1. Home
  2. Νέα
  3. Συνέντευξη Μανιάτη στον Real FM
Συνέντευξη Μανιάτη στον Real FM

Συνέντευξη Μανιάτη στον Real FM

0

Συνέντευξη Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, στον “Real Fm 97,8” και στη δημοσιογράφο Κάτια Μακρή.


logo_ypeka1ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλό μεσημέρι κύριε υπουργέ, τι κάνετε;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Γεια σας, καλό μεσημέρι. Ευχαριστώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σήμερα ζείτε κι εσείς από κοντά πρωτόγνωρες καταστάσεις υποθέτω. Δηλαδή βουλευτές να έρχονται με χειροπέδες στο Κοινοβούλιο.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Ναι, όλα αυτά προφανώς γίνονται με απόλυτο σεβασμό στη νομοθεσία και με βάση τις αποφάσεις πάντα της ελληνικής Δικαιοσύνης, την οποία πρέπει όλοι να σεβόμαστε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που λέτε είναι γεγονός, αλλά δεν αλλάζει την ουσία. Εγώ τουλάχιστον δεν περίμενα ποτέ ότι θα το βλέπαμε αυτό. Είναι σημεία των καιρών προφανώς.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το συγκεκριμένο ζήτημα έχει να κάνει με εγκληματικές δραστηριότητες και δεν σχετίζεται με αυτή καθ’ αυτή την ύπαρξη ενός πολιτικού κόμματος, ή οτιδήποτε άλλο. Όταν λοιπόν η ελληνική Δικαιοσύνη επιλαμβάνεται εγκληματικών πράξεων, τότε προφανώς θα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι και αυτό γίνεται σήμερα. Για να πάμε, λοιπόν, στην υπόλοιπη πολιτική επικαιρότητα.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Θέλω πάντως, με αφορμή όλα αυτά τα ζητήματα της Χρυσής Αυγής, να σας θυμίσω ότι τον Οκτώβριο του 2012 ήμουν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που για πρώτη φορά δέχτηκε προπηλακισμό μέσα στην αίθουσα του Κοινοβουλίου, επάνω στο βήμα, από τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Και αν είχαμε φροντίσει νωρίτερα ως πολιτικό σύστημα να αντιμετωπίσουμε συμπεριφορές που είναι έκνομες ή παράνομες, τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι εννοείτε ως πολιτικό σύστημα κύριε Μανιάτη; Δηλαδή στη Βουλή να το είχατε αντιμετωπίσει διαφορετικά εννοείτε;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Να σας θυμίσω ότι συνολικά το ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρός του ο κ. Βενιζέλος, όλοι εμείς οι βουλευτές, βάζουμε από την αρχή το ζήτημα της συγκεκριμένης αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής από τα κόμματα του συνταγματικού τόξου. Στο τέλος επιλήφθηκε η Δικαιοσύνη και τα πράγματα έχουν πάρει τον συγκεκριμένο δρόμο τους.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν, τώρα πάμε στην πολιτική επικαιρότητα γιατί μπήκαν πολύ σκληρά διλήμματα κ. Μανιάτη στο δρόμο για τις ευρωεκλογές, κυρίως γιατί εκεί θα υπάρξει και το πολιτικό μήνυμα. Έβαλε δίλλημα ο ΣΥΡΙΖΑ, έβαλε δίλημμα η ΝΔ, ξαφνικά λοιπόν βάζετε και εσείς ως το πιο σκληρό όλων, υπό την έννοια ότι πολλά στελέχη σας μιλάνε πλέον ευθέως για πτώση της Κυβέρνησης. Ο κύριος Κωνσταντινόπουλος χθες είπε ότι, με διλήμματα σαν του Βενιζέλου πέφτουν οι Κυβερνήσεις. Εσείς συμφωνείτε με αυτή τη τακτική κ. Μανιάτη και τελικά τι εξυπηρετεί;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Εγώ μπορώ να σας πω ότι είναι απόλυτα ειλικρινές το δίλημμα που έχει τεθεί, το δίλημμα είναι ξεκάθαρο