1. Home
  2. Νέα
  3. Ecocity: Υψηλή ρύπανση σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη
Ecocity: Υψηλή ρύπανση σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη

Ecocity: Υψηλή ρύπανση σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη

0

Και στις δύο πόλεις καταγράφηκαν ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων, αλλά και καρκινογόνων πολυαρωματικών υδρογονανθράκων, που ξεπέρασαν τα όρια επιφυλακής και κινδύνου για τη Δημόσια Υγεία.


rypansiΤα συμπεράσματα από τα αποτελέσματα των μετρήσεων θα παρουσιάσει το ECOCITY, σε συνεργασία με τους παραπάνω δύο Φορείς, την Πέμπτη 10 Απριλίου το μεσημέρι (12.00), σε ειδική εκδήλωση που θα φιλοξενηθεί στο café του Βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ, στην οδό Σταδίου 24, στην Αθήνα.


Στην Αθήνα έγιναν εξειδικευμένες μετρήσεις αιθαλομίχλης στη περίοδο από 16 Δεκεμβρίου μέχρι 24 Φεβρουαρίου από το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σε συνεργασία και με το ΕΚΦΕ Δημόκριτος, το ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ-Πατρών και τα Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Κρήτης. Ιωαννίνων και Georgia Tech. Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν στις κεντρικές εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου, στο Θησείο, για την παρακολούθηση και στο φετινό χειμώνα, του φαινομένου της αιθαλομίχλης. Σκοπός των μετρήσεων ήταν, να καταγραφούν σε συνεχή βάση και με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμού τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ρύπανσης της αιθαλομίχλης, όπως το μέγεθος των σωματιδίων, η χημική τους σύσταση, οι συγκεντρώσεις αιθάλης (μαύρου άνθρακα) και άλλων τοξικών ενώσεων, με στόχο την αποτύπωση και αξιολόγηση του προβλήματος. Τα αποτελέσματα και τη δεύτερη συνεχή χρονιά παρακολούθησης, επιβεβαιώνουν και επαυξάνουν μέσω νέων αναλύσεων και δεικτών τη σημαντική επιβάρυνση στην ποιότητα της ατμόσφαιρας κα στην υγεία.


Αντίστοιχα στην Θεσσαλονίκη μέσα από ένα συντονισμένο πρόγραμμα μετρήσεων, αναλύσεων δειγμάτων και μαθηματικών προσομοιώσεων που διεξήγαγαν δυο Εργαστήρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, εξετάσθηκε η ανεξέλεγκτη καύση βιομάζας και ξύλου και η συνεισφορά της στις υψηλές μετρούμενες συγκεντρώσεις. Το κύριο μετρούμενο αποτέλεσμα είναι η ραγδαία αύξηση των συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων, ειδικότερα τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Η ποιότητα του αστικού αέρα στη Θεσσαλονίκη επιδεινώθηκε το 2013 σημαντικά σε σύγκριση με αντίστοιχα δεδομένα του 2012, ενώ οι αναλύσεις των δεικτών καύσης βιομάζας επιβεβαιώνουν ότι το πρόβλημα ανάγεται στην υποκατάσταση κατά περίπου 70% των συμβατικών καυσίμων από βιομάζα και ξύλα.


Με δεδομένη την επιτακτική ανάγκη εφαρμογής αποτελεσματικών στρατηγικών για τον έλεγχο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο σύνολό της και της λήψης ουσιαστικών μέτρων από την Κυβέρνηση και τις Τοπικές Αρχές με έμφαση στο νεοεγειρόμενο πρόβλημα της αιθαλομίχκης, το ECOCITY θα επανακαταθέσει προτάσεις για τα προβλήματα με σκοπό την επίτευξη λύσεων.
Είναι άξιο να αναφερθεί η προειδοποίηση που είχε κατατεθεί προ διετίας προς τα Υπουργεία, τη Κυβέρνηση και τους Βουλευτές, για τη ζημιά που θα προκαλέσει η ανεξέλεγκτη καύση βιομάζας και για τις συνέπειες της αύξησης της τιμής του πετρελαίου, χωρίς εθνική στρατηγική. Οι επιλογές που υπήρξαν αφενός δεν διακρίθηκαν για την σοβαρότητα αντιμετώπισης του προβλήματος, αφετέρου απαξίωσαν το σεβασμό στο δικαίωμα της θέρμανσης και της προστασίας της υγείας των πολιτών.


“Με βάση τα παραπάνω θα είναι σημαντικό να είστε μαζί μας, στη συνάντηση αυτή, που σκοπό έχει την ενημέρωση των εκπροσώπων των Μέσων Ενημέρωσης για τα αποτελέσματα των μετρήσεων και το σοβαρό πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις πόλεις μας, για την οποία πρέπει απαραίτητα να υπάρξουν πολιτικές αποφάσεις και να ληφθούν μέτρα για τον επόμενο χειμώνα”, τονίζει το Ecocity στην ανακοίνωσή του.