1. Home
  2. Νέα
  3. Συνέντευξη Μανιάτη στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα Mega”
Συνέντευξη Μανιάτη στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα Mega”

Συνέντευξη Μανιάτη στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα Mega”

0

Συνέντευξη Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Γιώργο Οικονομέα στην οποία παρεμβαίνει ο πολιτικός συντάκτης, Γιάννης Σαραντάκος.


maniatis 2014Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα. Είναι εδώ ο κ. Γιάννης Μανιάτης, Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Καλημέρα κύριε Υπουργέ. Και ο Γιάννης Σαραντάκος.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Καλημέρα σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγγνώμη, έχετε τσαντιστεί με το Γιώργο Παπανδρέου εκεί στο ΠΑΣΟΚ;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Κοιτάξτε, δεν ήταν μια κίνηση που μας βοήθησε αλλά, αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι η δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου «ήμουν, είμαι και θα είμαι ΠΑΣΟΚ». Για μένα αυτό το θέμα έχει κλείσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να του πείτε να πάει και σε μια εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Δεν έχει νόημα η ανακύκλωση του θέματος. Ξέρετε, ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ο πρώτος άνθρωπος στην Ελλάδα που πρέπει να θέλει την επιτυχία της «Ελιάς», γιατί σας θυμίζω ότι ως πρωθυπουργός ξεκίνησε μια δύσκολη πολιτική που τώρα δικαιώνεται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρέπει να τη θέλει, είναι ο πρώτος άνθρωπος, αλλά με το χέρι στην καρδιά, κάνει κάτι για να έχει επιτυχία;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Δηλώνει αυτό που σας προείπα, κατά συνέπεια, για μένα, από εδώ και πέρα, αυτό που έχει σημασία είναι όλοι μαζί να ενώσουμε δυνάμεις για την επιτυχία της «Ελιάς». Γιατί η επιτυχία της «Ελιάς» δεν θα είναι απλώς η επιτυχία της κεντροαριστεράς, θα είναι η επιτυχία της χώρας για σταθερότητα και αυτό που έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα να έχει συνέχεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα είστε περίπου στο κλίμα Κρεμαστινού που του είπε χθες «τι είναι αυτά, κάνε κάτι και για το ΠΑΣΟΚ»;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Όλοι μαζί, ενωμένοι, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ παλεύουμε για να έχουμε ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα ως βασικός πυλώνας της κεντροαριστεράς. Διότι, ξαναλέω, αυτό που έχει σημασία είναι στις επερχόμενες ευρωεκλογές να δώσουμε ένα μήνυμα ότι θέλουμε μια Ευρώπη προοδευτική και ένα εσωτερικό μήνυμα ότι έχουμε βαθιά ανάγκη από κυβερνητική σταθερότητα την οποία εξασφαλίζει μόνο το ΠΑΣΟΚ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως δεν λέει αυτό ο κ. Παπανδρέου το τελευταίο διάστημα. Είπε κι άλλα. Υπάρχει βεβαια ένα ερώτημα πώς ένιωσε την ανάγκη ένας πρώην πρωθυπουργός, Παπανδρέου στο επίθετο, να λέει ότι είμαι ΠΑΣΟΚ. Αλλά αυτό είναι ένα δεύτερο ερώτημα. Αυτό το δεν πρέπει να γίνει παρακολούθημα της δεξιάς, πώς το βλέπετε.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Εγώ πραγματικά δεν θέλω να συνεχίσω αυτή τη συζήτηση. Τη θεωρώ άχαρη, δεν προσφέρει στη χώρα, δεν προσφέρει στην παράταξή μας, δεν προσφέρει σε κανέναν. Ας κρατήσουμε το γεγονός ότι όλοι μαζί θα παλέψουμε για τη νίκη στις επερχόμενες εκλογές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προφανώς ο Υπουργός δεν θέλει να ρίξει λάδι στη φωτιά γιατί τότε θα ήταν και αντίφαση. Εδώ λένε όλοι μαζί να κάνουνε τη μάχη.