και, ούτως ή άλλως, θα τεθεί το βράδυ των εκλογών της 25ης Μαΐου. Όλοι θα κληθούμε να απαντήσουμε το βράδυ των εκλογών κατά πόσον υπάρχει νομιμοποίηση κοινωνική και εκλογική, ενός συνόλου αποφάσεων που έχουν παρθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα. Και οφείλω να σας πω ως ΠΑΣΟΚ, επειδή τα τελευταία τέσσερα χρόνια υφιστάμεθα όλη αυτή τη πολιτική πίεση, θεωρούμε απολύτως έντιμο απέναντι στον ελληνικό λαό, να πούμε αυτό που έτσι κι αλλιώς θα τεθεί την 25η Μαΐου το βράδυ.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εννοείτε ότι θα τεθεί από βουλευτές της Χαριλάου Τρικούπη; Θα τεθεί από γενικότερη συζήτηση; Δηλαδή θα ζητήσουν βουλευτές από τον κ. Βενιζέλο, για να τα λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, να αποχωρήσει από την Κυβέρνηση αν το ποσοστό της ΕΛΙΑΣ είναι πολύ χαμηλό;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Όχι. Το πρόβλημα είναι πολύ σημαντικότερο. Το βράδυ των εκλογών ο Ελληνικός λαός θα εκφράσει με την ετυμηγορία του τη στήριξή του και την ανοχή του ή τη μη στήριξή του και τη μη ανοχή του σε μια στρατηγική κυβερνητικής και εθνικής σταθερότητας την οποία το ΠΑΣΟΚ και η ΕΛΙΑ με απόλυτη συνέπεια εφαρμόζει το τελευταίο χρονικό διάστημα. Άρα, το ερώτημα είναι κατά πόσο το συνδυαστικό αποτέλεσμα, η συνδυαστική ερμηνεία των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών -ασφαλώς και του δεύτερου γύρου των περιφερειακών και τοπικών εκλογών- θα είναι τέτοια ώστε να δίνει προοπτική και ελπίδα για σταθερότητα πολιτική και κυβερνητική, ή αλλιώτικα θα στείλει ο ελληνικός λαός ένα άλλο, διαφορετικό μήνυμα.
Δεν υπάρχει ζήτημα αποχώρησης του ΠΑΣΟΚ από την Κυβέρνηση. Εάν υπάρξει ένα αποτέλεσμα εξαιρετικά αρνητικό, απλώς δεν υπάρχει Κυβέρνηση. Εμείς συμμετέχουμε ισότιμα με την ΝΔ στην κυβέρνηση, εμείς συμμετέχουμε ως ο προοδευτικός πόλος. Θεωρούμε και στηρίζουμε αποφασιστικά με την υπεύθυνη εθνική και πατριωτική μας στάση όλο αυτό το τελευταίο χρονικό διάστημα. Θέλουμε να δούμε λοιπόν κατά πόσο ο λαός επικροτεί αυτή τη συνεπή στάση μας, ή όχι.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν λέτε ότι δεν υπάρχει αποχώρηση από την Κυβέρνηση, εννοείτε ότι ούτως ή άλλως αυτό ισοδυναμεί με πτώση της Κυβέρνησης γιατί δεν έχει πλειοψηφία.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Εάν η Κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα το κάνετε αυτό ή είναι απλώς μία απειλή υπό την έννοια, αν σε εσάς αποδοθεί, δηλαδή αν ο κ. Σαμαράς έχει πάει στοιχειωδώς καλά κι εσείς υπό το βάρος του δικού σας εκλογικού αποτελέσματος πείτε, τελείωσε δεν υπάρχει Κυβέρνηση, θα υπάρχει θεωρείτε η ΕΛΙΑ την επόμενη μέρα; Θα εξαφανιστείτε από τον πολιτικό χάρτη.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Εγώ θεωρώ ότι έχουμε ιστορική υποχρέωση απέναντι στον ελληνικό λαό να πούμε με εντιμότητα και ειλικρίνεια ποιο είναι το δίλλημα των ευρωεκλογών. Το δίλημμα των ευρωεκλογών λοιπόν είναι. Πρώτον. Ποιά Ευρώπη θέλουμε, άρα ποιά ευρωκοινοβουλευτική ομάδα πρέπει να στηρίξουμε; Tη συντηρητική, ή αυτή των ευρωπαίων σοσιαλιστών και δημοκρατών; Την κομμουνιστική; Άρα, αυτό είναι το πρώτο δίλημμα. Κι εμείς παλεύουμε να βγει ενισχυμένο το κόμμα των ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, το PES, να βγει ενισχυμένη η ΕΛΙΑ και το ΠΑΣΟΚ.
