Home Νέα Πιθανή εξαγορά της γαλλικής Alstom
Πιθανή εξαγορά της γαλλικής Alstom

Πιθανή εξαγορά της γαλλικής Alstom

0
0

Η αμερικανική General Electric (GE) φέρεται να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη γαλλική Alstom για απόκτηση της δεύτερης από την πρώτη.


general electricΗ Alstom είναι διεθνώς γνωστή για την κατασκευή υπερταχειών και σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ άλλων. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η GE διεξάγει συζητήσεις με τους εκπροσώπους της διοίκησης της Alstom και η συμφωνία αναμένεται να ανακοινωθεί ενδεχομένως στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας.


Εάν οι συνομιλίες ευοδωθούν, πάντως, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά που θα έχει διεκπεραιώσει ποτέ ο βιομηχανικός πολυσχιδής όμιλος της GE. Ωστόσο, η ολοκλήρωση της εξαγοράς θα προϋποθέτει απαλλαγή της Alstom από περιουσιακά της στοιχεία, όπως ο βραχίονας των μεταφορών, ώστε να εξασφαλίσει ευκολότερα έγκριση από τις γαλλικές αρχές. Οι υπόλοιπες δραστηριότητες της γαλλικής εταιρείας ισοδυναμούν με το 70% των συνολικών της.


Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές πέριξ των διαπραγματεύσεων, σε ενδεχόμενη εξαγορά η Alstom θα αποτιμηθεί στα 13 δισ. δολάρια, 25% υψηλότερα από την τρέχουσα χρηματιστηριακή της αξία. Μετά την ανακοίνωση των συνομιλιών με την GE, η τιμή μετοχής της Alstom στο παρισινό χρηματιστήριο εκτινάχθηκε κατά 18%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδό της την τελευταία δεκαετία. Η ωφέλεια που θα έχει η General Electric από την εξαγορά της Alstom είναι ο έλεγχος επί της τεχνολογίας της στην κατασκευή ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών και στη συντήρησή τους σε συνθήκες αναθέρμανσης της ευρωπαϊκής οικονομίας.


Εντούτοις, θα πρέπει να επισημανθεί πως μία εξαγορά γαλλικής εταιρείας με στρατηγική σημασία από μια ανταγωνιστική αμερικανική είναι μάλλον σπάνιο φαινόμενο τόσο από οικονομικής όσο και πολιτισμικής πλευράς – αρκεί να σκεφθεί κανείς τις μάχες της Γαλλίας στο πεδίο προάσπισης του σινεμά από την «επέλαση» της βιομηχανίας του Χόλιγουντ. H General Electric με δραστηριότητες και στη Γαλλία απασχολεί εκεί 11.000 υπαλλήλους με έσοδα 7,8 δισ. ευρώ (στοιχεία 2011). Η Alstom, τώρα, απασχολεί 18.000 άτομα στη Γαλλία, τα οποία αντιστοιχούν στο 20% του προσωπικού της διεθνώς.


Οι έχοντες γνώση των διαδικασιών αναφέρουν πως ο διευθύνων σύμβουλος της GE, Τζέφρι Ιμελτ, θα αντλήσει ρευστό από τα αποθέματα σε ξένο νόμισμα της εταιρείας για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά. Στα τέλη του παρελθόντος έτους ο αμερικανικός κολοσσός διατηρούσε σε ρευστό 89 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 57 δισ. δολάρια εκτός ΗΠΑ. Σε διαγωνισμούς μεγάλων δημοσίων έργων όσοι συμμετέχουν καλούνται να προκαταβάλουν μέρος του συμβολαίου και αυτό θέτει σε μειονεκτική θέση την Alstom. Σημειωτέον πως στην προσέγγιση της γαλλικής εταιρείας η GE έχει και τη στήριξη της μεγαλομετόχου της Alstom, της Βοygues, η οποία διατηρεί μερίδιο 29% σε αυτήν.


Ο αμερικανικός κολοσσός σταδιακά έχει μεταστρέψει το κέντρο βάρους του σε μονάδες οι οποίες κατασκευάζουν τρένα, βιομηχανικό εξοπλισμό και κινητήρες τζετ, ενώ παράλληλα υποβαθμίζει τη σημασία του χρηματοπιστωτικού του βραχίονα, της GE Capital. Οι δραστηριότητες αυτές είχαν θέσει εν κινδύνω τον όμιλο, όταν ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση και στη διάρκειά της. Από πλευράς της, η Alstom, η οποία έχει έδρα στο παρισινό προάστιο Λεβαλουά-Περέ, βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης περιουσιακών της στοιχείων. Με τα έσοδα που συγκεντρώνει, στόχο έχει να μειώσει τις δαπάνες της και το χρέος της.