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Και μάλιστα και εκτός «Ελιάς», γιατί αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή έχουμε κατά την προσωπική μου εκτίμηση, ένα ποσοστό του 20-25% του Ελληνικού λαού που θέλει να ακούσει ένα λόγο αισιοδοξίας από την κεντροαριστερά, ένα λόγο προόδου και προοπτικής κι εμείς αντί να κάνουμε αυτό, χωρίζουμε σε 3,4,5 κομμάτια…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν λέει ο κ. Βενιζέλος τον κύριο Κουβέλη παράσιτο πώς περιμένετε να ενωθεί η κεντροαριστερά; Κόβονται και οι γέφυρες πια.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Δείτε, δεν κόβεται καμία γέφυρα. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσάς αν σας λέγανε ότι είστε παράσιτο θα περπατούσατε πάνω στη γέφυρα;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Είχα την τύχη ως Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ πριν 1,5 περίπου χρόνο να ξεκινήσω τη διαδικασία για να συζητήσουμε…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να είμαστε δίκαιοι δεν τον είπε παράσιτο, μίλησε για παρασιτική συμπεριφορά.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Ναι, μίλησε για παρασιτική πολιτική συμπεριφορά και δεν αφορούσε και τον ίδιο τον Φώτη Κουβέλη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, του είπε και κάτι χειρότερο, ενώ στις θέσεις η ΔΗΜΑΡ πρωτοστατούσε όταν ήταν στην κυβέρνηση στις ψηφοφορίες κρυβόταν πίσω από το ΠΑΣΟΚ. Νομίζω ότι είναι χειρότερο αυτό, αν μου επιτρέπετε.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Ακούστε, η ΔΗΜΑΡ, δυστυχώς έχει επιδείξει το τελευταίο χρονικό διάστημα μια φοβική συμπεριφορά, η οποία δεν βοηθά κανένα, ούτε την ίδια και πολύ περισσότερο δεν βοηθάει την ενότητα της κεντροαριστεράς.
Σας έλεγα ότι είχα την τύχη ως Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ με οδηγίες του Προέδρου, να ξεκινήσω χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς προϋποθέσεις, με ανοιχτά μάτια και αυτιά τη διαδικασία, για να υπάρχει ενότητα ενόψει των επερχόμενων ευρωεκλογών. Δεν πήγαν τα πράγματα όπως έπρεπε, παρότι υπήρξαν και οι πρωτοβουλίες των 58.
Εγώ αυτό που θέλω να σημειώσω όμως είναι ότι το μήνυμα το βράδυ των ευρωεκλογών πρέπει αν είναι ένα μήνυμα ενίσχυσης της «Ελιάς», ενίσχυσης του ΠΑΣΟΚ που είναι έτσι κι αλλιώς ο βασικός πυλώνας…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ξέρετε, το έχετε ακούσει και το συζητάτε και μεταξύ σας είμαι σίγουρος, ότι αν το βράδυ των ευρωεκλογών τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά όσο τα περιμένετε και όπως ελπίζετε θα έχουμε ταραχές και μες το ΠΑΣΟΚ, πράγμα που θα επηρεάσει και την κυβερνητική σταθερότητα.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Η «Ελιά» θα πάει πολύ καλά στις ευρωεκλογές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει ένας πήχης που θα…
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Θα σας πω. Θα πάει πολύ καλύτερα στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, διότι εκεί τα στελέχη που προέρχονται από την παράταξη, που εκφράζουν τις αρχές και τις αξίες της δημοκρατικής παράταξης θα κατακτήσουν υψηλές νίκες κι αυτό παρακαλώ να το έχουμε πάντα στο μυαλό μας γιατί σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών και εκλογών περιφερειακών αυτοδιοικήσεων η δημοκρατική παράταξη, η ευρύτερη αυτή παράταξη που συγκεντρώνει τους ανθρώπους της προόδου είναι μια παράταξη που θα κάνει νίκες. Θα κερδίσει μεγάλους δήμους και πολλές περιφέρειες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι νίκες στους μεγάλους δήμους θα είναι ποσοστό «Ελιάς» λέτε;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Τον κ. Σγουρό δεν τον στηρίζει μόνο η «Ελιά», τον στηρίζουν και άλλες δυνάμεις. Αυτό ακριβώς σηματοδοτεί την αναγκαιότητα και την υποχρέωση όλων μας να παλέψουμε έτσι ώστε να έχουμε ενότητα των δυνάμεων.