Και το δεύτερο δίλλημα που τίθεται είναι κατά πόσο ο λαός θέλει να στείλει ένα μήνυμα απαξίας ή στήριξης της συγκεκριμένης πολιτικής μας στάσης. Είναι απολύτως σαφές για μένα, ότι ούτως ή άλλως το δίλημμα… να το πω διαφορετικά. Η ερμηνεία θα δοθεί έτσι κι αλλιώς το βράδυ των εκλογών. Άρα, είναι χρήσιμο να είναι σαφές ότι αυτό είναι το μεγάλο δίλλημα των επερχόμενων ευρωεκλογών.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ενώ λέτε, ενώ βαζετε το δίλημμα, δεν βάζετε τον πήχη, για να ξέρουμε ακριβώς τι εννοείτε. Το οποίο μας αφήνει πάρα πολλές υπόνοιες, για να το πω πιο λαΐκά, θα την κάνετε γυριστή το βράδυ των εκλογών. Θα πείτε δεν πειράζει που πήραμε το τάδε ποσοστό, πήραμε και τρεις περιφέρειες, ευχαριστημένοι είμαστε, όλα καλά, συνεχίζουμε. Όταν βάζετε ένα δίλημμα, δεν πρέπει να είστε πολύ συγκεκριμένοι;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Προφανώς την έκφραση που είπατε «να την κάνετε γυριστή» δεν την εννοείτε, γιατί είναι αρκετά προσβλητική για μια παράταξη…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προσβλητική τώρα, κύριε Μανιάτη, δεν είναι. Σας το είπα λίγο πιο λαϊκά.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Εκτιμώ τη δημοσιογραφική δουλειά που κάνετε, αλλά επειδή θέλω να είμαι συνεπής και με αυτά που και εγώ πιστεύω κι επειδή ακριβώς ανήκω σε αυτούς που από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ του 2009 προσπαθήσαμε με αίσθημα απόλυτης ιστορικής ευθύνης απέναντι σε ευθύνες κυβερνήσεων και των προηγούμενων δεκαετιών να σταθούμε όρθιοι, θεωρώ πως ήρθε η στιγμή να πούμε ότι έχει απολύτως νόημα να τίθεται το συγκεκριμένο ερώτημα.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το συγκεκριμένο δίλημμα στο τραπέζι. Να ξέρει ο καθένας τι ψηφίζει.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Ουσιαστικά δίλημμα ή ερώτημα. Και σας βεβαιώνω απολύτως ότι το εννοούμε, γιατί εμείς δεν θέλουμε να εξαπατήσουμε κανέναν. Θέλουμε με απόλυτη ειλικρίνεια να πούμε στους Έλληνες πολίτες ένα πράγμα, ότι έχει υποστεί ο ελληνικός λαός απίστευτες θυσίες. Ίσως κανένας άλλος λαός στην Ευρώπη δεν έχει υποστεί τέτοιες συνεχείς θυσίες τα τελευταία τέσσερα με πέντε χρόνια. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο ξέφωτο. Δικαιούμαστε να λέμε ότι έχουμε βοηθήσει όσο περισσότερο μπορούσαμε, όσο ανθρωπίνως και ιστορικά ήταν δυνατό.
