγνωστη διάρκεια και ελπίζουμε όχι με δυσάρεστο φινάλε.


Γράφει ο Αριστείδης Ζευγίτης


oil rigΌπως διαβάζουμε, για άλλη μια φορά μετατέθηκε, για τις 15 Απριλίου , η υπογραφή των συμβάσεων με τις κοινοπραξίες που θα πραγματοποιήσουν έρευνες πετρελαίου στις περιοχές Ιωαννίνων και δυτικού Πατραϊκού, ενδεχομένως και για το Κατάκολο.


Ευελπιστούμε ότι τελικώς θα ισχύσει αυτή η ημερομηνία, καθώς η μέχρι τώρα πορεία δεν το εξασφαλίζει, ενώ επιβαρυντική είναι και η καθυστέρηση των 28 μηνών που έχουν παρέλθει από την προκήρυξη του διαγωνισμού open door.Βέβαια ως συνέπεια αυτής της κατάστασης επιβαρύνεται διαρκώς η αξιοπιστία της χώρας προς τις εταιρίες πετρελαίου.


Θετική εξέλιξη από την άλλη πλευρά ίσως είναι, σύμφωνα με αυτά που διαβάζουμε ότι η αρμόδια επιτροπή που έχει συστήσει το ΥΠΕΚΑ για τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης,ανακήρυξε την κοινοπραξία με επικεφαλής την Energean ως προτιμητέο επενδυτή για την περιοχή του Κατάκολου.


Έτσι, με δεδομένο ότι οι εκκρεμότητες με τις λεπτομέρειες των συμβάσεων είναι σχεδόν ίδιες για όλες τις περιοχές, καταβάλλεται προσπάθεια στις 15 Απριλίου να υπογραφούν οι συμβάσεις και για τις τρεις περιοχές, εφόσον βέβαια καταστεί δυνατόν να τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες.


Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, βασική αιτία των καθυστερήσεων είναι η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των φορέων που ασχολούνται με τις διαδικασίες, αλλά και η άγνοια του αντικειμένου που υπήρξε σε κάποιους από αυτούς.


Σημαντικό μέρος της διαδικασίας απαιτεί και παρεμβάσεις από το υπουργείο Οικονομικών καθώς έχει σχέση με φορολογία, ΦΠΑ, παραλαβές πετρελαίου κλπ, πράγμα το οποίο προκαλεί επιπλέον καθυστερήσεις καθώς είναι γνωστοί οι ρυθμοί με τους οποίους κινείται το συγκεκριμένο υπουργείο και το πόσο επιφυλακτικό είναι απέναντι στους επενδυτές.


Το όλο κλίμα λοιπόν έχει δυσαρεστήσει τις ξένες εταιρίες και αν δεν συμμετείχαν και ελληνικές στα επενδυτικά σχήματα, πιθανώς να είχαν αποχωρήσει.Κοινή πάντως στην αγορά είναι η εντύπωση ότι σε περίπτωση που στους νέους γύρους παραχωρήσεων σε περιοχές του Ιονίου και της Νότιας Κρήτης, η διαχείριση της διαδικασίας θα είναι παρόμοια με αυτήν του open door, δύσκολα θα συμμετάσχουν μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού.


Πρέπει λοιπόν η κυβέρνηση να αποφασίσει ότι εάν πραγματικά εκτιμά πως τα κοιτάσματα πετρελαίου μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά στην ανάκαμψη της χώρας, να θεσμοθετήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για να προχωρήσουν οι έρευνες και οι υπόλοιπες διαδικασίες σύντομα.Με αυτούς τους ρυθμούς και διαδικασίες δεν πρόκειται να γίνει τίποτα και πάλι θα λέμε για χαμένες ευκαιρίες…