Θα σας το πω διαφορετικά. Σε επίπεδο Ευρώπης υπάρχουν δύο μεγάλες οικογένειες, το ΕΛΚ που είναι η συντήρηση αυτή που διοικούσε την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας πω κάτι. Δεν ασχολούνται με την Ευρώπη.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Ασχολούνται πάρα πολύ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά, στα καφενεία που πάτε εσείς, για την Ευρώπη τους λέτε;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Προχθές μίλησα στον Κολωνό και μεθαύριο θα μιλήσω στην Καλαμαριά, τους απασχολούν λοιπόν όλα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δώστε μας τον πήχη για να καταλάβουμε, μέχρι ποιο σημείο μπορείτε να θεωρείτε εσείς ότι το ΠΑΣΟΚ ή «Ελιά» ότι έχει πετύχει κάποιος στόχους και μπορεί να κερδίσει στην κυβέρνηση και πότε καταρρέει αυτό το πράγμα.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Το αποτέλεσμα θα είναι θετικό. Ξέρετε πολύ καλά ότι έχουμε πολύ ρευστό πολιτικό τοπίο. Εμείς δουλεύουμε έτσι ώστε το ποσοστά μας να είναι όσο το δυνατόν υψηλότερα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να το οριοθετήσουμε.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι οι πολίτες, βλέπουν πια και τις εξελίξεις του τελευταίου χρονικού διαστήματος και τα μηνύματα του τελευταίου καιρού που δείχνουν ότι η χώρα αλλάζει σελίδα. Σας θυμίζω αυτό που γίνεται με τις τράπεζες, αυτό που έγινε προχθές με τη ΔΕΗ, αυτό που γίνεται σε όλη την οικονομία, στην πραγματική οικονομία, που αρχίζει να χτυπάει θετικά μηνύματα, θετικά καμπανάκια στα αυτιά και του απλού πολίτη που έχει υποστεί τα τελευταία 4 χρόνια μόνο θυσίες. Όταν λοιπόν έχεις μπροστά σου μια προοπτική που όλα δείχνουν ότι θα είναι ευνοϊκή, όλοι περιμένουμε ότι το φθινόπωρο θα υπάρξει πια θετική αντανάκλαση στην κοινωνία και στην πραγματική οικονομία, ήδη υπάρχει το κοινωνικό μέρισμα το οποίο δίνουμε – μιλάμε για 450 εκ. ευρώ, συμβολική κίνηση; συμβολική, όμως δείχνει ότι πια από εποχή των περιορισμών περνάμε σε μια εποχή που η χώρα στέκεται όρθια, μόνη της μετά από θυσίες του Ελληνικού λαού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πείτε μας κάτι, με το ρεύμα τι γίνεται; Το κόβετε, έχουν εντολή να μην το κόβουν, τι γίνεται;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Είμαστε η πρώτη χώρα της Ευρώπης που έχει κοινωνικό τιμολόγιο. Σήμερα υπάρχουν 550 χιλιάδες ελληνικές οικογένειες που έχουν κοινωνικό τιμολόγιο, δηλαδή ρεύμα φθηνότερο από το δικό σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει αυτό.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Δεν κόβεται το ρεύμα σε κανένα, διότι σας θυμίζω ότι από τα Χριστούγεννα έχουμε πάρει μια απόφαση στους ανθρώπους και στις οικογένειες που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, δεν υπάρχει καμία αποκοπή ρεύματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί διαφωνεί με την αναθεώρηση του Συντάγματος;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Βαγγέλης Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών.