Αυτή τη στιγμή, παλεύουμε ολοι για μια Ευρώπη η οποία θα πάψει να ακολουθεί τις συντηρητικές πολιτικές του σήμερα και του χθες. Η συγκεκριμένη συντηρητική Ευρώπη, τα συγκεκριμένα συντηρητικά κόμματα που κυβερνούν τα περισσότερα κράτη μέλη οδήγησαν την Ευρώπη να φέρει την τρόικα στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και τις άλλες χώρες και οδήγησαν τον ελληνικό λαό σε επώδυνες θυσίες. Κι επειδή έχουμε βιώσει την αρνητική εμπειρία αυτών των συντηρητικών πολιτικών, θέλουμε μια προοδευτική σοσιαλιστική κεντροαριστερή Ευρώπη, η οποία θα παλεύει στο Ευρωκοινοβούλιο για πιο θετικές και κοινωνικά ευαίσθητες πολιτικές. Και εδώ ερχόμαστε κι εμείς, ως ΕΛΙΑ, ως κεντρικός πόλος των ευρωπαίων Δημοκρατών και Σοσιαλιστών στην πιο πληγωμένη χώρα του ευρωπαϊκού νότου, την Ελλάδα.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέχρι τώρα, ο κ. Βενιζέλος ήταν απολύτως σαφής. Έλεγε ότι είμαστε οι εγγυητές της σταθερότητας και το ΠΑΣΟΚ θα ανέβει μαζί με τη χώρα. Αυτή ήταν μέχρι τώρα η στρατηγική σας. Τι σας έκανε να αλλάξετε σε ένα βράδυ.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Σωστά λέει ο κ. Βενιζέλος ότι η στρατηγική συνεχίζει να παραμένει. Συνεχίζουμε να είμαστε οι εγγυητές της σταθερότητας, κυβερνητικής και πολιτικής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα όταν βάζετε θέμα κυβέρνησης δεν είστε πια εγγυητές σταθερότητας, είστε μάλλον ένας παράγων αστάθειας.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Αν υπάρχει ένα ποσοστό τέτοιο που αντικειμενικά θα συνιστά μια αρνητική τοποθέτηση του ελληνικού λαού, απέναντι σε αυτό που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, είναι δυνατόν να μην πάρει κάποιος τις ευθύνες του; Εμείς θα τις πάρουμε τις ευθύνες μας. Και το προλέγουμε στον ελληνικό λαό. Κι αυτό είναι ξεκάθαρο.
Είναι πολύ εύκολο κανείς, όταν είναι στο πολιτικό σύστημα και θέλει να διεκδικήσει την ψήφο του ελληνικού λαού να λέει συμπαθητικά πράγματα, να λέει γενικότητες, ή από την άλλη πλευρά να λέει ακρότητες, λαϊκισμούς, δημαγωγίες και να ακολουθεί μια πολιτική ιστορικά ανεύθυνη.
Εμείς θέλουμε με απόλυτη εντιμότητα να πούμε στον ελληνικό λαό ότι είπαμε, λέμε και θα λέμε την αλήθεια, μόνο την αλήθεια και κυρίως θα σταθούμε υπεύθυνα απέναντι σε αυτό για το οποίο έχουμε παλέψει όλοι μαζί. Εμείς θέλουμε να συνεχίσει να υπάρχει αυτή η εθνική στρατηγική. Είναι η μοναδική στρατηγική διεξόδου. Έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς.
Δεν θα ήταν ιστορικά τραγικό, τώρα που είμαστε στο ξάγναντο, στο ξέφωτο, τώρα που έχουν τελειώσει τα μνημόνια, αυτή η πολιτική που δικαιώθηκε μετά από τις θυσίες του ελληνικού λαού, να μην έχει και την αντίστοιχη αντανάκλαση στην ψήφο του ελληνικού λαού το βράδυ των εκλογών; Είναι δυνατόν οι Έλληνες πολίτες να μην παλέψουν μαζί με εμάς για μια προοδευτική Ευρώπη που δεν θα κάνει τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος;
Γι αυτό παλεύουμε. Παλεύουμε για μια άλλη Ευρώπη και για μια Ελλάδα που θα αναγνωρίζει τις θυσίες του ελληνικού λαού και θα συνεχίσει την κυβερνητική και πολιτική σταθερότητα στη στρατηγική εξόδου από την κρίση.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα το δούμε αυτό, λοιπόν, ποια θα είναι η ετυμηγορία το βράδυ των ευρωεκλογών κυρίως κύριε Μανιάτη, γιατί φαντάζομαι ότι και οι περιφερειακές παίζουν φυσικά το ρόλο τους, αλλά δεν είναι το κυρίαρχο. Το μήνυμα δεν ξέρω αν συμφωνείτε, θα σταλεί στις 25.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Όπως έχουμε πει μας απασχολεί η ερμηνεία έτσι κι αλλιώς, αλλά η 25η νομίζω θα είναι η κρίσιμη ημερομηνία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα τα ξαναπούμε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Καλό μεσημέρι.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Να είστε καλά. Ευχαριστώ.