Ασφαλώς, έχει δικαίωμα η Νέα Δημοκρατία να προτείνει ό,τι θελει να προτείνει. Αλλά επιτρέψτε μου να σας προσθέσω κάτι. Επειδή έχει σημασία για το πού πηγαίνουμε στο μέλλον. Εμείς ως ΠΑΣΟΚ τις αμέσως επόμενες μέρες και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος θα παρουσιάσει και τη δική μας πρόταση για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας. Τώρα που ξεπερνάμε τους δημοσιονομικούς περιορισμούς στη βάσης της κοινής πρότασης της κυβέρνησης που παρουσιάστηκε στο Euroworking Group πάνω σε αυτό εμείς θα έρθουμε και θα δώσουμε τη δική μας προοδευτική τοποθέτηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα κατατεθούν αυτές οι αλλαγές και θα προχωρήσουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Βενιζέλος αυτό που είπε είναι ότι για να υπάρξει αλλαγή συντάγματος πρέπει να υπάρχει ευρύτατη συναίνεση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακριβώς, η οποία δεν υπάρχει. Αν βάλεις τις αλλαγές του συντάγματος στην καθημερινη αντιπαράθεση…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει και να μιλάς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι βέβαια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει απόλυτο δικαίωμα και πολύ καλά κάνει. Πρέπει να αλλάξουν πράγματα σε αυτό τον τόπο, δεν γίνεται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χθες βγήκε η χρηματοδότηση των κομμάτων και ο Τσίπρας βγήκε και φώναζα, και δικαίως κατά τη γνώμη μου, δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να πάρει περισσότερα χρήματα…
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Γιατί λέτε δικαίως, δεν κατάλαβα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με συγχωρείς.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Είναι μια απόφαση της διακομματικής επιτροπής, αυτό προβλέπει ο νόμος, το όργανο αυτό αποφάσισε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί είναι εκτός λογικής Υπουργέ μου.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Όχι, δεν είναι καθόλου έξω από τη λογική όταν πληρούνται τα κριτήρια. Είδατε με ποια κριτήρια έγινε η κατανομή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λάθος είναι τα κριτήρια.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Αν εσείς λέτε αυτό, επιτρέψτε μου να διαφωνήσω. Διότι ότι όταν έχεις τρία κριτήρια, δηλαδή ποιο το ποσοστό σου στις προηγούμενες ευρωεκλογές, ποιο είναι το ποσοστό σου στις εθνικές εκλογές, και τι ποσοστά θα πάρεις στις επερχόνες εκλογές, όλο αυτό απολύτως στέκει στη λογική.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό το «θα πάρεις», πώς το μετράν;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Θα το δεις μετά τις εκλογές. Θα είναι το υπόλοιπο που θα δοθεί μετά τις ευρωεκλογές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όμως όλο αυτό καταλήγει σε ένα κόμμα που όλοι ξέρουμε ότι επισήμως βάζει τον πήχη να είναι τρίτο, τέταρτο, πέμπτο και να βάζει επισήμως 7 ή 8 και να παίρνει περισσότερη χρηματοδότηση. Είναι στρεβλή η λογική. Έτσι λέει η κοινή λογική.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Σας ξαναλέω ότι είναι μια απόφαση της διακομματικής επιτροπής που στηρίχθηκε σε συγκεκριμένα κριτήρια και στη δική μου λογική αντιλαμβάνομαι απολύτως τα κριτήρια αυτά και συμφωνώ απόλυτως με τα κριτήρια αυτά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε για την παρουσία σας εδώ.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Να στείλουμε κι ένα μήνυμα αισιοδοξίας και μάχης, διότι αν μου επιτρέπεται να πω μια φράση πριν κλείσουμε, στις επερχόμενες ευρωεκλογές, αυτό για το οποίο πρέπει να παλέψουμε είναι για μια προοδευτική Ευρώπη, μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, για μια Ελλάδα της ανάπτυξης. Αν αυτό γίνει πράξη, όταν ο ψηφοφόρος μπει πίσω από το παραβάν, τότε πραγματικά μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι οι δύσκολες στιγμές που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια δεν θα συνεχίσουν και θα έχουμε απέναντί μας μια Ευρώπη που θα αντιλαμβάνεται τις αναγκαιότητες των χωρών και των κοινωνιών του Νότου, θα αντιλαμβάνεται τι έχει προσφέρει ο Ελληνικός λαός. Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες θα ξεπεράσουν τα σύνδρομά τους απέναντι σε ρατσιστικές και άλλες ακροδεξιές προσεγγίσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ. Καλημέρα σας.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Καλημέρα.